13

Т урският президент Реджеп Ердоган претърпя знаково поражение. Неговата Партия на справедливостта и развитието спечели местните избори, но загуби столицата Анкара и най-големия град - Истанбул. През последните 17 години кметът там винаги е от управляващата партия. Опозицията спечели също Измир, Мерсин, Адана, Анталия.

Поражение за Ердоган в Анкара и Истанбул

Още преди вота в неделя, наблюдатели го определяха като важен тест за управлението на Ердоган, който не е губил нито едни избори откакто е начело на страната през последните 15 години.

Заплашена ли е властта на Ердоган

Турският президент има на практика неограничена власт, след като през 2017 г. спечели оспорвания референдум за конституционни промени и страната премина от парламентарно към президентско управление. Неговият пост му е гарантиран поне до 2029 г.

Голямото предизвикателство пред Ердоган обаче е икономиката. В силните му години статистиката се хвалеше с впечатляващ ръст на икономиката от 6,5%. През март т.г. обаче картината е различна - Турският статистически институт огласи данни, които показват, че страната е навлязла в рецесия за първи път от 2009 г. и регистрира спад на БВП през втората половина на 2018 г.

За турските граждани най-осезаем обаче бе скокът на цените миналата година. Турската лира загуби близо 30 процента от стойността си.

Какво ще последва

Още в първите часове след вота Ердоган обяви, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни. "Ако има някакви недостатъци, наш дълг е да ги коригираме“, каза той и добави:

"Няма да има избори четири и половина години. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници", бе неговият коментар.

Лошите новини за него не свършват с изборите. Кредитната агенция Мудис предупреди, че спадът в турските финансови пазари може да доведе до по-нататъшно изтичане на капитали. Агенцията коментира и политическата намеса в подкрепа на турската лира. "Интервенцията в подкрепа на лирата е в противоречие с отдавнашната политика на банката да остави валутния курс да се движи свободно и поставя отново въпроси за прозрачността и независимостта й", пише в доклад на Мудис.

Според агенцията резултатите от местните избори вероятно ще определят по-нататъшния път на макроикономическата политика на страната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@