42

О ще един път европейски град беше атакуван от "Ислямска държава". Късно вечерта на 17 август, групировката пое отговорност през своята медия „Амак“ за нападението в Барселона, отнело живота на 13 души и ранило над 50. Още по-лошата новина е, че такива атаки ще продължават да се случват в близко бъдеще, защото това предполага развитието на събитията в Близкия изток и Европа.

От март месец насам, няколко пъти джихадисти извършиха атаки с превозни средства.

Същото се случи и сега в Барселона – ван се вряза в пешеходци в натоварен район на града, помитайки всичко по пътя си на половин километър.

Кола се вряза в пешеходци в центъра на Барселона

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Втора атака в Испания, има ранени

Атентатът е сходен като изпълнение с всички останали - Ница, Лондон, Париж.

Централното командване на "Ислямска държава" продължава да призовава симпатизанти и свои клетки да атакуват всички държави, участващи в международната коалиция, която в момента бомбардира сирийския град Ракка, а до скоро и Мосул в Ирак.

Загубата на територия води до нови атаки навън.

Експерт: Терористичните атаки няма да спрат

Събитията никак не са случайни. Както и по-рано, нападението в Барселона идва на фона на ожесточени и активни военни действия в Близкия изток. Джихадистите загубиха важни крепости в Ирак и Сирия, които ги лишиха от най-важното за тях – терен за подготовка на операции, земя, която да определят като територия на „Халифата“ и най-вече възможност за събиране на данъци от местното население.

Още през пролетта тази година, лидерството на групировката поднови своите призиви за атаки в Западна Европа и САЩ. Бяха разпространявани онлайн брошури как да бъде подготвена една атака, като за предпочитани оръжия са посочени ножовете и превозните средства.

Не само това – в каналите на "Ислямска държава" се споделят редовно файлове с видео кадри и текстове, които съдържат съвети към всеки желаещ да извърши „достойно дело в името на Халифата“. Списанието „Румия“, което се публикува на девет езика, също спомага за достигането до нова и специфична аудитория.

Какво се случи около атаката в Барселона?

Макар Испания да не е така активен член на международната коалиция срещу "Ислямска държава", Мадрид винаги е заставал заедно с Лондон, Вашингтон и Париж в усилията срещу джихадистките сили.

Призивът на "Ислямска държава" да се удрят държавите в коалицията идва точно в момента, когато силите на Сирийските демократични сили контролират около 55% от град Ракка – считан за основен бастион на групировката в Сирия. Малко по-рано, иракският град Мосул беше превзет след 260 дни на ожесточени сражения, сринали жилищните райони до неузнаваемост.

И докато с падането на Мосул светът може би загуби интерес от ставащото на терен в Близкия изток, иракските сили започват офанзива към друга не по-малко важна крепост на джихадистите – Тал Афар.

В същото време, ръстът на крайно десни настроения в Европа и САЩ носи удовлетворение на "Ислямска държава". Някой в "Туитър" се беше пошегувал, че докато се случват събитията в Шарлътсвил, където неонацисти минаха с факли по улиците на града, някъде в Ракка някой си усмихва широко. Това е абсолютно така – в момента, заради все по-голямата видимост на крайно десни движения, расистки групи и неонацисти, Европа е по-слаба от всякога.

Ку-клукс-клан и крайно десни вилняха в САЩ, има жертви

Барселона не е никак случайна цел

Именно в такава атмосфера организирането на атентат е особено плодотворно действие за "Ислямска държава", според чиято доктрина имигранти и местни трябва да бъдат в конфликт. Локацията никак не е случайна, нито времето на изпълнението на атаката: по средата на лятото, в час, когато туристите и жителите на Барселона са излезли да се разходят и улиците са пълни с хора. Освен всичко друго, градът стана известен с големите си демонстрации в подкрепа на имиграцията и бежанците.

Вечерта след атаката започнаха да се появяват данни за един от извършителите – Дрис Убакир, роден в Мароко, но израснал в Испания, на 20 и нещо години. Тепърва ще става ясно дали е действал сам или не. Дали това е истинското му име или в каналите на "Ислямска държава" се публикува залъгваща информация.

Кой е атентаторът от Барселона

"Ислямска държава" далеч не е на смъртен одър

Онова, което е ясно, обаче, че предвид обстоятелствата, можем да очакваме още атаки като тази. Предстоят важни боеве в Ирак, където силите на правителството се отправят към град Тал Афар – особено важен стратегически и тактически град, в който джихадистите са се окопали сериозно. Те продължават да нанасят атаки и в най-голямата провинция на Ирак – Анбар. Там, градовете Рамади и Фалуджа, макар да са освободени преди година, са свидетели на чести отвличания, атаки, атентати, инфилтрация. Ислямска държава продължава да контролира и района около граничния със Сирия град Каим, в който в миналото са намирали подслон не един лидер на Ал Кайда.

Продължават боевете и в Ракка и вероятно още известно време ще е така поради защитните линии, изградени от 2014 насам. В Източна Сирия ситуацията предполага Ислямска държава да си поеме дъх засега, тъй като няма в момента сила, която се реши да завземе крепостите на групировката в тази част на страната. Правителствените сили на Асад както се бяха засилили, спряха офанзивата си, бунтовниците са заети да отблъскват атаки на подкрепени от Иран милиции, а кюрдските сили в Ракка заявиха, че няма да продължат офанзивата си в Източна Сирия след падането на града.

По този начин, "Ислямска държава" продължава да разполага с достатъчно територия от двете страни на границата между Ирак и Сирия, където да прегрупира силите си. Да, тази територия е предимно пустинна, но е напълно достатъчна, за да бъдат организирани обучителни лагери и също така – планиране на атаки извън териториите на организацията.

На фона на тази динамика и събития, станахме свидетели на поредната терористична атака, целяща да всее разединение и страх. Както казах – изборът на цел не е никак случаен и в момента никой град в развитите европейски държави не е в безопасност.

Лидерството на "Ислямска държава" продължава да има силна организация и извън Сирия, и Ирак, а пропагандата направи своето, привличайки още симпатизанти през последната година. Бомбардировките, извършвани с особена бруталност над Ракка пък привличат дори местни хора в редиците на „халифата“. За да сме подготвени, трябва по-добра стратегия, която не включва милитаризация и омраза. Засега, обаче, нещата стоят по друг начин. 

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 10 минути

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 1 час

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 1 час

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 14 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 14 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна