39

С ветовната здравна организация публикува доклад относно физическата активност в различните страни по света.

Според СЗО достатъчната активност за един човек е 75 мин. интензивни тренировки или поне 150 мин. средно интензивни тренировки седмично. Всичко под тези стандарти се счита за недостатъчна физическа активност.

Докладът разглежда проучвания и анкети за активността на жените и мъжете в 168 страни по света в периода 2001-2016 г.

Четири страни се открояват като най-мързеливи

Само в Кувейт, Ирак, Американска Самоа и Саудитска Арабия повече от 50 % от населението не спортува достатъчно. Кувейт е страната с най–голям проблем с физическата активност – цели 67 % от населението не спортува достатъчно.

В Бразилия 47 % не са достатъчно активни, във Филипините – 39.7 %, Сингапур – 36.5 %, Индия – 34 %.

Друга страна на дъното на класацията е САЩ, където 40 % от населението не осъществява достатъчна физическа активност. Това означава, че около 130 млн. американци не могат да отделят 2 часа и половина седмично, за да се раздвижат.

Най-активните нации според доклада са в Уганда, където само 5 % от населението не се движи достатъчно, Мозамбик с малко над 5 % недостатъчно активно население, Мианмар с около 10 % и Китай с 14.1 %.

Жените се спортуват по-малко, отколкото мъжете по света,

установява СЗО в своя доклад. Разликата между активността на двата пола е около 8 % в полза на мъжете.

Карта на света със статистика за процентите на недостатъчната физическа активност сред мъжете и жените (отгоре  мъже, отдолужени).
Карта на света със статистика за процентите на недостатъчната физическа активност сред мъжете и жените (отгоре – мъже, отдолу–жени). Източник: TheLncet/WHO

Организацията отбелязва и други интересни тенденции. Оказва се, че хората в по-бедните страни се движат два пъти повече от тези в по-богатите страни.

Изводите от доклада като цяло са, че един на всеки четири души по света не се движи достатъчно. Според СЗО това поставя над 1.4 млрд. души по света пред риск от заболявания вследствие на заседнал начин на живот.

Това означава и че най-вероятно целта на СЗО до 2025 г. физическата неактивност по света да бъде намалена до 10 процента, няма да бъде постигната, тъй като статистиките не са се променили значително от 2001 г. насам.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Сънят или тренировката - кое е по-важно?

ТЕСТ: Кой от най-необичайните спортове е подходящ за теб

КАК ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ В ТЯЛОТО СИ САМО ЗА СЕДМИЦА

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@