36

Я понският премиер Шиндзо Абе каза, че плановете за изграждане на нова американска военна база на остров Окинава ще продължат по план, въпреки референдума, който отхвърля решението.

Близо 72% от избирателите се противопоставиха на проекта. В новата база, която ще се намира на по-отдалечен място, ще бъдат преместени повечето от дейностите и военните части на САЩ, които сега са разположени на Окинава.

През последните години редица произшествия и престъпления доведоха до нарастващо противопоставяне от страна на местното население срещу американското военно присъствие на острова.

При референдума, който беше с незадължителен характер, само 19% от избирателите подкрепиха изграждането на новата база на САЩ. Избирателната активност беше 52%.

Базата „Футенма” се намира в градската част на Окинава, а Вашингтон иска да премести повечето войници на по-отдалечено място на острова.

Американското присъствие на острова е ключова част от следвоенния алианс за сигурност между Япония и САЩ, но много местни жители не са доволни.

Повече от половината от приблизително 47 000 американски военни, разположени в Япония, се намират на Окинава.

Недоволството от присъствието на САЩ нарасна рязко след групово изнасилване на 12-годишно момиче от американски войници. А през 2016 г. бивш морски пехотинец, нает с частен договор в базата, беше осъден за убийство на 20-годишна японка. След този случай във „Футенма” временно бяха наложени забрана за употреба на алкохол и вечерен час.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@