3

П реброяването на гласовете от междинните избори в САЩ все още не е напълно приключило, но водещи демократи и републиканци вече се подготвят за президентските избори през 2024 година. Ройтерс предлага справка на някои от възможните кандидати за Белия дом:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ДЖО БАЙДЪН

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Getty Images

Президентът демократ Джо Байдън каза, че възнамерява да се кандидатира отново и вероятно ще вземе окончателното решение в началото на следващата година, след като се консултира със семейството си. Неговата потенциална кандидатура беше подкрепена от по-доброто от очакваното представяне на демократите на междинните избори, което според служители от Белия дом е показало, че политиките, водени от неговата администрация, са правилни. Едно нещо безпокои някои избиратели: как възрастта на 79-годишния президент би могла да се отрази на кандидатурата му и на потенциалното му представяне през втори четиригодишен мандат.

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДОНАЛД ТРЪМП

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Getty Images

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп обяви във вторник, че се включва в надпреварата за Белия дом. Стратези и партийни лидери казват, че 76-годишният Тръмп остава най-вероятният фаворит за номинацията на републиканците през 2024 г., особено ако партията успее да поеме контрола над Камарата на представителите и Сената. Но резултатите на подкрепените от Тръмп кандидати на междинните избори бяха смесени и ако републиканците не успеят да спечелят контрола над Конгреса, някои от тях биха могли да го обвинят за това.

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКАТА КАМАЛА ХАРИС

Камала Харис
Камала Харис Източник: БГНЕС

Ако Байдън реши да не се кандидатира, вицепрезидентката Камала Харис би могла да излезе на преден план. Петдесет и осем годишната Харис в момента е водещият алтернативен кандидат, заявиха пред Ройтерс официални представители на демократите. Повечето социологически проучвания показват, че тя е на второ място след Байдън и е далеч пред други потенциални кандидати на демократите. Лошото ѝ представяне по време на кандидат-президентската кампания през 2020 г. и това, че в актива й няма политически успехи, с които тя да се открои като вицепрезидент, предизвикват съмнения дали тя би могла да победи съперник републиканец.

ГУБЕРНАТОРЪТ НА ФЛОРИДА РОН ДЕСАНТИС

Републиканецът Рон Десантис, 44-годишният губернатор на Флорида, би могъл да е водещият съперник на Тръмп за номинацията. Със силна електорална база и значителни финансови средства за финансиране на кампанията си, Десантис лесно постигна категорична победа, като така си осигури втори четиригодишен мандат като губернатор.

ГУБЕРНАТОРЪТ НА КАЛИФОРНИЯ ГАВИН НЮСЪМ

Губернаторът на Калифорния от Демократическата партия Гавин Нюсъм миналия вторник спечели втори четиригодишен губернаторски мандат, като постигна категорична победа над републиканския си съперник след кампания, в която той се съсредоточи върху национални политически въпроси като правото на аборт и миграцията. По информация от два запознати източника 55-годишният Нюсъм вече се е свързал с потенциални донори и служители, в случай че Байдън реши да не се кандидатира. Но се очаква той да не се кандидатира срещу Байдън.

Доналд Тръмп отново е кандидат за президент на САЩ

ГУБЕРНАТОРЪТ НА ТЕКСАС ГРЕГ АБЪТ

Губернаторът на Тексас от Републиканската партия Грег Абът, чиято кандидатура за трети пореден четиригодишен мандат беше подкрепена от Тръмп, победи бившия конгресмен от Демократическата партия Бето О'Рорк на изборите миналия вторник. Шестдесет и четири годишният Абът провеждаше все по-консервативна политика през втория си мандат, като се противопостави на задължителното ваксиниране срещу КОВИД-19 и носенето на маски. Той подписа закон, въвеждащ най-рестриктивната забрана за аборти от който и да било американски щат и строи нова ограда по границата с Мексико. Въпреки че отдавна има слухове, че той би могъл да бъде потенциален кандидат през 2024 г., Абът от доста време не е коментирал въпроса публично.

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МАЙК ПЕНС

Бившият вицепрезидент републиканец Майк Пенс беше лоялен и прекалено морален вицепрезидент на колоритния Тръмп, но в крайна сметка шефът му се обърна срещу него на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на Тръмп се разбунтуваха пред Капитолия в САЩ. Бивш конгресмен от Републиканската партия, тогава Пенс се противопостави на Тръмп и утвърди победата на президентските избори на демократа Джо Байдън, както повелява закона. Оттогава Пенс поддържа внимателен баланс, без да рискува да си навлече гнева на електората на Тръмп. Широкоразпространено е мнението, че 63-годишният бивш губернатор на Индиана обмисля дали да се включи в надпреварата за Белия дом. Той подкрепи кампанията на Брайън Кемп, заклет противник на Тръмп, който миналия вторник беше преизбран за губернатор на Джорджия.

Байдън навършва 80, а американците се питат кога човек е твърде възрастен

ПАРЛАМЕНТАРИСТКАТА ЛИЗ ЧЕЙНИ

Републиканската парламентаристка Лиз Чейни обеща да направи всичко възможно, за да попречи на Тръмп да се завърне в Белия дом и каза ,че скоро ще реши дали самата тя ще се кандидатира за президент. Дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни изигра значителна роля във воденото в Конгреса разследване на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. През август Чейни загуби първичните избори за номинацията на Републиканската партия за единственото място в Конгреса на Уайоминг в полза на подкрепен от Тръмп съперник, след като каза, че тя няма "да подкрепи лъжата на президента Тръмп за изборите през 2020 г.", за да спечели.

МИНИСТЪРЪТ НА ТРАНСПОРТА ПИЙТ БУТИДЖИДЖ

Пийт Бутиджидж се включи в надпреварата за президентската номинация на демократите през 2020 г., но се оттегли и подкрепи Байдън, който след това го назначи за министър на транспорта. На този пост Бутиджидж е начело на усилията на администрацията да обнови инфраструктурата на страната. Четиридесет годишният Бутиджидж, който е бивш офицер резервист от флота и кмет на Саут Бенд, Индиана, е първият член на кабинета в историята на САЩ, който е открит хомосексуалист.

БИВШАТА ПОСТОЯННА ПРЕДСТАВИТЕЛКА В ООН НИКИ ХЕЙЛИ

Бивша губернаторка на Южна Каролина и дъщеря на мигранти от Индия, Хейли беше най-високопоставената жена в кабинета на Тръмп. Петдесетгодишната Хейли е смятана за изгряваща републиканска звезда, като в някои моменти е била близка до Тръмп, а в други го е държала на разстояние. Тя отправи публични критики срещу Тръмп по време на неговата президентска кампания през 2016 г. и отново след безредиците на 6 януари, като заяви, че неговите действия след изборите през 2020 г. ще бъдат "осъдени строго от историята". След това нейната реторика се смекчи и тя го нарече приятел, който все още има роля в партията. През юни Хейли намекна, че е възможно да се кандидатира за изборите през 2024 г., ако, както тя каза, "има място за нея", а през октомври тя обяви, че обмисли идеята в началото на следващата година.

ГУБЕРНАТОРКАТА НА МИЧИГАН ГРЕТЧЕН УИТМЪР

Губернаторката демократка Гретчен Уитмър спечели втори четиригодишен мандат миналия вторник, след като в кампанията си наблегна на правото на аборт на фона на решението на Върховния съд на САЩ да отмени конституционното право на аборт. Нейният подкрепен от Тръмп съперник пък подкрепяше почти пълна забрана на абортите, включително за момичета, станали жертви на изнасилване и кръвосмешение. През октомври 2020 г. 12 мъже бяха арестувани по обвинения в заговор за отвличане на Уитмър, като според властите те са започнали да планират престъплението, след като Уитмър наложи ограничения по време на пандемията от COVID-19. До края на миналия месец седем от тях вече бяха осъдени или се признаха за виновни за участие в заговора. Уитмър заяви, че случаят показва, че политическата агресия в САЩ е нараснала през последните години.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 15 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines