165

В Русия започна военен преврат, написа в профила си в Telegram ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

В допълнение към изявлението си той публикува видео от сблъсък между руската армия и „Вагнер“ край Воронеж.

Путин обеща сурови наказания: Ще се защитим от вътрешното предателство

„Авиацията нанесе удари с ФАБ срещу Музикантите“, гласи текстът към видеото.

Има и престрелки в района на Воронеж.

Зенитните оръдия на ЧВК „Вагнер“ поразяват авиацията на въздушните сили на РФ и свалят хеликоптер, атакуващ пехотата на „Вагнер“, се уточнява още в текста.

Пригожин обяви бунт срещу руското военно командване

„Умоляват се цивилните граждани да бъдат изключително внимателни“, се казва в обръщението.

„В Африка беше по-горещо“, пише още в коментара под видеото.

"Руският президент Владимир Путин греши дълбоко, като обвинява бойците на "Вагнер" в измяна", заяви още Пригожин, цитиран от световните агенции.

Той подчерта, че неговите сили нямат намерение да се предават.

"Що се касае до "предателството към родината", президентът греши дълбоко. Ние сме патриоти", заяви той. "Никой няма да се предаде по искане на президента, на службите за сигурност или на който и да е друг", увери Пригожин.

За първи път Пригожин лично отправя упрек към Путин, отбелязва Франс прес.

Ходорковски призова да се помогне на Пригожин срещу режима на Путин

По-рано се появи информация, че сградата на руската частна военна компания "Вагнер" в Санкт Петербург е отцепена от служители на силовите структури в Русия, предаде ТАСС. 

На входа ѝ дежурят сътрудници на полицията и на Руската гвардия.

Meждувременно източник от руските служби за сигурност, цитиран от Ройтерс, заяви че частната руска военна компания "Вагнер" контролира военни обекти в град Ворожен, намиращ се на около 500 километра от руската столица Москва.

По-рано руският Национален комитет за борба с тероризма обяви въвеждане на режим на антитерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област, припомня ТАСС.

Над 300 километра от магистралата "М4 Дон" във Воронежка област са затворени за движение, обяви в канала си в Telegram областният губернатор Александър Гусев, предаде ТАСС. 

Той призова жителите да се въздържат от движение както по регионалните, така и по местните пътища.

Той обаче опроверга твърденията за придвижване на военна техника в региона, предаде ТАСС. 

"В социалните мрежи сега се публикуват много недостоверни информации за предполагаемо придвижване на колони от военна техника на територията на Воронежка област. Законодателството на Руската федерация предвижда подвеждане под отговорност за разпространяването на подобни съобщения. Роскомнадзор и областната прокуратура ще реагират  на всеки един случай. Уверен съм, че жителите на Воронеж няма да се поддадат на  информационните провокации от страна на тези, които са заинтересовани от дестабилизация в страна и в региона", написа Гусев в Telegram.

Пригожин обяви бунт срещу руското военно командване

След това той съобщи, че се гаси горяща цистерна с гориво в петролна база във Воронеж.

"Гаси се горяща цистерна с гориво в петролна база на улица "Димитрова" във Воронеж. На мястото работят над 100 пожарникари и 30 единици техника. По първоначални данни няма пострадали", написа Гусев.

На фона на ескалацията на напрежението в Русия в нощта срещу събота, след като лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е обстрелвало негови позиции и е убило 2 000 бойци от групировката, президентът на Русия Владимир Путин направи изявление към руския народ.

Путин каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

"Това, което ние виждаме, е забиване на нож в гърба на държавата и народа", остро отсече той.

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията.

"Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към бойците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника, правят това геройски", каза президентът на Русия.

Пригожин: Руската армия се изтегля

Пригожин прикани руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да дойдат в Ростов на Дон при него за среща, допълва Ройтерс.

Като реакция на този метеж руската главна прокуратура обяви началото на разследване за въоръжен бунт срещу "Вагнер". А до тези действия на "Вагнер" се стигна след няколко видеоизявления на Пригожин, в които той обвини руските сили, че са обстрелвали откъм тила негови бойци в Украйна, при което имало много загинали. Той каза, че това е станало по заповед на руския министър на отбраната. Руското министерство на отбраната опроверга тези твърдения.

 

Руските власти засилиха мерките за сигурност в редица руски области, отмениха масови мероприятия. В Москва, Московска области  Воронежска област бе обявен режим на контратерористична операция. Путин определи пък ситуацията в град Ростов на Дон като трудна, припомня Франс прес.

До затягане на мерките за сигурност ще стигна и след предупреждение на Пригожин, в което той казваше: "Продължаваме, ще стигнем до края и ще унищожим всичко, което се изпречи на пътя ни".

Пригожин също така заяви "Ние сме готови да умрем, всичките 25 000 души. И след това ще има още 25 000 души. Защото ние ще умрем за родината, ние ще умрем за руския народ, който трябва да обсвободим от онези, които обстрелват цивилното население".

Освен това Пригожин съобщи през нощта, че неговите сили са свалили и руски военен хеликоптер, открил огън по колона от превозни средства на цивилни, но не приведе доказателства в подкрепа на тези твърдения.

След обявените мерки за сигурност в редица руски области кадри, появили се в социалните мрежи, показаха, че военни превозни средства обикалят в Москва, в района на министерството на отбраната, че са позиционирани пред долната парламентарна камара, че са на няколко десетки метра от Кремъл, отбелязва Франс прес, като подчертава, че не може да провери автентичността на тези кадри.

Федералната служба за сигурност на Русия призова бойците на "Вагнер" да задържат своя лидер. Влиятелният руски генерал Сергей Совровикин призова бойците на групата да се откажат от бунта си. Министерството на отбраната на Русия прикани бойците на "Вагнер" да не се оставят да бъдат въвлечени с измама в престъпната авантюра на Пригожин и да се свържат с представители на руските правоохранителни органи или структури, като ще им бъде оказано съдействие и ще бъде гарантирана сигурността им. Ведомството поясни, че някои от тези бойци вече са го направили.

Белият дом, френският президент Еманюел Макрон, Европейската комисия, британското външно министерство, германското правителство и полските власти казаха, че следят внимателно ситуацията.

До тази ситуация се стигна и след като вчера Пригожин заяви, че руските сили отстъпват в някои сектори в Южна и Източна Украйна и обвини руските власти, че заблуждават хората какво е истинското състояние на фронта. В последно време руските власти обявиха украинската контраофанзива за провал.

Днес руското министерство на отбраната предупреди, че Украйна се готви да атакува в района на Бахмут, възползвайки се от провокацията на Пригожин.

Коментари 165
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

165 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 15 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 15 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 17 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 18 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер