4

Т ерористичните атаки на 17 август в Барселона и Камбрилс, в които загинаха 15 души от нападатели, лоялни на "Ислямска държава", дойдоха като кошмар, лоша изненада не само за жителите на каталунските градове, но и за европейците като цяло.

Кола се вряза в пешеходци в центъра на Барселона

Барселона не е случайна цел, какво ще последва

Изненада имаше и сред външните наблюдатели и анализаторите. Ако говорим за тези събития, в Испания не е имало подобни атаки, свързани със серията нападения на "Ислямска държава" през последните две години, а държавата като цяло има ниски нива на радикализация. Само 200 души са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към различни джихадистки групи, което е минимално спрямо над 1700 от Франция, 1200 от Великобритания, 900 от Германия и 600 от Белгия.

На пръв поглед "Ислямска държава" не поддържаше толкова активна мрежа от пропагандни канали на испански език, подобно на тези на арабски, френски или английски.

По-внимателен анализ, обаче, показва нещо различно: че Испания всъщност не е толкова изненадваща цел. Атаки бяха планирани и извършени в страни като Швеция и Финландия, въпреки че са държави, които не са известни с джихадистка активност.

Скандинавското спокойствие, което ражда джихадисти

През последната година, "Ислямска държава" инструктира своите симпатизанти и агенти да атакуват обекти в близост до местата, където живеят. В момента няма йерархия на нападенията – дали ще е в Лондон, Париж, Маями или Камбрилс, всяка атака обслужва целите на групировката.

Испания може би не изглежда така важна за джихадистите като Франция или Великобритания, но не е забравена (каквото казаха джихадистите за Балканите в своите издания, впрочем).

Въпреки минималната роля на Мадрид в коалицията срещу "Ислямска държава" с предоставяне на обучения за местни военни сили и логистична подкрепа, влиянието му в Северна Африка е основен стълб в пропагандата на глобалните джихадистки движения.

Ислямското наследство на Испания я прави основна цел и за нея се говори постоянно в пропагандата на джихадистите, които експлоатират т.нар. „мечтата за възстановяване на халифата“ в Ал Андалус – държава, просъществувала на територия на част от днешна Испания до 1492 г. след осем века на контрол на Иберийският полуостров. По тази причина, Испания е основна тема в пропагандата на може би всяка джихадистка група.

За изследователите, атаките в Каталуния са били само въпрос на време

Испания няма толкова активни джихадистки мрежи подобно на Франция, но напоследък се наблюдава надигане. От 2013 г. насам, испанската полиция е арестувала най-малко 200 души по обвинения за съпричастност към радикални групи. Големият брой е следствие не само на радикализация, но и на ексклузивните права на испанският контратерористичен апарат, който черпи опит от десетилетията на борба срещу баските сепаратисти и особено след бомбените атаки през 2004 г., извършени от "Ал Кайда".

И ако атаката в Испания в крайна сметка не е така неочаквана, същото се отнася и до избора на цел. Последните изследвания показват, че Каталуния има високи нива на джихадистка активност – много по-висока от всички останали райони на Испания, освен испанските анклави Сеута и Мелиля, разположени на мароканския бряг.

Тези изследвания откриват, че четирима от всеки десет души, арестувани в Испания за връзки със сирийски или иракски джихадисти, живеят в Каталуния, въпреки че регионът посреща едва 16% от имигрантите в Испания от държави с предимно мюсюлманско население.

Някои от най-добре организираните опити за атаки и мрежи на територията на Испания, са също открити на територията на Каталуния.

Защо Каталуния произвежда джихадисти?

От една страна е маргинализацията. През 2007 г. Държавният департамент на САЩ предупреждава, че каталунските мюсюлманите живеят в периферията на испанското общество, не говорят езика, често са безработни и имат малко места за практикуване на религията си достойно. Тези фактори, съобщава Държавният департамент, могат да послужат за основа на терористична активност и привличане към организации. Още тогава опасността се е смятала за явна, но властите не са предприели нищо за подобряване на условията.

И все пак, тук става дума за Каталуния – един от най-богатите региони. Мюсюлманите, живеещи в райони като Андалусия страдат от същите проблеми, но в по-голям размер.

Важен факт, който се пропуска често в анализите, е салафистката активност в Каталуния. За последните двадесет години, властите наблюдават увеличаване на броя на салафистките джамии – около 60-70 – в зоната, наричана от контратерористичните звена в Испания „Салафистки коридор“. Става дума за територия, простираща се от южните градове като Тарагона, които са сърцето на каталунският салафизъм, до малките градчета в провинция Херона в близост до френската граница.

Този „коридор“ е съставен от мрежа от джамии, които в повечето случаи представляват всъщност гаражи или изоставени сгради, разположени в малки и средни по големина градове като Рипол, откъдето са и повечето извършители на атаките в Барселона и Камбрилс. Тези селища са дом на големи общности от марокански земеделци, които получават помощи от салафистки организации (най-вече базирани в Кувейт), вместо от държавата и по този начин попадат под влиянието им.

И все пак, салафизмът, проповядван в повечето от тези джамии е консервативен, но не и насилствен. Властите, обаче, често свързват заплахите с тази мрежа. Меморандум от 2011 г. на испанския Национален център за разузнаване, заявява, че последствията от финансирането на салафистки джамии от чужди организации, е насочено срещу интеграцията и създава гетоизиране и паралелни общности. Връзката между каталунските салафистки мрежи и нападателите е ясна. Младежите, участвали в атаките в Барселона и Камбрилс, са посещавали тези джамии и вероятно са попаднали под влиянието на имами, пътували до Сирия и Ирак.

Самовзривяване и разрушения на паметници планирали терористите

Въпреки всичко, испанската и каталунската полиция и контратерористични звена остават едни от най-добрите в Европа. Липсата на ресурси и проблемът със споделянето на информация, обаче, е всеобщ проблем в ЕС. Испания разчита особено на добрите си връзки с мюсюлманските общности на своя територия – връзки, които често са се отплащали в превенцията на атентати. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 39 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 44 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 3 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат