46

Р усия бие САЩ в надпреварата за глобално влияние. Това е оценката на Пентагона и независими стратези, изложена в документ с обем над 150 страници, предназначен за началниците на щабовете, посочва „Политико” (Politico).

Според анализа САЩ не са добре подготвени да се противопоставят на все по-нахалната политическа война, която Москва води, за да подкопае демокрациите.

Вашингтон все още подценява обхвата на руската агресия, която включва използването на пропаганда и дезинформация, за да въздейства върху общественото мнение в Европа, Централна Азия, Африка и Латинска Америка.

Проучването сочи също опасностите от нарастващото сближаване между Русия и Китай, които са свързани от споделения страх от международните съюзи на САЩ и привързаността си към „авторитарната стабилност”.

Пред „Политико” и други наблюдатели подкрепят предупрежденията в доклада.

„Русия атакува западните институции по начин, по-проницателен и стратегически дискретен, отколкото мнозина осъзнават”, смята Наталия Арно, председател на фондация „Свободна Русия”, която наскоро е провела изследване на руските усилия за подкопаване на Запада. „Атаките може и да изглеждат по-фини и хитри, но са също и разрушителни, защото повлияват на правителства, подкопават закони, възпрепятстват правоприлагащите органи и прикриват военната намеса”.

„Стратегическата многопластова оценка” отбелязва ясно заплахата за националната сигурност на САЩ, която, ако не бъде парирана, в крайна сметка може да доведе до въоръжен конфликт между Русия и Запада.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@