9

К онфликтът в ивицата Газа вече е навършил 20 седмици. От октомври насам нестихващата война изтласква хората все по на юг, като ги тласка към Рафах - последната част от територията на Газа преди египетската граница. Само за последните шест седмици населението на Рафах се е увеличило от по-малко от 300 000 души до 1,4 милиона, тъй като отчаяни семейства, включително много малки деца, търсят убежище от ужасяващото насилие в други части на територията, пише CNN.

Жителите на Газа, които се укриват в Рафах, сега са изправени пред ужасяващата реалност, че мащабни военни операции могат да бъдат предприети в самия район, в който са избягали, за да намерят убежище. Те обаче не могат да бъдат изтласкани по-далеч, а на север няма безопасно място, където да отидат.

Борел: Всички се страхуват от военна офанзива в Рафах

Заемайки площ от едва 25 квадратни мили на границата с Египет, Рафах вече има два пъти по-голяма гъстота на населението от тази на Ню Йорк и повече от четири пъти от тази на Вашингтон. Но за разлика от тези американски градове, хората в Рафах не живеят във високи сгради или къщи. Те се приютяват заедно в претъпкани болници и училища. Повече от 610 000 деца са блокирани там и съставляват около половината от разселеното население.

Жителите на Газа, които се борят да оцелеят в Рафах, издържат на невъобразими условия, включително продължително излагане на студено и влажно зимно време, като се подслоняват един до друг по улиците, под палатки и брезенти - навсякъде, където могат да намерят място.

Сега тази малка част от Газа, която вече е преживяла много страдания, е изправена пред перспективата за допълнителни трудности и мъка. През последните седмици заглавията на вестниците бяха пълни с новини за евентуална предстояща офанзива.

Като се има предвид гъстотата на населението и липсата на безопасни места в Рафах, всяка значителна военна ескалация - особено използването на взривни оръжия, които могат да имат безразборни последици - би била катастрофална за цивилното население, попаднало в капана, включително за най-уязвимите му жители.

Израел разкри кога и при какви условия ще нападне Рафах

Вече сме свидетели на това в други части на Газа, където децата и жените съставляват шокиращите 70% от повече от 29 000 души, за които се съобщава, че са били убити през последните четири месеца.

Експерти към ООН обвиниха Израел в издевателства над палестинки

Едно голямо нападение срещу Рафах ще увеличи значително и без това мрачния брой на загиналите и ранените в Газа. Хиляди други вероятно ще загинат в резултат на насилието или от липсата на основни услуги, както и от по-нататъшното прекъсване на хуманитарната помощ за цивилното население, което е изключително уязвимо. Нападението също така ще ускори продължаващия срив на закона и реда.

Служителите на УНИЦЕФ на място станаха свидетели на някои от жестоките ужаси на тази война. Страните в конфликта открито извършват тежки нарушения срещу деца - включително убийства, осакатявания, отвличания, нападения срещу училища и болници и отказ на хуманитарен достъп. Ранените деца постъпват в малкото останали функциониращи болници с тежки изгаряния, наранявания, които изискват ампутация, отворени рани и други сериозни травми.

6-годишното момиче от Газа беше намерено мъртво дни след молба за помощ

В Рафах се намират някои от последните останали болници, убежища, пазари и водоснабдителни системи в Газа - всички те са от съществено значение за здравето и благосъстоянието на децата. Без тези ресурси случаите на глад и болести ще се увеличат драстично, което ще коства живота на повече деца.

Дори и в момента според нашите оценки поне 90% от децата в Газа на възраст под пет години са засегнати от едно или повече инфекциозни заболявания, а 70% са имали диария през последните две седмици - 23 пъти повече в сравнение с базовия показател през 2022 г.

Епидемии, болести, липса на средства: Конфликтът в Близкия изток се изостря

Съобщава се, че има планове за евакуация на цивилното население в Рафах преди голяма военна офанзива. Но къде могат да отидат те? Голяма част от Газа е превърната в развалини. Цивилните лица не могат да бъдат принудително разселени по-далеч на юг. И те не могат, както някои предлагат, да се преместят в Ал-Маваси, палестински град на южния бряг на Газа, тъй като това е само тясна плажна ивица, на която липсва основна инфраструктура, включително достатъчно тоалетни и течаща вода, необходими за издръжката на населението.

Израел представи план за евакуация на цивилни от зоните на бойните действия в Газа

Повечето от децата в Рафах вече са били разселвани многократно в резултат на боевете в Газа, което е в пряко противоречие с международното право. Знаем, че с навлизането в 20-ата седмица на войната много от тях са ранени, болни и недохранени и трудно ще намерят средства, за да се преместят отново. По наши изчисления поне 17 000 деца в Газа са непридружени или са разделени от семействата си - брой, който със сигурност ще нарасне в случай на по-нататъшно разселване на населението.

"Кой ще ме нарича татко?" Сълзите на баща от Газа, загубил 103 роднини

Наложително е страните да се въздържат от по-нататъшна военна ескалация в и около Рафах и да гарантират, че всички заложници, които все още се намират в Газа, ще бъдат спешно и безопасно освободени. Ако страните не се вслушат в този призив, те ще бъдат отговорни за смъртта на още много деца, в допълнение към хилядите, които вече са загинали.

Страните в конфликта трябва спешно да въведат постоянно хуманитарно прекратяване на огъня, така че хуманитарни агенции да могат да помогнат за разгръщането на мащабна, многоагенционна операция, която е толкова отчаяно необходима. Редица страни призоваха властите да пропускат повече камиони с помощи през граничните проверки, да премахнат ограниченията за движение на хуманитарните работници и да гарантират безопасността на хората, които имат достъп до помощта и я разпределят.

Унищожаването на Газа и убийствата на цивилни граждани няма да донесат мир или сигурност в региона. Това може да бъде постигнато само с политическо решение, постигнато чрез преговори, което дава приоритет на правата и благосъстоянието на това и бъдещите поколения израелски и палестински деца.

Видеото е архивно: "ООН: Близо 3200 деца са били убити в Газа за три седмици"

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 9 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 9 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 9 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар