4

М инистърът на външните работи в правителството на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че комуникацията с Република България трябва да бъде постоянна и интензивна, съобщи агенция МИА.

"Колкото повече оставяме пространство без комуникация, някой друг влиза в тази комуникация и отвлича дневния ред и ни откъсва от траекторията, която сме начертали от юли тази година. Разбрахме се незабавно да задействаме секторните работни групи, защото следващата седмица екип от двете министерства ще направи календар за постоянни срещи на секторните работни групи, петте групи, които бяха сформирани в началото на годината. Те ще се срещат веднъж месечно, за да поддържат постоянна комуникация, постоянен мониторинг на плановете за действие в областта на сътрудничеството", каза Османи на срещата с медиите.

Милков пред Османи: Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения

Османи информира, че веднага са се разбрали за едно събитие с българския му колега Николай Милков, а останалата част от календара, както каза той, ще бъде подготвена от екипите следващата седмица. Той информира, че са определили хората, които от македонското и българското МВнР ще се срещнат онлайн тази седмица, за да определят календара.

Османи акцентира върху работното посещение в България в началото на седмицата, което смята за много важно. Той информира за проведените в София срещи с министър-председателя Гълъб Донев, с министъра на външните работи Милков и срещите с почти всички лидери на парламентарно представените политически партии в Република България.

Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония

"Целта беше не само поддържане на нормална комуникация, връщане към дневния ред, но и един вид превантивна дипломация, защото започнах да не харесвам тенденцията и динамиката в отношенията с Република България, особено след голямата стъпка, която направихме през юли. Тъй като там няма политическо правителство, исках да се срещна както с официалните власти, така и с политическите партии", каза Османи.

Той добави, че е настоявал за такъв формат на срещи и в самия български парламент, особено по време на учредителната сесия, когато, както каза, лидери на политически партии започнаха да обменят мнения за нова декларация за Република Северна Македония.

Османи: Това беше грешка

Османи информира, че са се договорили за провеждане на бизнес форум с Република България, който ще се проведе в началото на декември в Скопие. Заедно с министър Милков в Скопие се очаква да дойдат голям брой бизнесмени и фирми от България. С това, както каза той, ще отбележим един милиард евро стокообмен тази година.

"Тук сформирахме работни тематични групи за изпълнение на протокола. За всяка тема по една работна група плюс междуведомствена, тоест министерска работна група. България е направила същото в тяхното министерство, така че има работни групи и там, и тук, които да следват протокола. Така че, освен че следваме протокола, се задействат секторните работни групи и този екип, който ще се събере следващата седмица, ще направи календар за техните комуникации, по-чести комуникации. Това, което предстои да бъде съгласувано в следващия период и е задължение в протокола, е календарът за съвместни чествания на вече договорените исторически личности", информира Османи.

МВнР на РС Македония отхвърля твърденията за нови задължения към България извън двустранния Протокол

Османи каза, че трябва да бъде създаден календар за петте съгласувани исторически фигури в съответствие с протокола за 2023 и 2024 г.

"Ще видим този екип, който представихме, да може освен календара за секторните работни групи за работните групи за протокола да започне разговори евентуално в сътрудничество с Историческата комисия, въпреки че това е работа на двете правителства да определят определени календари дали ще са юбилейни, дали ще са петгодишни, десетгодишни, едногодишни... Ще видим в зависимост на лицата, които са договорени", каза Османи.

За една личност, както посочи той, вече имаме утвърден модел и това е в Рим 24 май – Ден на общославянските просветители, празник, който от години празнуваме заедно. Остават Свети Климент, Свети Наум и Самуил, за които ще трябва да започнат разговорите.

Посланикът на ЕС изясни нещата за РС Македония

В рамките на работното посещение в България е било разговаряно и за Културния център в Благоевград, за което, както каза той, има положително становище.

"Предстои да видим кога, в какъв срок ще сме готови по отношение на цялата процедура, документация и т.н., за да се открие културният център в Благоевград", каза Османи.

Той добави, че срещите с политическите партии са били позитивни и конструктивни.

Отговаряйки на журналистически въпрос за работното посещение в България, Османи подчерта, че провокациите, особено тези, свързани с въпросите на идентичността, уникалността и в частност езика, както каза той, смущават гражданите и особено стесняват пространството за сътрудничество във всяка друга част, в която трябва да има сътрудничество.

Протест пред посолството на България в Скопие

"Нямаше среща конкретно с лидерите на политическите партии в парламента, на която да не съм се спрял именно на тази част, когато тези изказвания са свързани с уникалността, идентичността и езика, и посочих, че колкото повече и ако изобщо има разговори по този въпрос, толкова повече ще се стесни пространството за каквато и да било нормална комуникация по отношение на другите въпроси. Смятам, че всички разбраха посланието колко чувствително е това и колко трябва да внимават по отношение на въпроси, които се  отнасят за теми като идентичност, специфичност и език", каза Османи.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората