22

Х иляди императорски пингвинчета буквално изчезнаха за една нощ. Учените предполагат, че цялата популация от млади птици на втората по големина колония на вида, се е удавила в морето на Уендел край Антарктида.

Пингвините са живеели в края на ледения шелф Брънт. Вероятно катастрофата е настъпила през 2016 г. Ледът се е разпаднал в морето, убивайки всички малки. Колониите на пингвините са видими на сателитните изображения, дори самите птици да не са там, тъй като екскрементите им разтапят снега и оставят мрежи от тъмни пътеки, които ясно се отличават на белия фон.

Драматичната загуба на младите императорски птици бе докладвана от екип от Британското антарктическо проучване

Данните от сателитните снимки показват само бял лед, на мястото, където преди са живеели хиляди птици.

В колонията, в продължение на десетилетия е имало между 14 000 и 25 000 гнездящи двойки. Това са 5-10% от броя на императорските пингвини в цял свят.

Този вид е най-високият и най-тежкият от пингвините. Той се нуждае от стабилна ледена покривка над морето, за да отглежда малките си. Ледът трябва да остане такъв от април, когато започва гнезденето, до декември, когато малките пингвинчета вече могат да плуват. Ако ледът се разтопи или разпадне във водата прекалено рано младите птици ще се издавят. Изглежда това се е случило през 2016 г.

Според учените ледът на мястото, където се е намирала колонията, вече е видимо нестабилен и това е накарало оцелелите възрастни пингвини да потърсят нови места за гнездене.

Все още не е ясно защо ледената покривка не се възстановява. Събраните данни не показват ясно влияние на климатични фактори.

Станалото обаче разкрива колко уязвими са пингвините към разтапянето на ледената покривка в Антарктида.

Между 50 и 70 процента от императорските пингвини ще загинат, ако морският лед намалее в степента, предвидена от съществуващите компютърни модели.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@