34

Т айвански войски снощи са изстреляли сигнални ракети, за да предупредят седем дрона, прелитащи над отдалечените острови Кинмен, както и неидентифициран самолет, прелитащ над други отдалечени острови - Мацу.

Това съобщи Министерството на отбраната на Тайван, цитирано от Ройтерс.

Китай прекратява връзките със САЩ в редица области

Войските са били вдигнати по тревога и в двата района, които се намират недалеч от бреговете на континентален Китай, след като Пекин започна мащабни военни учения тази седмица. 

Те са в отговор на визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси.

Дълга, кървава и много скъпа: Ако избухне война между Китай и Тайван

Мащабните учения, които Китай започна около Тайван в знак на протест срещу посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси на острова, привлякоха вниманието на света към този регион на Азия, който е бил свидетел на многобройни кризи в различни исторически периоди. Франс прес обяснява някои от геополитическите термини, които станаха популярни през последните дни, а именно "опознавателна въздушна зона" и "средна морска линия".

Опознавателна въздушна зона

Тази зона се различава от въздушното пространство на дадена държава. Много страни имат установени подобни зони, сред които САЩ, Канада, Южна Корея, Япония и Китай. 

Много по-широка от въздушното пространство, опознавателната зона предоставя повече време за идентифициране на потенциално враждебни самолети и за евентуална реакция на нахлуване на летателни средства.

Си към Байдън: Не си играйте с огъня

Източна Азия e район на света, в който множество опознавателни въздушни зони се застъпват, което показва до каква степен е деликатна ситуацията в този регион. Така например опознавателната зона на Тайван включва част от тази на Китай и дори включва част от континенталната част на страната.

Доскоро китайската и тайванската военна стратегия предвиждаше летателните апарати да стоят до голяма степен на разстояние от опознавателната зона на съседа си, но епизодично имаше навлизания по време на периоди на силни напрежения.  

През последните две години се наблюдава зачестяване на китайските навлизания в опознавателната въздушна зона на Тайван, който китайските власти възприемат като неделима част от своята територия. През миналата година Тайван е регистрирал 969 навлизания в опознавателната си въздушна зона, според обобщение на данните, направено от АФП. Това е над два пъти повече в сравнение с 380 случая на навлизане през 2020 г. По-голямата част от тези полети са извършени от югозападната крайна точка на опознавателната въздушна зона на Тайван. Преди началото на провежданите в момента китайски военни маневри навлизанията на китайски военни самолети в тайванската опознавателна въздушна зона от началото на годината бяха 626, което е с близо 70 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Японският премиер се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“

Средна морска линия

Средната морска линия между Тайван и Китай е неофициална морска граница, която в миналото беше много спазвана. Линията се намира в средата на Тайванския проток и е широка едва 130 километра в най-тясната си част между двете територии. Тази граница е установена още по време на Студената война с цел да раздели Тайван и Китай, както и да намали риска от конфронтации.

Статутът на средната морска линия между Тайван и Китай не е утвърден от никакво споразумение, но в течение на десетилетия тя помагаше да бъдат държани настрана армиите на Китай и на Тайван. Ситуацията отново се промени през последните две години, когато китайски представители започнаха да правят публични изказвания, че подобна средна морска линия никога не е съществувала.

Китай изстреля ракети, "на практика блокада на Тайван"

От началото на китайските военни учения тази седмица бе съобщено за многобройни случаи на нарушаване на средната морска линия от страна на китайските сили. Според Тайпе през последните два дни китайските навлизания в опознавателната му въздушна зона са 49, от които 44 са отвъд средната морска линия. 

Днес тайванската армия потвърди също така, че е имало навлизане на военни кораби през линията, без да предоставя повече подробности.

Пресичането на средната морска линия се смята за по-провокативно от навлизането в опознавателната въздушна зона и общо взето в миналото това се случваше по-рядко.

Междувременно стана ясно, че китайският посланик в САЩ Цин Ган е бил повикан в Белия дом, където му е връчена нота, в която се осъжда "безотговорното", според Вашингтон, поведение на Пекин, съобщи говорителят на Белия дом по въпросите на сигурността Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

Десетки китайски военни самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

"Посланикът беше извикан след провокативната демонстрация на сила от страна на китайските военни в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван", каза Кърби.

"Осъдихме военните операции на Китай, които са безотговорни и противоречат на дългогодишната ни цел да поддържаме мира и стабилността в Тайванския пролив", заяви говорителят. "На посланика е било дадено ясно да се разбере, че действията на Пекин са повод за безпокойство за Тайван, за нас и за нашите партньори по света", добави Кърби, визирайки опасенията, изразени от демократичните страни в рамките на форматите Г-7 и АСЕАН.

Кърби поясни, че на китайския посланик е било било пояснено, че нищо не се е променило в американската политика за един Китай.

Историческо и противоречиво: Приключи посещението на Пелоси в Тайван

САЩ не признават независимостта на Тайван, но същевременно подкрепят правото на острова да остане демократичен.

"Ние също така обяснихме, че САЩ са готови, независимо какво ще реши да направи Китай", добави Кърби. "Не търсим, нито се стремим към криза", подчерта той. "Но няма да бъдем възпрепятствани да действаме в моретата и небето на западната част на Тихиоокеанския регион, в съответствие с международното право, както сме правили от десетилетия наред, защитавайки Тайван и един свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион", каза той.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 7 минути

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 35 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 3 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 3 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 3 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 3 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа