205

О ткакто опитът на Русия да превземе Киев и да установи марионетно правителство се провали в първите дни на войната, поражението на Кремъл в Украйна става все по-вероятно.

Това, което прави впечатление след почти една година бойни действия, е почти пълното отсъствие на всякаква дискусия сред политици, политолози, анализатори и журналисти за последиците от поражението за Русия. Това е опасно, като се има предвид потенциалът от колапс и разпадане на Руската федерация, пише Александър Й. Мотил във „Форин Полиси”, предава БГНЕС.

ОССЕ: Има смисъл Русия да остане член на организацията

Всъщност комбинацията от неуспешна война в чужбина и неустойчива система по напрежение в Русия увеличава с всеки изминал ден вероятността от колапс. Независимо дали ще бъде добре или зле за Запада, това е резултат, за който политиците трябва да се подготвят.

Съществуват различни сценарии за това какво може да се случи в Русия, след поражение в Украйна. Най-вероятно е руският президент Владимир Путин да напусне поста си, което ще бъде последвано от жестока борба за власт между крайнодесните националисти, искащи да продължат военните действия и да разрушат съществуващата политическа йерархия, авторитарните консерватори, имащи интерес от системата и възраждащото се полудемократично движение, ангажирано с прекратяването на войната и реформирането на Русия.

Не знаем кой ще победи, но можем уверено да прогнозираме, че борбата за власт ще отслаби режима и ще отклони вниманието на Русия от това, което е останало от военните ѝ усилия. На свой ред отслабеният режим, в съчетание с неработещата икономика, ще предизвика недоволните руснаци да излязат на улицата, може би дори с оръжие и ще насърчи някои от неруските политически единици, влизащи в състава на Руската федерация, да изберат по-широко самоуправление - водещи кандидати са Татарстан, Башкортостан, Чечня, Дагестан и Саха (Якутия).

Ако Руската федерация преживее тези сътресения, тя вероятно ще се превърне в слаба държава-клиент на Китай. Ако не го направи, картата на Евразия може да изглежда по съвсем различен начин.

Русия и Беларус засилват съвместните си военни учения

Предвид огромната територия на Русия, дългата история на размирните региони и големия брой неруски етноси - всичко това в резултат на вековни имперски завоевания - един сценарий, който заслужава много повече внимание, е разпадането на централизирания контрол и на федерацията.

Съществува богата история на разпадане на империи в резултат на войни, революции, сривове в системата, икономически кризи и други епохални събития. Империята на Наполеон се разпада след катастрофалния му поход към Москва и последвалото поражение в битката при Лайпциг. През 1918 г. Османската, Австро-Унгарската, Германската и Руската империя колабират в резултат на военни поражения.

Ако днешна Русия тръгне по стъпките на тези страни към колапс, това няма да е свързано с волята на руския елит или със западната политика. В действие са по-големи структурни сили. Русия на Путин страда от множество взаимно подсилващи се проблеми, които доведоха до създаването на държава, която е много по-неустойчива, отколкото би могло да се предположи от поведението на руския президент.

Военното, моралното и икономическото поражение във войната в Украйна, както и нестабилността и неефективността на хиперцентрализираната политическа система на Путин; разпадането на култа към личността му, остаряването му, лошото управление на руската петролна икономика; неограничената корупция, която прониква във всички нива на обществото, и огромните етнически и регионални разделения заплашват последната империя в света.

Въпреки че днес малцина искат разпадането на Русия, не е трудно да си представим сценарий, при който нарастващата политическа, икономическа и социална нестабилност в даден момент ще принуди съставните части на Руската федерация да потърсят сигурност в независимостта.

При днешните условия изглежда е необходим само един стимул, който да тласне системата към колапс и поражение в Украйна може да е точно този стимул.

Британското разузнаване: Руската армия се подготвя за украински контраофанзиви в две...

Разбира се, искрите са непредсказуеми и Русия може да преодолее настоящата криза и да оцелее в сегашния си вид, независимо дали под ръководството на Путин или на негов наследник. Но дори и да го направи, тя ще бъде силно отслабена като държава и всички структурни проблеми ще останат. Путин може би дори знае това. В новогодишното си обръщение за 2023 г. той се позова на потенциалната заплаха от войната за независимостта на Русия - нещо, което не е казвал досега.

Но ако искрата все пак се появи, дали вероятният руски колапс ще бъде дестабилизиращ и насилствен, може би включващ гражданска война? Историкът Марлене Ларуел, директор на Института за европейски, руски и евразийски изследвания към университета „Джордж Вашингтон”, смята , че сривът ще предизвика няколко граждански войни, тъй като „новите държавици ще се борят помежду си за граници и икономически активи”. Междувременно московският елит „ще реагира с насилие на всеки сепаратизъм”.

Защо обаче Западът е толкова колеблив по отношение на ясната украинска победа?

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че „разпадането на Русия или унищожаването на способността ѝ за стратегическа политика може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум”. Руските групировки биха могли да се обърнат една срещу друга и да използват насилие, докато външните сили също може да се намесят.

„Всички тези опасности биха се утежнили от наличието на хиляди ядрени оръжия”, посочва Кисинджър. Според него най-добрият начин на действие би бил да се избегне превръщането на Русия в загубила войната, като вместо това бъде включена в „мирен процес”.

Прогнозите на Ларуел и Кисинджър са най-лошия сценарий, който трябва да се приема с голяма доза скептицизъм. Историята ни показва, че макар крахът на империите често да е хаотичен, резултатът не винаги е лош за техните съседи или за останалия свят. Крахът на Наполеон поставя началото на ера на относителен мир в Европа. При разпадането на Австро-Унгария първоначално се водят боеве, включително между поляци и украинци, но след няколко години условията се стабилизират. Дори разпадането на Съветския съюз беше забележително мирно - най-вероятно защото новите независими бивши съветски републики и новите суверенни европейски сателитни държави имаха признати граници, функциониращи администрации и собствени елити, готови да изградят държави.

Разбира се има и примери за обратното като крахът на Османската империя, който води до кървави боеве между турци и гърци и геноцида над арменците, още по-кръвопролитно е разпадането на Руската империя, а разпадането на Германската империя през 1918 г. вероятно директно предизвика Втората световна война.

Кой от тези варианти може да се случи, ако Руската федерация се разпадне? Никой - включително Ларуел и Кисинджър, не знае със сигурност.

Песимистите ще посочат вероятността една нова Русия да води войни с всички отделили се държави. Оптимистите ще контрират, че руските сили ще бъдат деградирали след поражението си в Украйна и няма да са в състояние да воюват на няколко фронта.

Изводът е, че независимо дали сте оптимист или песимист - можем само да наблюдаваме развоя на драмата на вероятния руски колапс. Нито западните политики, нито самият Путин могат да направят много, за да го спрат. Това е така, защото Русия вече е обхваната от дълбоко вкоренени институционални кризи, които са много изострени от човека, който направи Русия уязвима и нестабилна - нейният президент Владимир Путин.

Това не означава, че Западът трябва да гледа безучастно деградацията на Русия.

Мрачните сценарии на Ларуел и Кисинджър трябва да послужат на политиците, които да се надяват на най-доброто, но да очакват най-лошото.

Те не трябва повтарят грешките от миналото, като например опитите да помогнат на очевидно умиращия Съветски съюз да оцелее и да дават приоритет на нуждите на Русия пред тези на нейните съседи. Страните по границата на Русия - от балтийските държави до Централна Азия, ако успеят да запазят стабилността си и да образуват санитарен кордон, ще имат ключово значение за овладяването на каквато и да е нестабилност в Русия.

Те ще бъдат и от ключово значение за подпомагане на новите независими държави - наследници на Руската федерация да се стабилизират. Погледнато в тази светлина, продължаващата силна подкрепа на Запада за Украйна - и евентуално за освобождаване на Беларус и ключови държави като Казахстан, е най-добрата гаранция, че вторичните трусове ще бъдат сведени до минимум, ако дойде краят на империята на Путин.

Коментари 205
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

205 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 37 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

<p>Парламентът гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост в НС</p>

Парламентът гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост в НС

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

България Преди 2 часа

Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 4 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 4 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров