57

Т урската армия започна сухопътна операция в Северна Сирия. При един от ударите е поразен затвор, където са държани джихадисти от ИДИЛ. Нарастват опасенията, че радикални бойци могат да избягат по време на турската военна офанзива. Междувременно в телевизионно интервю държавният секретар Майк Помпейо заяви, че Съединените щати не са давали на Турция зелена светлина за операцията й в Сирия. Според него решението за изтегляне на американските военни било взето, за да не военните излагани на риск.

Това е вторият етап от военната операция с името "Извор на мира", която започна по-рано с въздушни удари срещу кюрдски позиции.

Турските сили планират да създадат "безопасна зона", прочистена от кюрдските милиции, в която ще бъдат настанени сирийски бежанци.

Кюрдите, които помогнаха за победата над групата на Ислямска държава в Сирия и бяха ключови съюзници на САЩ в тази битка - държат хиляди бойци от ИДИЛ и техните близки в затворите и лагерите в райони, които са под техен контрол. Не е ясно дали те ще продължат да го правят, ако избухнат битки.

Няколко града и села бяха засегнати от въздушни удари и артилерийски огън в сряда, принуждавайки хиляди цивилни да напуснат домовете си.

Кюрдските сили заявиха, че досега най-малко петима цивилни са били убити, а най-малко 25 са ранени.

По-късно турското министерство на отбраната съобщи, че турски войски и сирийските бунтовнически съюзници са навлезли в района "източно от Ефрат".

Турските въоръжени сили съобщиха в Туитър, че са нанесли удари по 181 "терористични" цели като част от операция, наречена "Мирна пролет", докато протурска група заяви пред агенция АФП, че офанзивата е започнала в Тал Абяд, район под контрола на кюрдските сили.

Кюрдските власти призоваха за обща мобилизация и призоваха хората „да се отправят към границата с Турция ... да се противопоставят в този чувствителен исторически момент“.

Турция смята кюрдската милиция YPG - доминиращата сила в Сирийските демократични сили (SDF) – за клон на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, която се бори за кюрдска автономия в Турция в продължение на три десетилетия.

Турското правителство планира да изпрати два милиона от 3,6 милиона сирийски бежанци, живеещи на негова територия, в "безопасната зона". Офанзивата може да изсели 300 000 души, живеещи в района.

„Те искат да избягат в Европа. Искат да се завърнат по домовете си, но Европа не ги иска. Можехме да им ги върнем, за да ги съдят или да правят каквото искат. Както обикновено става обаче, няма реципрочност”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

По-рано Тръмп се съгласи с необходимостта от санкции срещу Турция заради това и заяви : „Турция ще плати „голяма икономическа цена“ за операцията в Сирия, извършена „несправедливо“, съобщи АФП.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се надява турският му колега Реджеп Тайип Ердоган да „действа рационално“, тъй като военните му започват широко нападение над контролираните от кюрдите райони в североизточна Сирия.

Очаква се интензивното бомбардиране да проправи пътя за наземна офанзива, станала възможна заради решението на Тръмп да изтегли американските войски в района - ход, който е критикуван остро във Вашингтон, дори от някои от съратниците на Тръмп членове на републиканската партия.

"Надявам се той да действа рационално", каза Тръмп за Ердоган в Белия дом. По-рано Тръмп заяви, че нахлуването на Турция в Сирия е "лоша идея".

Американският лидер добави, че ако турската операция не бъде проведена "по възможно най-хуманния начин ... ще залича икономиката му".

Турция отговори на Тръмп, той смекчи тона

Какво направи Тръмп и Ердоган приятели

Тръмп: Ще залича икономиката на Турция

"Ако го направи несправедливо, той ще плати голяма икономическа цена", предупреди Тръмп.

Турският президент коментира за първи път и изявленията на Доналд Тръмп, който говори за готовността на САЩ да "унищожат турската икономика".

Турският президент Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

„Що се отнася до използването на въздушно пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединените щати. Това е международно пространство, това е сирийското въздушно пространство. Тъй като не принадлежи на САЩ, въпросът за неговото използване също се решава от режима [на сирийския президент Башар Асад]. Те [САЩ] не са там [в Сирия] по покана на режима, а ние сме там по споразумението [подписано между Анкара и Дамаск] в Адана. Според това споразумение, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, тогава нашите военни имат право да елиминират терористи [в Сирия], "- каза турският лидер пред турски медии.

Отношенията между Турция и Сирия през 1980-1990 г. бяха изключително напрегнати, тъй като Анкара обвини Дамаск, че подкрепя Кюрдската работническа партия (ПКК). През октомври 1998 г. в отношенията между двете страни избухна криза и Турция предостави на Сирия период от 45 дни, през който страната трябваше напълно да се откаже от подкрепата на ПКК. През същата година сирийските власти изгониха лидера на ПКК Абдула Окалан от страната, след което настъпи пробив в отношенията между държавите. На 20 октомври 1998 г. преговорите между представители на външните министри и Министерството на вътрешните работи приключиха с подписването на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността в Адана.

Ердоган също коментира за първи път изказванията на своя американски колега Доналд Тръмп, който говори за готовността на САЩ да "унищожат турската икономика", ако Анкара започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия.

"Смятам тези думи за изявления, които са направени с цел да се предотврати напрежението в определени кръгове.”

Ден преди началото на нова турска операция в Сирия, Тръмп обяви, че планира да преговаря с Ердоган на 13 ноември във Вашингтон. След това шефът на Белия дом два пъти заяви, че Вашингтон ще "унищожи икономиката" на Турция, ако "прекрачи границата" или "започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия", съобщи ТАСС.

В същото време Ердоган все още очаква да проведе разговори с американския президент на 13 ноември във Вашингтон, въпреки неотдавнашните изявления на ръководителя на Белия дом.

"Тръмп и аз поддържаме двустранни контакти и ще продължаваме да го правим по-нататък. Ние се стремим да укрепим турско-американските отношения", отбеляза той. "Ако Аллах пожелае, ще бъдем във Вашингтон на 13 ноември. Ще имаме възможност да разговаряме."

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес закрито заседание по повод военните действия на Турция срещу кюрдски позиции в североизточна Сирия. Според АП заседанието ще се състои по молба на петте европейски държави в съвета - Белгия, Великобритания, Германия, Полша и Франция. Офанзивата на Турция “Операция мирна пролет” започна след като американският президент Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американски войски от региона. В сряда Тръмп отново защити решението си и в същото време подкрепи санкции срещу Турция.

Пред журналисти президентът заяви, че се говори “с двете страни” и допълни, че според него изтеглянето на американски военни “е правилната стъпка.” По-рано Тръмп определи операцията на Турция като “лоша идея.” Президентът каза още, че ще следи за изпълнение на поетия от Турция ангажимент за защита на религиозните малцинства и гарантиране, че няма да се стигне до хуманитарна криза.

Законодатели, които остро разкритикуваха решението на Тръмп обявиха, че са постигнали двупартиен консенсус за “сурови санкции” срещу Турция за “инвазията в Сирия.” В Туитър един от най-ревностните защитници на Тръмп, превърнал се по темата в един от най-ревностните му критици сенатор Линдзи Греъм посочи, че “докато администрацията отказва да действа срещу Турция, аз очаквам силна двупартийна подкрепа” за санкциите.

Президентът заяви, че няма против подобни мерки.

Тръмп също коментира, че най-голямата грешка, направена от САЩ, според него е отправянето към Близкия Изток. За него, Америка е действала като полицай на места, на които тази роля трябва да се изпълнява от Европа, Иран, Ирак, Сирия и Ирак.

Идеята за изтегляне на войски се приема по принцип позитивно от избирателите, но в случая за законодатели  стъпката е взета прибързано и е изоставяне на кюрдските съюзници в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Според критиците на Тръмп случилото се поставя под въпрос създаването на бъдещи коалиции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 23 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 28 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 50 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 58 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат