1

Е легантна вечеря в "Риц" в Париж. Среднощно пътуване покрай осветените съкровища на града. И след това - трагедия. Смъртта на принцеса Даяна, която беше на 36-годишна възраст, в катастрофа в тунел в Париж продължава да шокира дори и след четвърт век.

Последните мигове на принцеса Даяна: Лекар си спомня за трагичната нощ

Двадесет и пет години по-късно Асошиейтед прес предлага хроника на последните й часове във френската столица, публикувана за първи път на 5 септември 1997 г., няколко дни след фаталния инцидент от 31 август. (Хронологията на събитията от онази нощ, възстановена от информации на репортери и интервюта, е малко съкратена и редактирана от агенцията).

Спомени за усмивки: Редки снимки на принцеса Даяна и кралското семейство

Едно от последните неща, които се виждат при навлизането в тунела на моста Алма през нощта, е осветената Айфелова кула. Желязната ѝ конструкция, блещукаща като дантела на фона на нощното небе, вероятно е едно от последните неща, които е видяла и принцеса Даяна.

Принцеса Даяна - вечното "момиче на народа"

Светлините на кулата угасват всяка нощ един час след полунощ. По това време в онази неделя, 31 август, Даяна лежи, заклещена в смачкания мерцедес, спасители трескаво се опитват да я окажат първа помощ, докато техни колеги прорязват металния покрив на колата.

Даяна - принцесата, която спечели сърцата на хората

Краткото пътуване от хотел "Риц" до тунела е впечатляващо с гледките към някои от съкровищата на града - обелискът на площад Конкорд, Триумфалната арка вдясно, златният купол на Дома на инвалидите отвъд реката вляво.

Кралските правила, на които принцеса Даяна успява да се противопостави

В колата пътуват четирима души - шофьорът и телохранител отпред и принцесата и приятелят й - на задните седалки. Зад тях, неясно на какво разстояние, се движат папараци на няколко мотоциклета и вероятно в два автомобила.

Блестящата кула е отляво, ако се движите към тунела по протежение на Сена. Дори и през затъмнените стъкла на луксозния автомобил би било трудно да не обърнеш поглед към нея.

Ако принцеса Даяна беше още жива

Секунди по-късно се чува силен трясък, според свидетели е прозвучал като експлозия. Скоро след това той ще отекне по целия свят, но за няколко минути в тихата нощ се чува само непрестанния звук от клаксона, притиснат от тялото на шофьора и след това щракането от "спусъците" на фотоапаратите.

За принцесата след ослепителните светлини на града се спуска само тъмнина.

  • 22 часа - Вечерта за Даяна и Доди ал Файед започва с вечеря в Императорския апартамент на хотел "Риц". Това е най-добрият апартамент в хотела, собственост на бащата на Доди, Мохамед ал Файед.

Блюдата се доставят от ресторант "Еспадон" на хотела, с две звезди на Мишлен и известен с избата си със 100 000 бутилки вино. Твърди се, че Даяна е поръчала ордьовър с гъби и аспержи, последван от морски език. Доди избрал калкан.

Доди може би е носил изненада в джоба си. Медии цитираха парижки бижутер, който твърди, че продал на Ал Файед "изключителен" пръстен с диамант за 205 000 щатски долара и според техните съобщения Доди може да го е подарил на Даяна в "Риц". Дали е бил годежен пръстен? Никой никога няма да знае със сигурност.

Денят бил напрегнат. Двойката има проблеми с папараците още от пристигането си в следобедните часове в Париж. Фотографите първо проследяват Даяна и Доди от летище Бурже до вила Уиндзор - имението, принадлежало някога на херцога и херцогинята на Уиндзор, което Мохамед ал Файед купува и ремонтира. Шофьорът успява да се изплъзне от папараците.

Опитът на двойката да вечеря в 21:30 часа в шикозното парижко бистро "Ше Беноа" се проваля, когато папараци отново попадат в следите им. Даяна и Доди се отказват и решават да вечерят в "Риц", където охраната е по-добра.

Видеозаписи от камерите в хотела показват как колите се връщат в "Риц", светкавиците спират, когато Даяна влиза през въртящата се врата с наведен поглед, изглеждаща под стрес.

Двамата минават по синия килим със златен бордюр в хотела към ресторанта. Десет минути по-късно се връщат "заради вниманието, което привличат в ресторанта", както казва по-късно в Лондон Пол Хендли-Грийвс, ръководител на охраната на Ал Файед, и се отправят към Императорския апартамент.

В луксозния хотел с мраморни колони и персийски килими по подовете е тихо и спокойно. Но пред входа на сградата, на елегантния площад Вандом, папараците се събират отново.

  • 22:08 часа - Анри Пол, вторият телохранител от екипа за охрана в "Риц", пристига в хотела, след като е повикан по телефона в 22 часа. Паркира личния си автомобил, разговаря с няколко души, ръкува се с приятел, с мениджъра и портиера нощна смяна. Според техните показания "той бил трезвен, не миришел на алкохол, походката му била стабилна", казва Хендли-Грийвс.

Пол прекарва следващите два часа в лобито на хотела. В един момент отива в бара и сяда на маса заедно с още двама телохранители. В бара няма камери, но и Хендли-Грийвс, и Майкъл Коул, говорителят на семейство Ал Файед казват, че от интервютата с персонала на хотела няма сведения, че Пол е пил.

  • 00:07 часа - След вечерята, след като напускат апартамента, Даяна и Ал Файед спират, за да обсъдят присъствието на папараците и "загрижеността на принцесата, че нещо може да се случи", казва Хендли-Грийвс. На пресконференция в Лондон той заявява, че "по-рано през деня тя изразила тревога пред бодигарда Тревър Рийс-Джоунс от безразсъдството на мотористите и за безопасността на автомобила, с който пътувала. Тя изразила загриженост за това, че заради безотговорното управление на мотоциклетистите някой от тях може да падне под колелетата или на водещата кола в кортежа, или на последната".

Даяна и Доди се отправят към негов апартамент до Шанз-Елизе, недалеч от Триумфалната арка. Заради папараците решават да използват два автомобила-примамки - рейндж роувър и мерцедес. Роувърът е паркиран пред главния вход на хотела и зад волана сяда редовният шофьор на Ал Файед.

Имат нужда от трета кола и наемат мерцедес. Заради теглото си черната лимузина на компания "Етоал" не е много маневрена. "Това не е автомобил, с който да се движиш на слалом", казва Жан-Пиер Бретон, шофьор на лимузини, който често вози клиенти на "Риц".

Даяна и Доди имат нужда и от шофьор и затова Пол е извикан от дома си. За Анри Пол, на 41 години и родом от Бретан, Франция, се твърди, че е специално обучен в Германия да управлява бронирани автомобили с марка "Мерцедес". Според полицията той не е имал специален документ за управление на колата, но семейство Ал Файед отрича това.

Според парижката прокуратура кръвните тестове при аутопсията показват, че според законите Пол е бил пиян. Пожелали анонимност юридически източници казват, че нивото на алкохол в кръвта му е било поне три пъти над позволеното от закона.

Въпреки съобщенията, че Пол пиел много, поне двама бармани, които го познават, казват пред Асошиейтед прес, че никога не са видели при него проявления на това.

Бивш барман в заведение до "Риц", посещавано често от Пол, каза, че той пиел само бира. "Никога не съм го виждал много пиян", каза барманът, който сега е мениджър на нощен клуб в Сан Франциско. "Дори няколко пъти ме е возил до къщи. Не съм се притеснявал".

  • 00:19 часа - Доди и Даяна стоят близо до задния вход на хотела заедно със служители на охраната, подготвящи ги за отпътуване. Запис от охранителна камера на хотела показва как Доди прегръща Даяна през кръста, за да я защити.
  • 00:20 часа. -Двойката напуска "Риц" от задния изход и се качва в мерцедеса. Даяна е облечена в черен топ, черно сако и бели панталони. Тя е с прическа и носи червено червило.

Доди изглежда по-небрежно в дълга сива риза, яке и джинси. Записът от видеокамерата не показва папараци около задния вход на хотела, но явно колите за примамка не са изпълнили мисията си.

Следван от папараци, мерцедесът пътува по улица "Камбон" и завива надясно по "Риволи", вляво остават градините Тюйлери. На площад Конкорд лимузината завива наляво покрай обелиска, открива се гледка към Шанз-Елизе и Триумфалната арка, докато се придвижва по поречието на Сена.

Според фотографи Пол вече кара опасно. Жак Ланжвен казва, че колеги фотографи му казали, че на площад Конкорд, когато ги спрял червен светофар, мерцедесът потеглил със свистене на гумите, преди още да светне зелено. Пред "Либерасион" фотографът твърди, че "мерцедесът се движел вълнообразно опасно и изглеждало, че водачът не контролира колата".

Даяна и Доди не били с предпазни колани, само телохранителът Рийс-Джоунс бил с колан на предната седалка до шофьора. Мерцедесът форсирал по поречието на реката по "Кур дьо ла Рен", след това по "Албер I", след което следва тунелът.

  • Около 00:25 ч. мерцедесът навлиза в тунела, вероятно за да избегне трафика по оживения площад Алма. Тунелът е ярко осветен с неонови лампи. Подходът към него е опасен при висока скорост. Пътят леко извива вдясно, след това вляво и следва бързо спускане.

Ограничението за скоростта там е 50 км/ч. Шофьор на такси каза, че веднъж опитал да влезе в тунела със скорост 112 км/ч и се стреснал. "Там е тясно и опасно", каза Жак Голтие. "Трябва да си луд, за да караш бързо".

Колко бързо е карал Пол там? Според полицейски служители, пожелали анонимност, скоростомерът на мерцедеса е бил спрял на 196 км/ч. За тях това е сигурен знак, че това е била скоростта, с която колата се е блъснала, но семейство Ал Файед оспорва и казва, че скоростомерът е спрял на нула. Специалист по мерцедесите каза, че апаратът се движи автоматично до нула или до максимална скорост, когато прекъсне захранването.
Според свидетели колата се е движила с доста над 140 км/ч, вероятно с близо 190 км/ч.

Не е ясно колко папараци са следвали колата и на какво разстояние. Според адвоката на Ал Файед "кортеж" от папараци бил като рояк след лимузината. Според фотографа Ласло Вереш те били най-малко на 500 метра зад мерцедеса.

Секунди след като навлиза в тунела в лява лента, колата излиза от контрол, удря бетонната мантинела в тунела, преобръща се и се блъска в дясната му стена, след което се завърта. Когато спира, вече е обърната в посоката, от която е навлязла в тунела.

Тялото на водача е отпуснато върху клаксона. Ударът е толкова силен, че части от радиатора са открити впити в тялото му. Ал Файед, който седи вляво зад него, умира на място.

Джак и Робин Файърстоун, туристи от Лонг Айлънд в Ню Йорк, САЩ, се разхождат край тунела, когато чуват ужасен шум. Тичешком влизат в тунела. В интервюта те също свидетелстват, че папараците били наоколо като рояк. Но лекар, който шофирал през тунела непосредствено след инцидента, казва, че фотографите не са му пречили да окаже първа помощ.

  • 00:27 часа - В противопожарната служба получават първи сигнал за помощ.

Около 00:40 часа пристигат полицаи и пожарникари. Даяна и бодигардът все още са живи. Колата е купчина метал и стъкло. Полицията арестува шестима фотографи и един мотоциклетист, конфискува лентите и мобилните им телефони.

Спасителните екипи трябва да изрежат покрива на колата, за да измъкнат жертвите. Накрая успяват да извадят Даяна през задната част на колата. Междувременно спешни медици се опитват да й окажат първа помощ.

  • 02 часа - Даяна кърви обилно от гръдния кош, когато е докарана в болница заедно с бодигарда. Скоро след това получава сърдечен удар. Лекарите затварят раната, опитват се да я върнат към живот с двучасов сърдечен масаж - и външен, и директно върху сърцето. Не успяват.
  • В 4 часа на 31 август Даяна е обявена за мъртва.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 35 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 5 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 5 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 6 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 6 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет