204

А дминистрацията на Байдън обича да казва, че Русия е в международна изолация заради инвазията ѝ в Украйна. Въпреки това, не може да се каже, че руските висши ръководители са се залостили в Кремъл. А сега дори Съединените щати искат да разговарят с тях.

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО. Междувременно дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и позира за снимка със световни лидери, в това число приятели на САЩ.

САЩ предлагат $10 млн. за информация, свързана с Русия

В сряда пък държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че иска да сложи край на няколкомесечното отчуждаване на висшата американска дипломация, като обсъди с Лавров освобождаването на задържани в Русия американски граждани, както и ситуацията в Украйна. Телефонен разговор все още не е уговорен, но се очаква това да стане в близките дни.

Ръкостисканията и телефонните разговори поставят под съмнение основна част от американската стратегия за прекратяване на войната в Украйна - налагане на дипломатическа и икономическа изолация, които заедно с неуспехите на бойното поле, да накарат Русия да върне войските си у дома.

Могат ли HIMARS да обърнат хода на войната в Украйна?

Дори когато обяви плановете за разговор, Блинкън продължи да твърди, че Русия наистина е изолирана. Според него пътуванията на руските ръководители са чисто и просто опит за ограничаване на щетите и реакция на международната критика, с която се сблъсква Москва заради войната в Украйна.

Американски официални представители смятат, че Русия се опитва да заздрави няколкото партньорства, които са ѝ останали - някои от които са с противници на САЩ като Иран. Някои държави, които са американски партньори, като Египет и Уганда, обаче също приемат радушно руски официални лица.

Медведев: Ще има мир, но по нашите условия

След като от февруари привеждат аргументи, че няма смисъл да се преговаря с Русия, защото Русия не е сериозна относно дипломацията и не може да ѝ се вярва, САЩ признават, че им е необходима комуникация с Москва.

Публичното търсене на контакт с Лавров, както и огласяването на "важно предложение" към Русия за постигане на освобождаването на американските граждани Пол Уилан и Бритни Грайнър, изненада мнозина.

Разговор между Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо равнище между САЩ и Русия от 15 февруари, преди руската инвазия, и е възможно да подготви почвата за лична среща, макар че администрацията отрича подобни планове.

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

Кремъл вероятно тържествува при новината, че Щатите правят опити за разговори, и е възможно да забави процеса на уговаряне на такъв, за да спечели максимално предимство.

"Те ще се опитат да забавят разговора и да ни унижат, колкото могат повече", каза Иън Кели, пенсионирал се дипломат от кариерата, който беше американски посланик в Грузия при управлението на Обама и Тръмп. "Не мисля, че това е в съзвучие с цялостната политика на администрацията". 

Кели посочи, че искането за разговор е "контрапродуктивно за нашите всеобхватни опити за изолация на Русия". 

"Другите страни ще видят това и ще си кажат "Защо и ние да не общуваме с Лавров и руснаците по-тясно?", допълни Кели.

Русия реагира гневно на HIMARS в Украйна

В момента опитите на Запада да убедят страните от Азия, Африка и Близкия изток да се отдръпнат от Русия изглежда се игнорират, тъй като Лавров пътува из целия свят.

Блинкън обаче омаловажи важността на обиколките на Лавров. Според него, това е отговор на хладното отношение към Русия заради свързания с войната в Украйна недостиг на пшеница и зърно, който застигна голяма част от развиващите се страни. Подпомогнатото от ООН споразумение за освобождаване на тези доставки все още предстои да бъде изпълнено.

"Това, което виждам, е отчаяна игра в отбрана в опит да се оправдаят действията на Русия пред света", каза Блинкън. "Опит да се оправдаят действия, които не могат да бъдат оправдани", допълни той

Русия обвини САЩ за повишения риск от пряк конфликт между двете страни

Американски и европейски представители изтъкват, че Русия е подложена на сериозни критики заради войната в Украйна и недостига на храна, както и проблемите в енергийната сигурност, до които тя доведе.

Администрацията на Байдън, включително Блинкън, отбелязаха със задоволство напускането на Лавров на наскоро проведената среща на външните министри на Г-20 в Индонезия. То дойде след поредица оплаквания от участниците заради международния ефект от войната.

Въпреки това няма индикации, че Русия ще бъде изключена от големи международни събития като регионалния форум на АСЕАН следващата седмица, Генералната асамблея на ООН през септември или трите лидерски срещи на високо равнище в Азия през ноември.

Кремъл: Западът блокира мирните преговори с Украйна

Русия продължава да поддържа тесни връзки с Китай, Индия и множество развиващи се страни в Азия и Африка. Много от тях зависят от Русия за внос на енергийни източници и други доставки, въпреки че разчитат също на Украйна за зърно.

Индия не се е отдръпнала от Русия въпреки членството си в неформалното обединение, известно като "Куад" ("Четворката"), заедно със САЩ, Австралия и Япония. Благодарение на дългогодишните си близки отношения с Русия, Индия увеличи енергийния внос оттам въпреки натиска от страна на САЩ и Европа, която се отдръпва от руските газ и петрол.

Индия, например, е използвала почти 60 милиона барела руски петрол от началото на годината, в сравнение с едва 12 милиона барела за цялата 2021 г., според компанията за стокови данни "Кплер". 

Лавров: Спуска се нова желязна завеса

На другата крайност са Филипините, договорен съюзник на САЩ, които тази седмица се оттеглиха от сделка за покупката на 16 руски военнотранспортни самолета заради опасения от налагане на американски санкции.

Руското външно министерство с радост се противопоставя на твърденията за изолация на Русия като поства в Туитър снимки на Лавров в различни столици по света.

На снимките виждаме: Лавров на срещата на Г-20 в Бали с външните министри на Китай, Индия и Индонезия; в Уганда с президента Йовери Мусевени, дългогодишен партньор на Щатите, както и в Египет с президента Абдел Фатах ас Сиси - също партньор на САЩ, чиято страна получава всяка година милиарди долари американска помощ.

Коментари 204
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

204 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 19 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 1 час

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 2 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 2 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 2 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 2 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Седмица преди полуфинала победата отиде при актрисата Елена Атанасова

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

България Преди 9 часа

За евроизборите веднага след него в листата са Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Елена Йончева

Байдън обеща на Зеленски: Военната помощ ще пристигне бързо

Байдън обеща на Зеленски: Военната помощ ще пристигне бързо

Свят Преди 11 часа

Байдън е подчертал "трайния ангажимент" на Америка към Украйна

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда

България Преди 11 часа

Ваксината срещу коклюш за възрастни е налична в аптечната мрежа

<p>Буданов не е оптимист за близкото бъдеще на Украйна</p>

Кирило Буданов не е оптимист за близкото бъдеще на Украйна

Свят Преди 12 часа

Шефът на украинското военно разузнаване: Руснаците ще използват комплексен подход

Светият синод определи днес листата с епископи за нов Сливенски митрополит

Светият синод определи днес листата с епископи за нов Сливенски митрополит

България Преди 14 часа

Светият синод реши, че тази година няма да се пътува до Израел за Благодатния огън

Пълен обрат, военната хунта губи войната в Мианмар

Пълен обрат, военната хунта губи войната в Мианмар

Свят Преди 15 часа

Само преди година подобен обрат изглеждаше немислим