13

С поред руски медии руският командир на подводница, застрелян по време на джогинг в понеделник, може да е бил набелязан от нападател, който го е следил чрез популярно приложение за бягане.

Станислав Ржицки е бил убит по-рано тази седмица в южния руски град Краснодар от "неизвестно лице", съобщава държавната информационна агенция ТАСС, като добавя, че "мотивът за престъплението се разследва".

Следственият комитет на Русия съобщи в Telegram, че е задържан мъж във връзка с убийството на Ржицки, като добави, че заподозреният е притежавал пистолет със заглушител, "с помощта на който, вероятно, е извършено убийството".

По-рано руските медии съобщиха, че убиецът на Ржицки може да е използвал Strava - широко разпространено приложение, използвано от бегачи и велосипедисти, за да следи движението му.

Маршрутите на Ржицки за бягане и колоездене се появяват в акаунт на негово име в приложението. Един от редовните му маршрути за джогинг, който е правил по време на работата си в Краснодар, включва парка, където е бил убит рано в понеделник.

Една от руските медии, "Царьград", заяви, че нападателят "е планирал убийството толкова внимателно, че моментът на нападението не се е появил на нито една камера за видеонаблюдение".

"Убиецът е чакал в парка в близост до спортния комплекс "Олимп", където Ржицки редовно е правил сутрешен джогинг. Човекът е починал на място, стрелецът е в неизвестност".

Профилът в приложението за бегачи на името на Ржицки показва, че през 2014 г. той е карал колело и в Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Русия.

CNN не може да потвърди независимо автентичността на профила в приложението, но той включва много негови снимки.

В необичайно подробно изявление в Telegram разузнаването на Украйна разкрива как очевидно е бил застрелян Ржицки. Агенцията не поема изрично отговорност за смъртта на командира.

"Подводничарят е правил джогинг в парка "30-годишнина от победата" в Краснодар. Около 6 ч. сутринта той е бил прострелян седем пъти с пистолет "Макаров". В резултат на огнестрелните рани Ржицки е починал на място", се казва в изявлението.

"Поради проливния дъжд паркът е бил безлюден, така че не е имало свидетели, които биха могли да предоставят подробности или да идентифицират нападателя."

Според украинското изявление и руските новини Ржицки е командвал една от руските подводници клас "Кило" от Черноморския флот, способна да изстрелва крилати ракети "Калибр".

Изстреляните от подводница ракети са отговорни за някои от най-разрушителните удари по украински градове, включително един почти точно преди година по централния град Виница, при който загинаха десетки хора, включително три деца.

По-късно изявление на отдела за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна се опитва да омаловажи предположенията, че Киев може да е извършил атаката.

В изявлението се казва, че Ржицки е стигнал до заключението, че ракетните удари, при които са загинали цивилни граждани, са неефективни.

"Очевидно е, че той е бил ликвидиран от собствените си хора заради отказа си да продължи да изпълнява бойните заповеди на командването си относно ракетните атаки срещу мирни украински градове" - завършва изявлението.

Семейството на Ржицки заяви, че той "по никакъв начин не е участвал" във войната срещу Украйна и е искал да напусне руските въоръжени сили през 2021 г., според руската медия Baza.

Ржицки е подал рапорт за уволнение от руските въоръжени сили през декември 2021 г. Баща му е заявил, че по време на уволнението си той е бил в Севастопол и не е ходил на море, съобщава База. Преди това той е управлявал подводница, базирана в Севастопол, добави баща му.

През август 2022 г. командирът е окончателно уволнен и по-късно получава работа в администрацията на Краснодар.

Родителите на Ржицки заявиха, че са разговаряли с него в деня преди да бъде убит и той е бил "в отлично настроение", според руската медия "Известия".

"Ако е имал някакви подозрения, може би е променил плановете, маршрутите и т.н. Но той не каза нищо", казва баща му.

Следственият комитет на Русия поиска доклад за хода на разследването на смъртта на Ржицки.

Втори убит висш руски служител

През последните месеци войната в Украйна се разпространи по границата с Русия на фона на съобщения за интензивни обстрели, удари с дронове и кратки нахлувания в села в очевиден опит да се дестабилизира отслабващата инвазия на Москва.

Отделно от това, според украински официални лица, във вторник край окупирания от Русия град Бердянск в югоизточната Запорожка област е бил убит висш руски командир.

Съветникът на Вадим Бойченко, украинския кмет на Мариупол, заяви, че генерал-лейтенант Олег Цоков е бил убит във вторник. В момента кметът не пребивава в Мариупол, който е под руски контрол.

CNN не може да провери независимо съобщенията за причината за смъртта на Цоков - което би лишило Русия от един от най-опитните ѝ генерали. Цоков ще бъде и най-високопоставеният руски генерал, убит в Украйна.

Във вторник обаче руският канал в Telegram, Military Informer, пише, че при "удар на британски крилати ракети Storm Shadow по резервния команден пункт на 58-а армия край Бердянск" е загинал "заместник-командирът на Южния военен окръг генерал-лейтенант Олег Цоков".

51-годишният Цоков изглежда е бил изгряваща звезда в руската армия. През 2021 г. той говори на церемония в Кремъл, на която присъства президентът Владимир Путин, за военни кадети. Благодарейки на Путин за това, че е стимулирал модернизацията на руската армия, Цоков заяви: "За нас професията на офицера не е просто служба. Това е призванието и смисълът на целия живот, готовността да пожертваш живота си за нашата велика Родина".

На фона на постоянните сътресения в командната структура на Русия Цоков продължава да бъде повишаван през кампанията. С президентски указ през февруари той е повишен в чин генерал-лейтенант.

Той остава в руските въоръжени сили въпреки съобщенията на руски военни блогъри, че е бил ранен през септември миналата година в района на Харков.

По това време изглежда е бил командир на 20-та гвардейска армия, като наскоро е бил повишен от командването на 144-та мотострелкова дивизия.

Независими анализатори и собствена равносметка на CNN сочат, че от началото на инвазията Русия е загубила около 10 генерали в битка.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 1 час

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 1 час

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 14 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 16 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 17 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 17 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 17 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 17 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък