8

С едмица след междинните избори републиканците си осигуриха 218 места, необходими за мнозинство в долната камара на Конгреса, съобщава американският партньор на Би Би Си - CBS News.

Асошиейтед прес, Ню Йорк Таймс и други медии направиха това съобщение в сряда, след като дни наред наблюдаваха как републиканците бавно се приближават към осигуряване на мнозинство в Камарата на представителите.

Макар че преднината на партията в Камарата на представителите е крехка, тя е достатъчна, за да забави програмата на президента Джо Байдън за следващите две години.

Кевин Маккарти, лидерът на републиканците в Камарата на представителите, отбеляза резултата. Демократите обаче ще запазят контрола си върху горната камара - Сената. Новият Конгрес ще се събере през януари.

След напрегната кампания, определяна от инфлацията, реториката за нарастващата престъпност, унищожаването на правото на аборт и продължаващите заплахи за демокрацията, избирателите произнесоха категорична присъда.

Резултатът от изборите ще даде на републиканците лостове, с които да принудят демократите да намалят разходите и ще им позволи да започнат разследвания срещу администрацията на президента Джо Байдън и неговото семейство. С контрола си над Сената демократите все още ще могат да утвърждават кандидати за съдебни и изпълнителни длъжности.

Но загубвайки Камарата на представителите, за тях ще бъде почти невъзможно да приемат каквито и да било смислени закони относно избирателните права, реформата на полицията, достъпа до аборти и други въпроси, по които не успяха да предприемат действия, когато контролираха двете камари и Белия дом.

Републиканците, които се надяваха да си върнат контрола и над двете камари, не оправдаха очакванията на междинните избори миналата седмица.

Но в сряда те спечелиха мястото, от което се нуждаеха за мнозинството си в Камарата на представителите, когато в 27-и калифорнийски окръг.

Г-н Маккарти, който във вторник беше избран от редовите републиканци за техен кандидат за следващ председател на Камарата на представителите на мястото на демократката Нанси Пелоси, заяви, че Камарата е "официално преобърната".

"Американците са готови за нова посока, а републиканците от Камарата на представителите са готови да я дадат", написа в сряда вечерта в Туитър конгресменът от Калифорния.

За да бъде избран за председател, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите трябва да спечели подкрепата на мнозинството от 435-те членове на цялата Камара.

Г-жа Пелоси обаче даде знак, че няма да се откаже тихомълком от председателското място, като в изявление от сряда вечерта обеща, че партията ѝ ще упражни "силен натиск върху оскъдното републиканско мнозинство".

Не очаквайте компромиси

През последните десетилетия Конгресът и Белият дом успяват да предприемат действия по общи законодателни приоритети в периоди на разделен контрол (спомнете си за реформата на социалното осигуряване през 90-те години на миналия век и неотдавна - за облекчаване на пандемията COVID-19). Но това е рядкост - казва Сара Биндер, професор по политически науки в университета "Джордж Вашингтон".

"Нещата се случват", казва Биндер, "но интензивността на партизанството прави много по-трудно приемането на закони при разделено правителство".

Експертите очакват, че републиканците ще спрат плановете на Байдън и демократите да се справят с изменението на климата, да кодифицират правото на аборт, да реформират полицията, да защитят транссексуалните младежи и да се борят с потискането на избирателите.

"На много нива те ще се опитат да поставят администрацията на Байдън в отбранителна позиция и да покажат на своята база, че се борят от тяхно име", каза Фийъри, лобист, който е работил 15 години в ръководството на републиканците в Камарата на представителите.

Байдън все още ще има последната дума по всяко федерално законодателство за абортите

.
Източник: Getty images/ iStock

След решението на Върховния съд от 24 юни, с което се отменя решението "Роу срещу Уейд", демократите алармираха, че ръководените от републиканците щати започват да забраняват абортите. Но на федерално ниво стратезите и учените твърдят, че не е ясно какво ще направи Камарата на представителите с републиканско мнозинство по този въпрос; всякакви опити за въвеждане на национална забрана ще бъдат категорично отхвърлени от демократите в Сената и Байдън.

"Докато в Белия дом има демократ, мисля, че е малко вероятно да се стигне до значителни консервативни действия по отношение на абортите", казва Ерик Шиклер, професор по политически науки и съдиректор на Института за правителствени изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли. "Това е въпрос, по който Байдън би се противопоставил твърдо, използвайки ветото, а и необходимостта от 60 гласа в Сената би направила наистина трудно приемането на каквото и да било."

След като преди това заяви, че въпросът трябва да се решава от щатите, сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм внесе през септември законопроект, който ще забрани абортите в САЩ в 15-ата седмица от бременността.

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти по-рано заяви, че би подкрепил национална забрана за 15-седмичен аборт, но лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл многократно отхвърли идеята, заявявайки, че въпросът трябва да бъде оставен на щатите.

"Макконъл не иска да прави нищо по отношение на абортите", казва Фейри, републикански стратег. "Той е твърдо решен да се противопостави на законопроекта на Линдзи Греъм."

В същото време, каза Срагоу, той може да види как републиканците се опитват да ограничат абортите, за да попречат на демократите да се съсредоточат върху въпроси, които оказват влияние върху ежедневието на повече американци, като добре платена работа, безопасни квартали и добри училища за техните деца.

.
Източник: Getty images/ iStock

"Колкото повече демократите говорят за абортите, толкова повече те не говорят за ежедневните проблеми, които вълнуват избирателите", каза Срагоу. "Не казвам, че абортът не е много, много важен въпрос. Казвам, че това не е въпросът, по който повечето избиратели вземат решение."

В речта си пред репортери в Белия дом в деня след изборите Байдън заяви, че е готов да направи компромиси, за да работи с републиканците от Камарата на представителите, но заяви, че "при никакви обстоятелства" няма да подкрепи съкращаване на социалното осигуряване или Medicare.

"Имам перо, с което мога да наложа вето", каза Байдън. "Не ми се налага да преценявам дали ще продължим да финансираме закона за инфраструктурата или ще продължим да финансираме околната среда."

Каквото и да прави Тръмп, той ще продължи да отвлича вниманието

Новото съотношение на силите в Конгреса ще помогне да се определи как ще се гледа на Байдън на президентските избори през 2024 г. Без контрол над Камарата на представителите той ще изглежда наранен, докато той и демократите от Сената се борят с републиканците от Камарата и се мъчат да постигнат напредък по предизборните си обещания, казва Срагов.

Но всяка от партиите ще може да се аргументира и с това, че ако има пълен контрол над правителството, би могла да направи много повече.

"По ирония на съдбата за Байдън това, че ще има републикански парламент като фолио, не е непременно лошо, защото [той] наистина няма да бъде обвиняван, че не е свършил много работа", каза Шикър, "и ще може да посочи нещата, които е спрял да се случат и които биха могли да се случат, ако републиканците получат единен контрол през 2025 г."

За бившия президент Доналд Тръмп, който във вторник обяви, че ще се кандидатира през 2024 г., победите на ПП в Камарата на представителите могат да го окуражат, въпреки че голяма част от кандидатите, които той подкрепяше, загубиха, оставяйки републиканците с много по-тънко мнозинство, отколкото очакваха. Докато резултатите се трупаха в нощта на изборите, Тръмп заяви, че ако републиканците се справят добре, той трябва да получи "цялата заслуга", но ако загубят, той не трябва да бъде "изобщо обвиняван".

"Доналд Тръмп отвлича вниманието и ще продължи да го прави", каза Срагоу, "но в крайна сметка какво прави или не прави и какви са последствията от това, че се кандидатира или не се кандидатира, никой не знае."

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 33 минути

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 4 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 4 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 4 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев