58

Ч овек би си помислил, че архитектите, които са проектирали двореца на Владимир Путин, са помислили за всичко, пише американската онлайн медия Insider.

Комплексът с площ от 190 000 кв. м на стойност милиарди долари, разположен на пресечен планински терен с изглед към Черно море, разполага с всеки лукс, който един автократ би могъл да пожелае. Както разкрива разследването на Алексей Навални, дворецът разполага със собствена църква, винарска изба и казино. Има салон с наргилета, ботаническа градина и ледена пързалка за хокей, който Путин обича да играе с приближените си.

Опитайте обаче да си поръчате нещо за вкъщи - охраната е строга. Императорската вила на Путин е откъсната от страната, която управлява, със 17 000 акра гори и специална зона, забранена за полети, отбелязва Insider.

Предпазните мерки са нещо повече от параноя за Путин. По-рано този месец руските власти съобщиха, че два дрона са се опитали да убият Путин при неуспешен опит, завършил с експлозия над Кремъл, припомня разследващият сайт.

Но въпреки всички царски луксове и защита, наподобяващи на тези в замък, строителите на двореца изглежда са пренебрегнали една важна подробност. Те не са скрили плановете, показващи два сложни тунела, които минават под дворцовия комплекс. Това са планове, които всеки компетентен апарат за държавна сигурност би се борил със зъби и нокти да запази в тайна, посочва Insider.

Плановете всъщност бяха разпространени публично в руското интернет пространство. В началото на 2010 г. "Метро стил", вече несъществуваща руска компания, качи тези планове на своя сайт, за да покаже работата си, и чак до 2016 г. те можеха да се видят там онлайн.

Подземният комплекс под двореца на Путин се състои от два отделни тунела, свързани с асансьор, който се спуска на около 50 метра под повърхността, обяснява Insider. Архитектурните планове показват, че тунелите, изградени от дебел бетон, са снабдени с достатъчно прясна вода, вентилация и много кабели, за да поддържат живота на техния ВИП обитател дни или седмици наред. Експерт, прегледал плановете на тунелите, откри признаци за манията на Путин за оцеляване в момент, когато други силни на деня са губещи, отбелязва разследващият сайт.

"Путин изпитва голямо безпокойство от това, че не е съвсем легитимен лидер на Русия", смята Майкъл Кимидж, бивш служител на Държавния департамент на САЩ, който е работил по политиката за Русия и Украйна.

"Така че, знаейки, че легитимността му не е напълно гарантирана с избори, той се стреми да увеличи своята лична сигурност чрез комплекс от добре защитени лични резиденции", твърди той пред Insider.

На склона на хълма точно под дворцовия комплекс на Путин, на голата скала, която се издига над плажа, се виждат два входа към подземния комплекс от тунели. Долният тунел включва движеща се пътека, водеща към изхода до плажа.

"Тази конфигурация на тунела има всички видове мерки за безопасност и сигурност", каза Тадеуш Габришевски, запознат с отбранителните структури строителен инженер, който прегледа тези планове за Insider.

"Има противопожарна система. Има вода, има канализация. Това е направено с цел някой да оцелее или да избяга", поясни той за сайта.

Всички лидери на ядрени държави правят планове за екстремни, непредвидени ситуации, посочва Insider.

Президентът на САЩ разполага с авариен бункер под Белия дом, както и с подземния команден пункт "Маунт уедър" в щата Вирджиния. Но за разлика от американските държавни обекти, комплексът край Черно море е финансиран с частни средства и остава частна собственост. Изглежда той е предназначен не толкова да осигури непрекъснатост на политическата система, колкото оцеляване на един човек, коментира сайтът.

Според Insider инвестицията на Путин в комплекс от тунели под чисто нов ваканционен дом, построен в годините, когато той все още публично флиртуваше с интеграцията на Русия в Европа, е доказателство за това колко дълго руският лидер се е подготвял за евентуални заплахи и е изграждал скритите проходи, които ще са му необходими, за да се укрие или да избяга.

"Трябва да гледаме на това като част от дългата конфронтация на Путин със Запада през последните 13 или 14 години", каза Кимидж.

Напречен разрез на склона на хълма показва двата тунела, свързани с асансьор. "Тези изображения не са чертежи", каза Габришевски пред Insider. "Те са по-скоро архитектурни планове. Те ви показват намерението, тенденцията и целта за използване на тези пространства", смята той.

Двата тунела са дълги съответно по около 40 и 60 метра и широки по 6 метра, създаващи около 6500 квадратни метра потенциално жилищно пространство, което има признаци, че е защитено от взрив, разкриват плановете, получени от Insider.

Способността им да издържат на ядрена експлозия или противобункерна бомба би зависела от два фактора, които не са включени в тези планове - как са подсилени близо 40-сантиметровите бетонни обвивки на тунелите и какъв е материалът, използван за запълване на пространството около тях, отбелязва Габришевски.

Според него те имат няколко особености, които подсказват, че Путин е поръчал изграждането на обекта с оглед на най-лошия сценарий. Особено впечатляващи са 16 стелажи за кабели, всеки с ширина около метър, които са вградени в стената на долния тунел. Тези стелажи са предназначени за така наречените "проводни кабели" за електричество и осветление, както и медни проводници и оптични кабели, необходими за евентуално създаване на команден пункт.

Самият обем на изолационните тръби, минаващи през долния тунел, е важен, тъй като е много по-голям, отколкото вероятно би бил необходим за функционирането на собствените вътрешни системи на тунела. "Те могат да бъдат за комуникации, осветление, захранване - всичко, което минава през кабел или тръба", твърди Габришевски.

"Това са ужасно много кабели само за един единствен тунел. Така че това би могло да бъде някакъв вид резервна система за дворцовия комплекс", смята той. Вместо да служи само за евакуационен изход, едно от предназначенията на тунелите изглежда е нещо като резервен гръбначен стълб за целия дворцов комплекс, заключава експертът пред разследващия сайт.

Нито базираната в Москва компания, придобила "Метро стил", нито Дмитрий Песков, главният говорител на Кремъл, не отговориха на запитванията на Insider за коментар. На фона на масовите протести, предизвикани от видео разследването на Навални от 2021 г., Путин отрече, че черноморският дворец е негова собственост.

"Метро стил", компания, основана през 90-те години от трима мъже, които оттогава са създали няколко строителни компании, е била наета от руското правителство също и да копае тунели за метрото под Москва. Когато компанията публикува плановете на своя сайт, тя не уточнява, че черноморските тунели са построени за Путин. Вместо това те ги описват като "комплекс от подземни структури за пансион в град Геленджик, в Краснодарски край", припомня Insider. Геленджик е градът, който е най-близо до дворцовия комплекс, на пет часа път с кола от курорта Сочи.

Съществуването на укрепените тунели на около 1600 километра от Москва показва, че Путин не се съсредоточава само върху това да задоволи вкуса си към живот от висок клас в близост до курортен град. Той е загрижен и за това да остане жив. Вероятната причина за отдалечеността на тунелите е стремеж за оцеляване, коментира за Insider бившият служител на американския Държавен департамент Кимидж, който сега е професор в Католическия университет във Вашингтон.

"Два пъти, когато в руската история е имало голям преход, през 1917 г. и 1991 г., статутът на столицата и състоянието на лидера в нея са били голям проблем", казва Кимидж. "Путин разрешава този непредвиден сценарий, като създава мрежа от резиденции, които са възможно най-далече от центъра на властта. Така че системата от тунели в рамките на черноморския комплекс има голям смисъл. Дори и без активна заплаха, той е загрижен за такова евентуално развитие на събитията", допълва той.

Многобройните вентилационни шахти и двата отделни тунела може да са били проектирани с оглед на евентуална химическа атака, като са предвидени резервни варианти, които да затруднят да бъде ограничен напълно достъпът на чист въздух до двореца. Многобройните изолационни тръби за кабели могат да служат за подобни цели. Двата отделни отвора на склона на хълма "създават втори и трети резервен вариант за вентилация", посочи пред Insider Габришевски.

"Ако има някакво нападение, Путин би имал два източника за вкарване на въздух, един високо и един по-ниско", твърди той.

Плановете не предлагат подробни изгледи на постройките на изток от комплекса от тунели. Имайки предвид, че той изглежда свързва тунелите с път, възможно е съоръженията на изток да са проектирани като маршрут, по който могат да бъдат правени доставки чрез скрития асансьор в дворцовия комплекс. Според Габришевски на плановете се вижда разположена в близост до края на пътя зона, до компрекса от тунели, която би могла да се използва за товарене и разтоварване на пратки с провизии.

Линкът към плановете, запазен в интернет архива "Уейбек машин" (Wayback Machine), се разпространява от години сред московската субкултура, известна като така наречените "копачи" - градски изследователи, които влизат в забранени обекти и ги документират, преди да се появи подробният план на двореца, изготвен от руския опозиционен политик Навални, който в момента излежава 9-годишна присъда в руска наказателна колония, отбелязва Insider.

За първи път плановете бяха предоставени на вниманието на сайта от анонимен "копач", който казва, че е свързан с групата, наречена "Сект Зе". Говорител на групата, контактувал с Insider чрез имейли, заяви: споделяме откритията си, "защото сме уморени от глупавата физиономия на Путин и искаме да покажем параноичното му подземно увлечение". В разговор по видеовръзка след това той каза, че говори, за да "приближи края на режима".

Бившият служител на Държавния департамент на САЩ Кимидж смята, че тази внимателна подготовка на Путин преди повече от десетилетие показва колко дълго съзнанието му е било фокусирано върху възможността за екзистенциален конфликт със Запада.

"С войната в Украйна", каза Кимидж, "има речи, има пропаганда, има преувеличение. Има този перформативен аспект, който е в тон с вътрешната политика в Русия. Но това също е ужасно реално. Путин се възприема като участник в конфронтация със Запада. Ядреното измерение е важна част от това. Той знае, че стои на върха на вулкан. Не изглежда да е толкова психопатичен, че да инициира ядрен конфликт, той има внуци, но стои на този ръб от много дълго време. Тези тунели, този бункер, са част от това", подчерта Кимидж пред Insider.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

След гонка с полицията в Бургас: Задържаха криминално проявен да шофира без регистрационни табели

България Преди 1 час

41-годишния бургазлия е отказал до бъде тестван за алкохол и наркотици

и

Къщата на Тина Търнър в Швейцария може да се превърне в музей

Любопитно Преди 1 час

Съпругът на суперзвездата планира да използва имота, за да изложи предмети, свързани с кариерата ѝ

Над 320 000 домакинства ще получат еднократна помощ за отопление

Над 320 000 домакинства ще получат еднократна помощ за отопление

България Преди 1 час

Решението бе взето на редовното заседание на Министерския съвет

Снимката е илюстративна

На първо четене: НС прие промените в Закона за енергията от възобновяеми източници

България Преди 2 часа

Служебният министър на енергетиката Росен Христов дойде в пленарната зала

Снимката е илюстративна

Строителен работник загина при трудова злополука в Попово

България Преди 2 часа

Той е 55-годишен, от село Голямо Градище

Кметът на Варна Иван Портних е привикан на разпит в прокуратурата

Кметът на Варна Иван Портних е привикан на разпит в прокуратурата

България Преди 2 часа

Изпратена му е призовка заради пукнатата през 2019 година тръба във Варненското езеро

Осъдиха трима за палежа на апартамента на бургаски фоторепортер

Осъдиха трима за палежа на апартамента на бургаски фоторепортер

България Преди 2 часа

Случаят е 2018 година, когато пред входната врата на жилището на Борислав Пенков беше запалена гума

<p>Времето през юни: От 10&deg; до 35&deg;</p>

Прогнозата за юни: Какви изненади ни готви времето

България Преди 3 часа

Месечната прогноза е вече тук, планирайте отпуските

<p>Стоянов: Обстановката в Косово става напрегната</p>

Стоянов: Няма искане за увеличаване на българския контингент в Косово

България Преди 3 часа

Обстановката там става напрегната, каза министърът на отбраната

Дилън Спраус и Селена Гомез

8 актьори, които са получили първата си целувка пред екрана

Любопитно Преди 3 часа

Звездите от червения килим понякога получават първата си целувка пред очите на цял снимачен екип

България и Гърция с ново сътрудничество в областта на ядрената енергетика

България и Гърция с ново сътрудничество в областта на ядрената енергетика

България Преди 3 часа

Решението няма да окаже въздействие върху държавния бюджет, информират още от Министерския съвет

Пламен Димитров

КНСБ: Няма да приемем действия, които не водят до увеличение на заплатите

България Преди 3 часа

Цените продължават да растат. Вярно е, че инфлацията пада, но това е на годишна база, поясни Димитров