13

Н овозеландците показаха солидарността си с мюсюлманската общност след масовата стрелба в Крайстчърч като се събраха, за да се удрят в гърдите и да изплезват езиците си, или с други думи да изпълнят военния танц хака.

Татуирани колоездачи, сериозни бизнесмени, деца и възрастни, всякакъв тип хора се подредиха, за да изпълнят страховития церемониален танц, който започва със скандирания, грубо преведени като „Аз живея! Аз умирам”.

Какво е хака

Докато страната се бори да отговори на ужасяващата трагедия, може би е неизбежно толкова много хора да се обърнат към хака – танц, чиито корени се крият в местната маорска общност, но който се превърна в глобален символ на Нова Зеландия като боен вик на националния отбор по ръгби на страната.

Агресивният ритуал и заплашителните думи може да изглеждат несъвместими с мрачната атмосфера, обхващаща нацията, след като 28-годишен австралиец уби около 50 мюсюлмани по време на петъчната молитва.

„Но хака не е предназначен само да сплашва, но и да скърби, обединявайки враждебността и красотата в изливане на истинска емоция, казва Те Кахауту Максуел”, професор по маори в университета Уайкато.

Хака се използва за смърт и траур. Тя е неразделна част от процеса на траур при маорите. Танцът е проява на любов и състрадание. Хака се използва за повдигане на духа на опечалените семейства”, обяснява той.

За произхода на танца

Хака е дар от бога за маорите и естествена реакция на хората, които искат да окажат подкрепа на своите мюсюлмански съседи. Според маорската легенда хака произхожда от началото на времето като подарък от Танероре, син на Тамануира, бога на слънцето.

Реакцията на хората

Много изпълнения на хака се появиха не само в Крайстчърч, но и в цяла Нова Зеландия. Танцът предизвиква силни емоции в оцелялата при атаката Каутар Абулабан, която е била в джамията, когато е избухнала стрелбата и е избягала през задната врата.

Оттогава тя е гледала множество видеа, показващи хора, които изпълняват танца в отговор на клането и всеки път се вълнува.

„Защото можеш да го почувстваш, когато ги видиш. Усещаш го, докосва сърцето ти. Всеки път, когато го видя, плача. Това означава много”, споделя тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@