93

П резидентът на Турция Реджеп Ердоган отправи гневни критики срещу Централната банка на страната заради решението ѝ да увеличи основния си лихвеният процент от 17,5% на 24%. При това от банката заявиха вчера, че са готови да увеличат още ставката, ако това е необходимо.

Междувременно самият Ердоган, очевидно без да координира действията си с Централната банка, подписа указ, с който ефективно наложи забрана за извършване на сделки с имоти и ценни книжа в Турция с евро или долари.

Въпреки това днес лирата поевтинява с 0,26%, до 6,0979 за долар, след слабо поскъпване, последвало решенията за лихвите и валутите.

Очаквахме леко повишеният преди изборите курс на долара да падне или да се стабилизира, но се сблъскахме се с абсолютно противоположна ситуация. Оказахме се изправени срещу коварния удар на администрацията на САЩ, за която турската икономика е цел”, обяви днес Ердоган на събрание на регионалните лидери на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„Ако трябва да сме честни, в началото на годината курсът беше 3,8 лири, през март нивото се запази, в началото на април достигна 4 лири, през май – 4,12 и ден след вота на 24 юни беше 4,6 лири, това покачване дотук можеше да се приеме. Гледахме на него в контекста на несигурността на изборите. Но ставащото след това е необяснимо. Скокът през август до 7 лири за долар бе икономическо убийство”, каза Ердоган.

„Резултатът показва, че въпросът е политически”, посочи турският президент.

Той заяви, че всичко това е доказателство за факта, че на света няма нито една страна, която да е политически и икономически независима.

Според него Турция е жертва на валутния курс, който обаче е само видимата страна на проблема, а истинският удар идва от инфлацията и лихвите.

Лихвите са причина за инфлацията. Централната банка многократно обясняваше инфлацията, но тя не се случи така, както я прогнозираше. И накрая увеличи лихвения процент с много. Хайде заповядай независимост!”, възмути се Ердоган.

„Всяко търпение си има предел! Една държава не може да бъде дисциплинирана само с валутен курс. Разбира се, че имаме нужда от финансовите институции, без тях няма икономика. Важно е те да са на крака, за да може реалната ни икономика и инвестициите да бъдат силни, те са взаимно свързани”, каза Ердоган.

Той подчерта, че наблюдава всички процеси и вече са взети доста конкретни решения като забраната за чужда валута при имотни сделки и ценни книжа и задължението да се оперира само с турски лири.

Който иска да работи с чужда валута, ще бъде докладван на съответните власти, премахнахме плащането на наемите за жилища с чужди пари, да не би да плащаме тока и водата с долари”, подчерта президентът на Турция.

Той заплаши с редовен натиск и проверки търговците и складовете, които спекулират с цените на стоките и ги определи като „национални предатели”.

„В тази страна няма проблем, който да не може да бъде разрешен”, категоричен е Ердоган.

Ердоган ще пази двореца си с руски ракети

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин 

САЩ заплашиха Турция и… рязка атака срещу лирата

Ердоган спасява туризма

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@