17

К итай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай, сочат изтеклите документи на Пентагона, което може да се разглежда като още един признак за готовността на Пекин да нахлуе в Тайван, съобщи британския вестник “Дейли Мейл”.   

Според един от изтеклите документи китайската армия скоро ще може да използва разузнавателен дрон, способен да лети на голяма височина и развиващ скорост поне три пъти по-висока от тази на звука.

Строго секретен доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (National Geospatial-Intelligence Agency), за който до сега не бе съобщавано, показва, че Пекин постига значителен технологичен напредък, който би могъл да му помогне при извършването на атаки срещу американски бойни кораби около Тайван и военни бази в региона, посочва американския вестник “Вашингтон пост”. 

Пекин: САЩ доставят оръжия на бойното поле в Украйна, а не Китай

Документът съдържа сателитни снимки от 9 август, на които се виждат два китайски разузнавателни дрона с ракетно задвижване “WZ-8”, разположени във военновъздушна база в Източен Китай, намираща се на около 560 километра от Шанхай. Безпилотните летателни апарати от този вид разполагат с една от най-модерните системи за наблюдение, която би могла да помогне на Пекин да събира картографски данни в реално време, които да използва за изготвянето на стратегии или за нанасянето на ракетни удари при бъдещ конфликт. 

В доклада на Националната агенция за геопространствено разузнаване се казва, че китайската Народоосвободителна армия “почти сигурно” е създала първото си звено за безпилотни летателни апарати в базата, която е в състава на командването на т.нар. Източен театър - подразделение на китайската армия, което има за цел прилагането на китайските претенции към суверенитета на Тайван. 

Американското издание твърди, че се е сдобило с информацията за китайските разузнавателни дронове “WZ-8” от класифицираните файлове на Пентагона, публикувани в групов чат в платформата Discord. Твърди се, че за публикуването им в интернет пространството е отговорен 21-годишния Джак Тейшейра, гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили на щата Масачузетс в САЩ, който бе задържан от властите миналата седмица. Тейшейра е с повдигнати обвинения в непозволено придобиване на поверителни документи и материали, засягащи отбраната, и непозволено съхранение и предаване на информация за националната отбрана.

САЩ: Китайски боеприпаси са използвани в конфликта в Украйна

Агенция Ройтерс отбелязва, че в случая може да става дума за най-големия пробив в американската национална сигурност от 2010 г., когато на сайта "Уикилийкс" се появиха над 700 000 документа. 

В други текстове от класифицираните доклади подробно се описват и редица разкрития за китайския шпионаж и военна модернизация, включително и разузнавателни данни, разкриващи съществуването на още китайски шпионски балони

Разкритията за технологичния напредък на Пекин идват в момент, когато засилващата се военна агресия около Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия срещу самоуправляващия се остров с демократично управление, отбелязва “Вашингтон пост”. 

Директорът на ЦРУ Уилъм Бърнс заяви, че китайският лидер Си Цзинпин иска Народоосвободителната армия да бъде в готовност да нахлуе на острова до 2027 г., макар да добави, че това не означава непременно, че ще се стигне до подобни действия.

Изтеклите документи включват и дълбоко обезпокоителен доклад от 28 февруари за китайската програма за хуперзвукови ракети, както и разкритието, че Пекин е извършил успешен тестови опит с нова ракета, за която се смята, че е способна да избегне американските противовъздушни системи, отбелязва в. “Дейли мейл”. 

"Нещастен инцидент": Китайски въоръжен дрон е свален в Украйна

В текстовете се посочва, че на 25 февруари Китай успешно е изпитал нова ракета, с наименованието “DF-27” - хиперзвукова балистична ракета със среден обсег, която е способна да носи ядрена бойна глава. В доклада се посочва, че ракетата “има голяма вероятност да може да преодолее американските системи за противовъздушна отбрана”, отбелязва изданието.  

Пекин представи безпилотните си самолети “WZ-8” през 2019 г., когато два от тях бяха включени във военния парад на площад Тянанмън по време на честванията за 70-годишнината от създаването на управляваната от Китайската комунистическа партия (КПП) Китайска народна република. По онова време само малка част от военните анализатори по света смятаха, че безпилотните летателни апарати са напълно оперативни, отбелязва в. “Вашингтон пост”. 

В изтеклите документа има и доклад на Националната агенция за геопространствено разузнаване, в който са включени и възможните траектории на полета на безпилотния самолет, както и на двумоторния бомбардировач “H-6 M Badger”, използван за изстрелването му. След излитането си от военновъздушната база, самолетът вероятно ще трябва да прелети до източното крайбрежие на Китай, преди да пусне незабележимия дрон, който след това би могъл да навлезе в тайванското или южнокорейското въздушно пространство на височина от 30 км., движейки се със скорост, три пъти по-висока от тази на звука. В документа обаче не се описва подробно как се задвижва самият летателен апарат, но се споменава, че “характеристиките на двигателя са свързани предимно с използването на ракетно гориво”. 

Висш генерал от САЩ: Така може да почне световна война

Картата на планираните маршрути предвижда начините, по които “електрооптичните” камери и сензори на дрона могат да събират разузнавателна информация над територията на Тайван и западната част на Южна Корея, в това число и столицата Сеул. Използването на радар със синтетична оптична система, което би му позволило да картографира териториите дори през нощта, както и при наличието на мъгла, отбелязва американското издание.  

Основно предназначение на летателния апарат няма да бъде използването му срещу Тайван, а срещу САЩ и техните военни бази в Тихия океан, казва Чи Липин, директор на отдела за изследване на въздухоплавателни системи в Националния институт за наука и технологии “Чун-Шан”. Понастоящем не изглежда летателния апарат да е предназначен за извършването на атаки, заяви Чи, но отбеляза, че модифицирането му би му позволило да нанася удари в бъдеще.

“Трудно е да бъде открит и прихванат. Съществуващите американски оръжия “въздух-въздух” не са достатъчно добри”, казва той. 

Дийн Чън, старши научен сътрудник в Института за политически изследвания “Потомак” в Арлингтън, щата Вирджиния, заяви, че изтичането на данни показва, че Пекин развива способностите си за наблюдението на целия Индо-тихоокеански регион. “Това не е насочено само срещу САЩ и Южна Корея”, заяви Чън.

Според предоставените в документа координати, описаната в тях като “Люан” (Liuan) военна база, се намира в окръг Душан в източната провинция Анхуей.

Тайван с предупреждение: Може да има "внезапно навлизане"

Преглед на сателитните снимки, достъпни чрез Google Earth и предоставени на в. “Вашингтон пост” от Planet Labs, показва, че базата се е разширила многократно през последните няколко години, като след август 2020 г. там са построени над 18 нови структури. От края на февруари 2022 г. са изградени нови, значително по-широки пътни артерии, които водят към хълмовете южно от пистите. На някои места новата ивица от изсечени дървета е с ширина около 40 метра, отбелязва в. “Вашингтон пост”. 

Ентусиасти, които използват различни програми, за да проследяват движението на китайските военновъздушни сили, смятат, че в базата се намира полк от 10-а бомбардировъчна дивизия на Източния театър - подразделението на Народоосвободителната армия, което най-вероятно ще извършва въздушните атаки, ако Китай започне пълномащабно нападение срещу Тайван. 

Според Джоузеф Уен, независим анализатор от тайванската столица Тайпе, който изследва военните обекти в Китай, базата е била отдавна изоставена и дори е била използвана за снимачна площадка за патриотичен екшън филм за Китайско-японската война. Но от 2019 г. насам има ясни признаци, че е върната в експлоатация. Уен е проследил множеството строителните дейности, включително и разширяването на пътеките, които водят на южния вход на пещера, до почти 40 метра. Размахът на крилата на самолет-бомбардировач “H-6 M Badger”, използван за изстрелването на дрона, е около 32 метра.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 3 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 7 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 8 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...