87

С рещата на лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, която се проведе в рамките на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака приключи. Двамата разговаряха час и половина.

Разговорът се състоя непосредствено след първата работна среща на лидерите на „двайсетицата”, информира РИА Новости.

За сега няма подробности за обсъдените от Путин и Тръмп теми.

Американският президент с усмивка размаха пръст на руския си колега след срещата между двамата. Двамата не споделиха подробности за темите на разговора си с журналистите. По-рано днес руският министър на външните работи Лавров заяви пред РИА Новости, че са били „обсъдени въпроси за стратегическата стабилност, засегнати са били и въпроси, свързани със Сирия и Украйна”. 

На въпроса на журналист дали е предупредил да не се меси в предстоящите президентски избори в САЩ, Тръмп се обърна към Путин и усмихвайки се размаха пръст срещу него с репликата: „Не се бъркайте в изборите,г-н Президент, не се намесвайте".

Путин не каза нищо, но се засмя в отговор.

"Много много положителни неща ще произлязат от нашата връзка", прогнозира американският президент след усмивата на Путин.

„Не мога да не се съглася с господин президент", каза руският лидер.

Пред журналисти по-рано Тръмп не коментира какво ще обсъждат. Преди да излети президентът каза, че очаква добър разговор. "Но какво ще кажа не е ваша работа", каза той. 

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха Иран, Сирия, Венецуела и Украйна по време на срещата си в рамките на форума на Г-20 в японския град Осака, съобщиха от Белия дом.

„Президентът Доналд Тръмп току-що приключи срещата си с президента Путин. Двамата се съгласиха, че подобряването на отношенията е в интерес на двете страни и на целия свят. Те също така обсъдиха ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна“, се казва в съобщението на Белия дом в Туитър.

В началото на разговорите руският президент отбеляза, че двамата с Тръмп „имат, за какво да си говорят“. На свой ред, американският президент съобщи, че сред темите, които ще бъдат обсъдени, са въпросите на разоръжаването и търговията. Стопанинът на Белия дом изрази мнение, че резултатите от срещата ще бъдат отлични.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви, че няма съгласуван дневен ред на срещата на двамата лидери. Путин и Тръмп сами ще определят приоритетните за тях теми. 

Преди срещата между Путин и Тръмп, която започна в 08:03 ч българско време, и двамата лидери отказаха да дадат подробности за дневния ред на разговорите, но изразиха увереност, че ще бъде плодотворна, съобщава БГНЕС. Очаква лидерите да обсъдят въпроси за стратегическата стабилност и регионалните конфликти, информира РИА Новости. 

Разговорът мжду Путин и Тръмп започна в 14.03 местно време (8:03 българско време). И се смята за една от най-важните в рамките на срещата на върха на Г-20, предвид факта, че дълго време Путин и Тръмп не са се срещали. Междувременно, натрупалите се проблеми в глобален план са твърде много. Въпреки, че до последния момент нямаше официално оповестен дневен ред на разговорите, предполага се, че ръководителите на Руската федерация и САЩ ще обсъдят въпросите на Близкия изток, ядреното разоръжаване, климатичните промени и множеството регионални конфликти в света. На последната среща на върха на Г-20 планираната и обявена среща между Путин и Тръмп беше отменена в последния момент от американската страна.

Руският президент Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп говориха кратко "на крак" преди церемонията по откриването на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, съобщи РИА Новости.

Двамата лидери разговаряха оживено един с друг, когато вървяха за да заемат местата си за общата снимка на лидерите.

Първата сесия на срещата, която беше открита днес, е посветена на проблемите на глобалната икономика, търговията и инвестициите.

В срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп в Осака участват зетът на президента на САЩ Джаред Кушнер и дъщеря му Иванка Тръмп, предаде РИА Новости.

Американската делегация за преговорите включва още американският държавен секретар Майк Помпео, съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, съветникът на президента Фиона Хил, финансовият министър на САЩ и новият прес – секретарят на Белия Дом.

В преговорите от руската страна участват помощникът на държавния глава Юрий Ушаков, руският външен министър Сергей Лавров, финансовият министър Антон Силуанов, заместник-председателят на администрацията и прес-секретарят на президента Дмитрий Песков.

В интервю за "Файненшъл таймс" в навечерието на Г-20 Путин каза, че се надява да обсъди с американския си колега ситуацията около Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3). Тръмп заяви пред репортери малко преди заминаването за Япония, че очаква "добър разговор" с Путин в Осака. В същото време американският лидер в стила си : "Но какво да кажа, това не е ваша работа."

Говорител на Белия дом каза по-рано, че разговорът ще бъде посветен главно на въпроси на регионалната сигурност, включително на кризите, свързани с Иран, Украйна, Сирия и Близкия изток. Освен това ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с контрола върху въоръженията и подобряването на двустранните отношения. Той също така не изключи, че лидерите ще засегнат темата за Венецуела, а Тръмп ще повдигне темата за „руската намеса в изборите“.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че няма съгласуван дневен ред за този разговор. Според него президентите ще определят приоритетните теми за тях по време на самата среща. Асистентът на руския лидер Юрий Ушаков, който говори за дневния ред на бъдещата среща, също подчерта, че много ще зависи от това как лидерите ще изградят разговора си. Но основните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, каза той, са съвсем логични - това е общото състояние на двустранните отношения, стратегическата стабилност и многобройните регионални конфликти, включително тези в Сирия, Афганистан, Украйна, Венецуела и иранския проблем.

Другата тема, коятос е следи в Осака, е срещата на някои от лидерите на ЕС, както и новите шефове на Европа. 

Президентът Доналд Туск заяви в петък, че ЕС е "по-близо" до намирането на компромис за най-висшите постове на блока, но незабавен пробив не трябва да се очаква преди срещата на върха Брюксел в неделя.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в неделя, за да постигнат споразумение за екипа, който ще ръководи блока през следващите пет години, след като срещата на върха миналия петък приключи без споразумение.

Туск заяви, че ще продължи преговорите с водещите лидери на ЕС, включително с тези на Франция и Германия, в рамките на срещата на Г-20 в Осака и продължава да преговаря зад кулисите с "12 или 13 телефонни обаждания" с други играчи от ЕС.

"Това, което чувствам е, че сме по-близо до решението, но все още твърде далеч, за да кажем нещо по-конкретно днес", каза Туск.

"Не очаквайте бял дим тук в Осака", добави той, като се намекна за процедурата за избор на папа и подхвърли шеговито: "Пушенето е забранено навсякъде тук."

"Не знам как ще оцелеете, Жан-Клод," добави той, обръщайки се към президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, известен като заклет пушач.

Германският канцлер Ангела Меркел призна по-рано тази седмица, че процесът е "много сложен". Тя каза, че не може да каже дали "Spitzenkandidat" - или принципа на водещия кандидат, според който най-добре представящата се партия на европейските избори ще получи първа най-добрите работни места - ще успее.

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - политическото движение, подкрепено от Меркел - излезе първо на гласуването миналия месец, макар и с исторически нисък брой на гласовете.

Смята се, че водещият кандидат на ЕНП, Манфред Вебер, не разполага с влиянието и подкрепата да стане ръководител на Европейската комисия и е срещнал опозицията на френския президент Еманюел Макрон.

Световните лидери се събират в Япония с най-високите залози и най-голямото разделение от години, с акцент търговската война между САЩ и Китай, геополитическото напрежение и изменението на климата, пише АФП.

Двудневната среща на върха в град Осака ще бъде доминирана от въпроси, свързани с търговията, а всички погледи са насочени към това дали американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин могат да постигнат примирие в спор, който е изключително вреден за световната икономика.

Но световните лидери също ще се стремят да намалят напрежението между Вашингтон и Иран, което доведе до опасения от нов конфликт в Близкия изток.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 87
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

87 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 59 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 5 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 9 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 9 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 9 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 9 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 10 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 10 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери