Избори в Турция - Ердоган е изнервен, вот на оцеляване
Източник: EPA/БГНЕС
28

Н а 31 март Турция се изправя пред урните за шести път през последните пет години, за да гласува на местни избори.

Въпреки че това са местни избори, атмосферата не се различава от тези при общите избори, тъй като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният съюзник Партията националистическо движение (ПНД) прекомерно използват реториката за "избора на оцеляването на държавата и нацията".

В Турция има единна държавна система, като 81 провинции са подчинени на централното правителство в Анкара.

Ще бъдат избрани общо 20 498 членове на общинските съвети.

Изборите ще се проведат между 9 и 17 часа в западните региони и между 8:00 и 16:00 часа в източните райони на страната.

Ще бъдат избрани и 50 000 мухтари (кметове на села или квартали).

Според Върховния избирателен съвет (ВИС) регистрираните гласоподаватели в Турция са 57 058 636 . От тях жените са 28 929 732, а мъжете 28 128 904.

1 002 293 или 1.75 процента са избирателите, които са навършили 18 г. след юни 2018 г. и които ще гласуват за първи път.

44 212 704 души или 77.4% са гласоподавателите, живеещи в 30-те големи общини.

57-те милиона гласоподаватели ще могат да реализират правото си в 51 851 избирателни секции.

Два съюза или общо 12 партии ще участват в изборите. В 51 от 81 провинции управляващата ПСР и съюзникът ѝ ПНД ще участват в изборите като Народен съюз, в останалите 30 те ще бъдат съперници.

Народният съюз беше формиран между ПСР, ПНД и Партията Велик съюз (ПВС) преди президентските и парламентарни избори през 2018 г.. На парламентарния вот той получи 53.66 процента от гласовете.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и нейният съюзник Добрата партия (ДП) също ще продължат да бъдат „Национален съюз“, какъвто формираха през 2018 г. В 49 общини те ще са съѝюзници, в 32 – съперници.

Веднага след като бяха оповестени списъците на гласоподавателите през януари, се появиха твърдения за наличието на въображаеми избиратели.

РНП обяви, че са открили над 500 въображаеми избиратели в района на Принцовите острови в Истанбул. Партията заяви, че има избиратели, регистрирани в изоставени сгради, градини или домове, в които не живеят.

В следващите дни подобни твърдения бяха направени и по отношение на другите провинции в страната.

Информационната агенция Месопотамия заяви в своя информация, че регистрациите на 3 178 души от 23 провинции са преместени в окръг Халфети в провинция Урфа.

Вестник “Джумхюриет” съобщи, че в дома на член на ПСР в Истанбул са регистрирани 40 избиратели.

В Турция приключи една предизборна кампания, на каквато не сме били свидетели никога. Кампания, по време на която разделението и противопоставянето в турското общество достигна своя предел. Избирателите в страната бяха подложени на психологически тормоз. Турските гласоподаватели ще гласуват в неделя и може би никога няма да искат да си спомнят за тези избори, това пише Тайфур Хюсеинов, зам.-главен редактор в електронното издание obzornews.bg. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.

Краят на една абсурдна предизборна кампания! Така ги определи бившият депутат от управляваща партия ПСР в Турция и колумнист във в. „Карар“ Мехмед Оджактан. Според бившия депутат през последните два месеца някои политически лидери водят „освободителна война“ по площади и на телевизионния екран. „Партиите от управляващата коалиция проведоха такава предизборна кампания, че духовният и умственият ни свят се преобърна“, посочва Мехмед Оджактан.

“Турция не влиза във война, а ще избере местни управници, които, ако не успеят с възложената им задача, ще могат да бъдат сменени след 5 години на други избори”. Толкова е просто, според Мехмед Оджактан, но допълва, че управляващите представят всичко като въпрос на бъдещето оцеляване на Турция.

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. Президентът на страната и лидер на управляващата партия ПСР Реджеп Тайип Ердоган, залагайки на личната си популярност и харизма, от началото на годината води предизборна кампания из цялата страна. Той е навсякъде. Държи речи на различни места, като само в петък на 29 март е провел 8 митинга. Всеки може да остане с впечатлението, че в неделя в Турция предстоят президентски избори, а не избори за местна власт.

Предизборна кампания за местна власт, където не се чуха гласовете и платформите на кандидатите за кметове на отделните населени места. А говори само президентът! Ердоган е блестящ оратор, който успява да впечатли своите симпатизанти. Но по всичко личи, че е изнервен. Цената на местните избори за него е въпрос на политическото му съществуване. За самия него не са обикновени местни избори, а ги представя като въпрос на съществуване. И наистина става дума за потвърждаване на режима на Ердоган или както самият той го представяше - „президентска република от турски тип“.

От създаването на ПСР през 2001 година Ердоган печели всички избори. Единствената „загуба“ е от 7 юни 2015 г., когато ПСР загуби само парламентарното си мнозинство въпреки че беше първа политическа сила. Тогава Ердоган в качеството си на президент наложи „поправителни избори“ на турските избиратели.

Но сега ситуацията в Турция е различна и страната е изпаднала в рецесия. Турската лира девалвира и все повече фирми обявяват несъстоятелност. Безработицата, инфлацията и цените не спират да растат. Всичко това можеше да се отрази негативно на изборните резултати. Но Ердоган едва ли ще позволи това да се случи! В следващите 4 години не се очаква да има избори в Турция, пише Хюсеинов.

На местните избори ПСР на Ердоган е в коалиция с националистическата Партия на националното действие, както беше на парламентарните и президентски избори през миналата година. Общата подкрепа за управляващата коалиция няма да бъде по-малка от 52%, каквато бе подкрепата за Ердоган на последните избори.

На много места ПСР ще остане първа политическа сила, въпросът е с трите големи града - Истанбул, Анкара и Измир. Ердоган е тясно свързан с най-голямата метрополия Истанбул, където започва неговата политическа кариера. Самият той нееднократно е подчертавал, че който спечели Истанбул, печели цяла Турция. Евентуално поражение на ПСР в Истанбул ще бъде равнозначно на политическо земетресение.

Измир е традиционен бастион на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). Тук картината е ясна. Остава само столицата Анкара. Там според социологическите проучвания води опозицията в лицето на Мансур Яваш. И то убедително. Но според Ердоган, ако опозицията спечели кметския стол в столицата, тогава за това ще платят и избирателите. Ердоган заплаши Мансур Яваш със съдебни дела, както и да го смени, ако бъде избран.

Според президента опозицията в Турция има право да се явят на избори, но не и да ги печелят!

Ердоган няма лукса да загуби изборите!

Турският президент говори и агитира в полза на своята партия, обижда и заклеймява своите политически опоненти. Окачествява ги като „врагове на народа“ и терористи. Заплашва ги със съд и ако бъдат избрани за кметове да ги отстрани с президентски указ.

Ердоган превърна предизборната кампания в елемент за своето политическо бъдеще, приравнявайки съществуването на страната със своето лично съществуване. За тази цел му бяха необходими врагове.

В началото на месец март Ердоган публикува туит, като окачестви своите опоненти като „поддържници на терористи, лъжци и клеветници“. Турското общество е дълбоко разединено, а с едно свое агресивно изявление в Туитър президентът Ердоган задълбочи още повече това разделение.

На 9 март президентът Ердоган заплаши лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер, която е по-малкият коалиционен партньор на „Национален алианс“ със затвор.

Властта досега не беше използвала противопоставянето на религиозна основа, както на тези избори. Протестиращите жени на 8 март бяха представени от Ердоган, че протестират срещу призива за молитва Езан.

Терористичното нападение в Нова Зеландия, отнело живота на 50 вярващи мюсюлмани, също бе използвано за предизборните цели на Ердоган. Това доведе до политическо напрежение между Турция от една страна и Нова Зеландия и Австралия от друга. Не бяха пропуснати да бъдат политически експлоатирани и благодатните теми, като превръщането на „Света София“ от музей в джамия и връщането на смъртното наказание.

България също беше замесена в предизборната кампания за местни избори в Турция. За пореден път в основата на дипломатическия скандал стои външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Предизборната кампания за местните избори на 31 март 2019 г. в Турция, която президента Реджеп Тайип Ердоган води, ще бъде записана в историята със силното противопоставяне и разединение на обществото, както и с твърдата и груба реторика. Властта в лицето на Ердоган досега не беше използвала толкова отчетливо противопоставянето на религиозна основа, както на тези избори. 

Президентът Реджеп Ердоган се отправя на местни избори в неделя, за да се пребори за това, което той нарича оцеляването на Турция. Неговата партия рискува поражение в столицата на фона на икономически спад, пише АФП.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечелиха всички избори след като партията дойде на власт за първи път през 2002 г., но този път анализаторите смятат, че Ердоган може да загуби Анкара и дори Истанбул.

Това е първият местен вот след общите избори миналата година и след като турците одобриха конституционни реформи през 2017 г., за да създадат изпълнително председателство, което даде на Ердоган по-широки .

Но Ердоган, чиято способност да печели непрекъснато избирателните урни няма паралел в историята на Турция, е по-уязвим заради рецесията в икономиката на страната, безработица и инфлация с двуцифрени числа.

Голяма част от успеха на Партията на справедливостта и развитието се свеждаше до икономическата сила, но дни преди гласуването турската лира отново се срива, предизвиквайки спомени за валутната криза от 2018 г., която сериозно удари турските домакинства.

Ердоган, който е наясно с потенциалната си слабост и преди това е бил кмет на Истанбул, провежда кампания в Турция всеки ден, въпреки че не е кандидат.

От петък той е провел повече от дузина митинги в различни квартали на Истанбул.

Избирателите трябва да избират десетки кметове, общински съвети и други местни служители. Изборните секции отварят в 7 часа българско време в източните провинции и в 8 часа в другите райони на страната.

"Гражданите страдат заради икономическите проблеми", каза 60-годишният Дервиш Дикмен на AFP на митинг на опозицията в южния град Мерсин. "Гражданите не могат да си купят нищо."

"Аз съм търговец, пенсиониран съм, но никога не съм виждал подобен спад", каза той.

За своите поддръжници обаче Ердоган остава силният лидер, от който Турция се нуждае и те рекламират икономическото развитие на страната през повече от 15-тте години, в които Партията на справедливостта е на власт.

Правозащитници и дори западните съюзници на Турция твърдят, че под негово ръководство правителството постоянно подронва демокрацията, особено след неуспешния преврат през 2016 г., който доведе до арестуването на десетки хиляди хора.

Гласуването ще бъде първият път от 2002 г. насам, че Партията на справедливостта се кандидатира заедно с партньора си, дясната Партия на националистическото движение.

Опозиционната прокюрдска народна демократическа партия (HDP) отказа да посочи кандидати в няколко града, заявявайки, че изборите са несправедливи. Някои от нейните лидери бяха осъдени по обвинения в тероризъм, обвинения, които те отричат

Критици твърдят, че тъй като повечето медии или са проправителствени, или са под контрола на поддръжниците на Ердоган, опозиционните партии водят неравностойна кампания, тъй като митингите на Ердоган доминират телевизионното отразяване.

Гарет Дженкинс, старши научен сътрудник в Програмата за изследване на пътя на коприната, смята, че независимо от това, което се случи в неделя, "са минали няколко години, откакто е имало нещо подобно на честни избори в Турция.

"Това, което се случи по време на кампанията за местните избори в неделя, е безпрецедентно и показва, че за разлика от първите си години на власт, Партията на справедливостта вече не е уверена, че може да спечели при честни избори“.

Целта на Партията на справедливостта е да спечели Истанбул и Анкара, а Ердоган да назначи бившия си министър-председател и лоялен поддръжник Бинали Йълдъръм за кмет на най-големия град и икономически център в страната.

Но в Анкара Мансур Явас, кандидат за опозиционната Ррепубликанска народна партия и на националистическата "Добра партия", може да има по-голям шанс да спечели, сочат последните проучвания.

Търсейки контакт с консервативните турци, посланието на Ердоган беше насочено към опонентите като врагове на страната, обвързвайки ги с кюрдските бунтовници от ПКК.

Но въпреки инфлация от малко под 20% и безработицата, която е в близо 10-годишен връх през декември, Ердоган се опита да успокои избирателите, че икономиката е под контрол.

"Сега съм шефът на икономиката като президент на тази страна," каза Ердоган на митинг в събота. "Ние сме отговорни за икономиката."

Той описва сривовете на лирата като част от сюжет, воден от Съединените щати за "да бъде поставена в ъгъла Турция".

Айше Аята, професор по политически науки в Близкоизточния технически университет каза, че след гласуването "икономиката ще има предимство и със сигурност ще има значителни мерки за строги икономии".

Турският финансов министър, зетът на Ердоган Берат Албайрак, заяви, че икономическите реформи ще бъдат обявени на 8 април.

Но Булент Алириза от американския Център за стратегически и международни изследвания, пише в доклад, че все още не е ясно дали ораторските умения на Ердоган и предимствата на Партията на справедливостта ", които неизменно са довели до електорален успех в миналото, ще преодолеят загрижеността на гласоподавателите относно икономика."

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Любопитно Преди 34 минути

Към нея изненадващо се присъедини и брокерът Цветомир Гешов от Амазонките

Кола блъсна дете на 5 години в София

Кола блъсна дете на 5 години в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал след челен сблъсък между два автомобила

Снимката е илюстративна

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

Избори 2023 Преди 5 часа

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

Избори 2023 Преди 5 часа

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

Избори 2023 Преди 5 часа

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

Дерогацията за руски петрол остава още година

Дерогацията за руски петрол остава още година

България Преди 5 часа

Другият важен момент в този законопроект е назначаването на особен търговски управител

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

Избори 2023 Преди 5 часа

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

Избори 2023 Преди 5 часа

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

КП "Граждани за Общината"

КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“

Избори 2023 Преди 6 часа

КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България Преди 6 часа

В тази връзка бе закрито и ръководеното от него консулство в град Запорожие

Заловиха 20 мигранти след гонка и блъсната патрулка

Заловиха 20 мигранти след гонка и блъсната патрулка

България Преди 6 часа

Екшънът е станал на пътя София - Варна

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Технологии Преди 6 часа

Какво отделят в околната среда тоновете излезли от употреба електроуреди, изхвърлени неправилно?