42

О ще един път европейски град беше атакуван от "Ислямска държава". Късно вечерта на 17 август, групировката пое отговорност през своята медия „Амак“ за нападението в Барселона, отнело живота на 13 души и ранило над 50. Още по-лошата новина е, че такива атаки ще продължават да се случват в близко бъдеще, защото това предполага развитието на събитията в Близкия изток и Европа.

От март месец насам, няколко пъти джихадисти извършиха атаки с превозни средства.

Същото се случи и сега в Барселона – ван се вряза в пешеходци в натоварен район на града, помитайки всичко по пътя си на половин километър.

Кола се вряза в пешеходци в центъра на Барселона

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Втора атака в Испания, има ранени

Атентатът е сходен като изпълнение с всички останали - Ница, Лондон, Париж.

Централното командване на "Ислямска държава" продължава да призовава симпатизанти и свои клетки да атакуват всички държави, участващи в международната коалиция, която в момента бомбардира сирийския град Ракка, а до скоро и Мосул в Ирак.

Загубата на територия води до нови атаки навън.

Експерт: Терористичните атаки няма да спрат

Събитията никак не са случайни. Както и по-рано, нападението в Барселона идва на фона на ожесточени и активни военни действия в Близкия изток. Джихадистите загубиха важни крепости в Ирак и Сирия, които ги лишиха от най-важното за тях – терен за подготовка на операции, земя, която да определят като територия на „Халифата“ и най-вече възможност за събиране на данъци от местното население.

Още през пролетта тази година, лидерството на групировката поднови своите призиви за атаки в Западна Европа и САЩ. Бяха разпространявани онлайн брошури как да бъде подготвена една атака, като за предпочитани оръжия са посочени ножовете и превозните средства.

Не само това – в каналите на "Ислямска държава" се споделят редовно файлове с видео кадри и текстове, които съдържат съвети към всеки желаещ да извърши „достойно дело в името на Халифата“. Списанието „Румия“, което се публикува на девет езика, също спомага за достигането до нова и специфична аудитория.

Какво се случи около атаката в Барселона?

Макар Испания да не е така активен член на международната коалиция срещу "Ислямска държава", Мадрид винаги е заставал заедно с Лондон, Вашингтон и Париж в усилията срещу джихадистките сили.

Призивът на "Ислямска държава" да се удрят държавите в коалицията идва точно в момента, когато силите на Сирийските демократични сили контролират около 55% от град Ракка – считан за основен бастион на групировката в Сирия. Малко по-рано, иракският град Мосул беше превзет след 260 дни на ожесточени сражения, сринали жилищните райони до неузнаваемост.

И докато с падането на Мосул светът може би загуби интерес от ставащото на терен в Близкия изток, иракските сили започват офанзива към друга не по-малко важна крепост на джихадистите – Тал Афар.

В същото време, ръстът на крайно десни настроения в Европа и САЩ носи удовлетворение на "Ислямска държава". Някой в "Туитър" се беше пошегувал, че докато се случват събитията в Шарлътсвил, където неонацисти минаха с факли по улиците на града, някъде в Ракка някой си усмихва широко. Това е абсолютно така – в момента, заради все по-голямата видимост на крайно десни движения, расистки групи и неонацисти, Европа е по-слаба от всякога.

Ку-клукс-клан и крайно десни вилняха в САЩ, има жертви

Барселона не е никак случайна цел

Именно в такава атмосфера организирането на атентат е особено плодотворно действие за "Ислямска държава", според чиято доктрина имигранти и местни трябва да бъдат в конфликт. Локацията никак не е случайна, нито времето на изпълнението на атаката: по средата на лятото, в час, когато туристите и жителите на Барселона са излезли да се разходят и улиците са пълни с хора. Освен всичко друго, градът стана известен с големите си демонстрации в подкрепа на имиграцията и бежанците.

Вечерта след атаката започнаха да се появяват данни за един от извършителите – Дрис Убакир, роден в Мароко, но израснал в Испания, на 20 и нещо години. Тепърва ще става ясно дали е действал сам или не. Дали това е истинското му име или в каналите на "Ислямска държава" се публикува залъгваща информация.

Кой е атентаторът от Барселона

"Ислямска държава" далеч не е на смъртен одър

Онова, което е ясно, обаче, че предвид обстоятелствата, можем да очакваме още атаки като тази. Предстоят важни боеве в Ирак, където силите на правителството се отправят към град Тал Афар – особено важен стратегически и тактически град, в който джихадистите са се окопали сериозно. Те продължават да нанасят атаки и в най-голямата провинция на Ирак – Анбар. Там, градовете Рамади и Фалуджа, макар да са освободени преди година, са свидетели на чести отвличания, атаки, атентати, инфилтрация. Ислямска държава продължава да контролира и района около граничния със Сирия град Каим, в който в миналото са намирали подслон не един лидер на Ал Кайда.

Продължават боевете и в Ракка и вероятно още известно време ще е така поради защитните линии, изградени от 2014 насам. В Източна Сирия ситуацията предполага Ислямска държава да си поеме дъх засега, тъй като няма в момента сила, която се реши да завземе крепостите на групировката в тази част на страната. Правителствените сили на Асад както се бяха засилили, спряха офанзивата си, бунтовниците са заети да отблъскват атаки на подкрепени от Иран милиции, а кюрдските сили в Ракка заявиха, че няма да продължат офанзивата си в Източна Сирия след падането на града.

По този начин, "Ислямска държава" продължава да разполага с достатъчно територия от двете страни на границата между Ирак и Сирия, където да прегрупира силите си. Да, тази територия е предимно пустинна, но е напълно достатъчна, за да бъдат организирани обучителни лагери и също така – планиране на атаки извън териториите на организацията.

На фона на тази динамика и събития, станахме свидетели на поредната терористична атака, целяща да всее разединение и страх. Както казах – изборът на цел не е никак случаен и в момента никой град в развитите европейски държави не е в безопасност.

Лидерството на "Ислямска държава" продължава да има силна организация и извън Сирия, и Ирак, а пропагандата направи своето, привличайки още симпатизанти през последната година. Бомбардировките, извършвани с особена бруталност над Ракка пък привличат дори местни хора в редиците на „халифата“. За да сме подготвени, трябва по-добра стратегия, която не включва милитаризация и омраза. Засега, обаче, нещата стоят по друг начин. 

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 2 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 18 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 18 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 18 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни