5

Н е само музикалната общност, но и целият свят са в траур заради смъртта на иконата на рокендрола Тина Търнър. Тя почина на 83-годишна възраст.

"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Тина Търнър. С музиката си и безграничната си страст към живота тя омагьоса милиони фенове по света и вдъхнови утрешните звезди", се казва в изявление, публикувано в профила ѝ в Instagram. "Днес се сбогуваме с една скъпа приятелка, която оставя на всички нас най-великата си творба - своята музика. Цялото ни сърдечно съчувствие е към семейството ѝ. Тина, ще ни липсваш много."

Снимки на Тина Търнър през годините може да видите в нашата ГАЛЕРИЯ:

Вечната кралица на рокендрола: Тина Търнър през годините

Опустошителната загуба на обичаната суперзвезда предизвика безброй съболезнователни и траурни съобщения в социалните мрежи, а известни личности споделиха колко много Търнър ги е вдъхновявала и им е повлияла.

Тя се прослави като водеща певица на Ike & Tina Turner Revue, преди кариерата ѝ на солов изпълнител да потръгне през 80-те години на миналия век. Гръмогласната певица е най-известна с хитове като The Best, Private Dancer, What's Love Got to Do With It, Typical Male и Let's Stay Together. Тина се запознава с Айк Търнър по време на изпълнение на неговата група Kings of Rhythm през 1956 г. и скоро става част от групата (на снимката горе през 1961 г.).

През 1960 г. песента на двойката "A Fool in Love" влиза в поп класациите, а скоро след това следват поредица от хитови сингли. Сред тях са It's Gonna Work Out Fine, River Deep, Mountain High и Proud Mary.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alicia Keys (@aliciakeys)

Търнър е омъжена за Айк Търнър в продължение на 16 години, но през 1978 г. се развеждат. В автобиографията си "Аз, Тина: Моята житейска история" от 1986 г. звездата разказва за насилието, което е претърпяла от първия си съпруг по време на брака им.

През 1984 г. тя издава дебютния си солов албум Private Dancer. Той се продава в над 20 милиона копия по целия свят и печели три награди "Грами".

What's Love Got To Do With It взима наградата за запис на годината и за най-добро женско изпълнение. Better Be Good To Me печели наградата за най-добро женско рок вокално изпълнение.

По време на кариерата си Търнър печели общо осем награди "Грами", включително наградата за цялостно творчество през 2018 г.

През годините Търнър многократно си сътрудничи с Мик Джагър от Rolling Stones, като подкрепя групата по време на турнета и свири с нея на фестивали. Тя казва, че "винаги е била влюбена в Мик Джагър".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

Тя също така поддържа близко приятелство с Дейвид Бауи, който я кани да пее в дует в заглавната песен на албума му Tonight. В замяна на това тя кани Бауи да свири като специален гост на турнето ѝ Private Dancer.

Кариерата на Търнър продължава пет десетилетия. След прощално турне през 2000 г. тя се връща на сцената през 2009 г. на 69-годишна възраст, за да отпразнува 50-годишнината си в музиката.

Търнър се омъжва за дългогодишния си партньор Ервин Бах през 2013 г. в Швейцария. В първите дни на брака им тя получава инсулт и по-късно той спасява живота ѝ, като ѝ дарява един от бъбреците си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah)

Животът ѝ е представен и в мюзикъла на Уест Енд и Бродуей "Тина - мюзикълът за Тина Търнър". В него се разказва историята на живота на Търнър, като се акцентира върху това как певицата се осмелява да се противопостави на ограниченията на възрастта, пола и расата по време на дългата си кариера.

Търнър казва за мюзикъла: "За мен е много важно да имам възможност да споделя цялата си история. Този мюзикъл не е за моята слава. Той е за пътуването, което извървях, за да стигна дотам. Искам всяка вечер публиката да си отнесе от театъра, че можеш да превърнеш отровата в лекарство."

За пенсионирането си Търнър тя сама казва: "Никой не знаеше колко уморена съм от пеене и танци. Това е всичко. Сега се прибирам у дома."

Съобщение публикуваха и от Warner Music:

"Всички ние в Warner Music сме дълбоко натъжени от кончината на единствената и неповторима Тина Търнър", сподели Warner Music в изявление. "Световна икона и новатор, разпознаваема мигновено с невероятния си глас и неподражаем стил, тя беше една от най-големите звезди на всички времена. Дори и след безбройните награди, 180-те милиона продадени албума, рекордно дългите турнета и незабравимите актьорски роли, Тина ще бъде запомнена най-вече с чистата радост от нейната музика. Нейната необикновена, универсална привлекателност е толкова силна, че няма съмнение, че тя ще продължи да влияе на идните поколения. Тя е олицетворение на артистичното себеутвърждаване. Изказваме искрените си съболезнования на нейния съпруг Ервин Бах, семейството, приятелите и безбройните ѝ фенове по целия свят."

Главният изпълнителен директор на BMG Хартвиг Масух повтори чувствата в собственото си изявление, като написа: "Винаги ще има само една Тина Търнър. Нейната музика и житейският ѝ път докоснаха толкова много хора. Изпращаме съболезнованията си на нейния скъп мениджър и съпруг Ервин и на всички, които я обичаха."

Освен това знаменитости като Мик Джагър, Ерика Баду, Куестлав, Сиара, Флеа и други споделиха сърцераздирателни, изпълнени с емоции послания в социалните мрежи. Вижте техните реакции по повод смъртта на Търнър по-долу.

След новината за смъртта на Търнър 69-годишната Опра Уинфри сподели в Instagram много снимки, на които тя и музикалната икона прекарват време заедно през годините.

"Започнах като фен на Тина Търнър, след това като пълна фенка, следвайки я от шоу на шоу из цялата страна, и накрая станахме истински приятели", написа тя под публикацията. "Тя е нашата вечна богиня на рокендрола, която съдържаше огромна вътрешна сила, която растеше през целия ѝ живот."

Тя добави как Търнър е била "модел за подражание не само за мен, но и за целия свят", който "насърчи част от мен, за чието съществуване не знаех".

Вечната кралица на рокендрола: Тина Търнър през годините
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 31 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 48 минути

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 3 часа

Това съобщиха от Столичната община