149

Р усия просто няма как да спечели война срещу Европа, дори и САЩ да се откажат от защитата на Стария континент. По този въпрос математиката е непреклонна – и Владимир Путин би бил напълно луд, ако провокира подобен конфликт, пише Андрю Лилико в статия за британския "Телеграф", съобщава "Фокус".

В последно време се говори много за това как трябва да се подготвим за война с Русия. Как може да бъде върната наборната служба. В пресата се появяват статии за това как в случай на война нашата индустрия може да бъде преустроена за военно производство, посочва Лилико.

Съюзник на Путин се похвали: Русия може да "унищожи САЩ за един час"

За наблюдател, който не е запознат с атавистичните опасения на Запада, връщайки се към съветската заплаха по време на Студената война, "въоръжен" само с разбиране за математиката и икономиката на военната мощ, това безпокойство вероятно ще изглежда изненадващо. Икономиката на Русия е сравнително малка, само около 85 процента от размера на италианската например. Руското население от около 140 милиона е по-малко от това на Германия плюс Франция взети заедно. Тя не успя да победи Украйна – страна, която, когато Русия нахлу, беше 53-ата по големина икономика в света, след Нова Зеландия и Перу. Дори ако САЩ загубят всякакъв интерес да защитават Европа, трябва ли наистина да се страхуваме, че Русия може да победи обединените сили на ЕС, така че да достигне Великобритания? Пита Лилико.

Връзката между военната мощ и икономическия растеж е сложна и двупосочна. Наличието на по-силна армия може да стимулира дългосрочния икономически растеж. Но има и друга зависимост - степента, в която по-високият БВП означава или не означава да бъдеш по-силен във военна гледна точка и какво означава това за руската заплаха и руската икономика.

Класическата отправна точка за анализ на връзката между военната и икономическата мощ обикновено е, че военната мощ - при равни други условия, е отражение на ресурсите, с които разполага армията. Очевидно други неща, като география, съюзи, технология, военни умения и опит или морал, обикновено не не са на едно ниво.

Ресурсите, с които разполага армията, се състоят от тези, които вече са били мобилизирани като военни сили, и тези, които биха могли да бъдат мобилизирани бързо, за да бъдат използвани, ако са необходими. Нека засега мислим за военните сили като за два компонента: численост на персонала и оборудване, посочва Лилико.

Идва краят на НАТО, ако Тръмп стане президент?

Помислете за две противоположни страни. Едната има по-голямо население; другата има по-висок БВП. За да създаде съвпадащи армии по отношение на персонал и оборудване, страната с по-голямо население трябва да отдели по-малък процент от населението си за армията, но трябва да отдели по-висок дял от своя БВП. А сега да предположим, че двете страни са отделили равни дялове от персонал и БВП и по този начин по-гъсто населената страна има повече персонал, но той е по-зле оборудвани, следователно всеки войник е по-малко ефективен. В този случай можем да придобием представа от гениална част от военната математика, разработена по време на Първата световна война: т.нар. квадратен закон. Той ни казва, че от гледна точка на чистото изтощение, ако една военна сила е по-многобройна от друга, но по-малко ефективна, тогава, за да спечели, съотношението на предимствата в ефективността на по-малката армия трябва да бъде по-голямо от квадрата на съотношението на числения ѝ недостатък. Това означава, че ако имате 10 процента по-малко войски, вашите войски трябва да са с повече от 21 процента по-ефективни, за да спечелят война, базирана на изтощение, пояснява Лилико.

Съотношението на населението, което различните страни могат да мобилизират за война, може да е различно. Една авторитарна държава може да е в състояние да призове по-голяма част от населението си да се бие. Но една авторитарна държава може също да има това, което бихме могли да наречем "морален“ недостатък – нейните сили да станат неефективни или да не желаят да се бият заради липсата на по-благородна кауза. От другата страна има хора, които твърдят, че някои демократични либерални държави са станали достатъчно упадъчни, че не смятат собствената си кауза за достатъчно благородна, за да се борят за нея, отчита Лилико.

Нека приложим някои от тези разсъждения към разглеждането на средносрочната заплаха на Русия за ЕС. Руската икономика е около 10 процента от размера на тази на ЕС. ЕС харчи около 1,3 процента от БВП за своята армия, а руснаците наскоро повишиха разходите си до около шест процента. Така че военните разходи на ЕС ще бъдат около два пъти по-големи от тези на Русия. Ако приемем, че харченето на повече води до по-голяма ефективност на войските, тогава по квадратния закон, за да компенсира харченето, Русия ще трябва да мобилизира 40 процента повече войски от ЕС. Обединените въоръжени сили на ЕС имат около 1,4 милиона войници. Така че Русия ще трябва да разполага с около 2 милиона войници в една война на изтощение. Ако приемем, че Русия ще атакува и приложим класическото правило, че атакуващите сили се нуждаят от предимство 1,5 към 1 на фронта, Русия ще се нуждае от около три милиона войници. В момента тя разполага с около 1,2 милиона войници, пресмята Лилико.

Вебер: ЕС трябва да е готов за война без САЩ

Тогава в средносрочен план, дори да оставим настрана всякакви "морални“ различия, за да може да се изправи срещу обединения ЕС, Русия ще трябва или да удвои или да утрои сегашните си военни сили или да удвои или утрои военните си разходи спрямо БВП. Удвояването на разходите спрямо БВП би ги повишило до нива, близки до тези преди колапса на СССР през 80-те години на миналия век. Евентуално утрояване би било още по-осакатяващо, посочва Лилико.

Той добавя, че руската икономика продължава да е обект на западни санкции. Само петролното ембарго струва на страната милиарди долари. Повторното удвояване или утрояване на военните разходи би тласнало Русия към фалит след няколко години. Тя може да заплашва или дори да нахлуе в своите малки, бедни съседи. Но математиката показва, че когато става въпрос за заплаха за ЕС, да не говорим за Великобритания, ако Западът продължава да вярва в своите достатъчно, за да се бори, Русия просто няма да има достатъчно икономически ресурси, за да е сериозна средносрочна заплаха за него.

Коментари 149
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

149 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 9 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 9 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 10 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар