22

П резидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ще "заличи" икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо, което той прецени като отиване "отвъд границите" в Сирия.

Извънредното предупреждение на Тръмп в Туитър срещу Турция дойде точно, след като Белият дом обяви, че се съкращава американското военно присъствие в зоната по турско-сирийската граница.

Това решение изглежда даде на Турция зелена светлина да атакува своите дългогодишни кюрдски врагове, въпреки че те воюват заедно с американските сили срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ вътре в Сирия. Всъщност водените от кюрдите сили бяха единствените, действащи като сухопътен противник на джихадистите.

Последните туитове на Тръмп последваха бурна критика от собствената му Републиканска партия, че той е предал кюрдските партизани.

"Ако Турция направи нещо, което аз по своята велика и несравнима мъдрост считам за отвъд границите, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", написа Тръмп.

Според информация, разпространена от държавния департамент, САЩ са изтеглили „много малък брой“ свои войници от районите в Северна Сирия. Високопоставен служител на американското дипломатическо ведомство заяви, че тези войски са били преместени само на "много малко разстояние" и добави: "Отвъд това няма промяна в нашата военна позиция на североизток."

Едновременно с това Пентагонът предупреди Турция за „дестабилизиращи последици“ от действията в Сирия. Освен това от военното ведомство на Щатите дадоха ясно да се разбере, че не подкрепят турската операция в Северна Сирия.

Какво направи Тръмп и Ердоган приятели

Турция с рекорден 363% скок на вноса на природен газ от САЩ

Още сутринта в понеделник кюрдски източници съобщиха за започналото изтегляне, а репортер на Франс прес съобщи за вече празна американска база, която доскоро е била действаща.

Влиятелни републиканци, включително непоколебими съюзници на Доналд Тръмп в Конгреса, гневно критикуваха президента в понеделник, че изтегля американските войски от ключови райони на Северна Сирия, предупреждавайки,че ходът изоставя кюрдите, които бяха съюзник на бойното поле на САЩ.

Сенаторът Линдзи Греъм заяви, че ще призове Конгреса да отмени внезапното решение за изтегляне на американските сили от позиции по или близо до границата на Турция със Сирия, което по същество е даване на зелена светлина за отдавна звучащата заплаха на Анкара за операция срещу кюрдите и повиши опасенията от завръщане на джихадистите.

Греъм, председател на мощната сенатска комисия на съдебната власт и един от най-откровените поддръжници на Тръмп, описа този ход като "катастрофа в процес на създаване".

Той каза, че това ще е „петно върху честта на Америка за изоставяне на кюрдите“, които са били основен съюзник на Вашингтон в дългогодишната битка срещу групировката „Ислямска държава“.

"Освен това, ако този план продължи напред, ще въведе резолюция на Сената, която се противопоставя и иска отмяна на това решение. Очаквайте, че ще получи силна двустранна подкрепа", написа в Туитър сенаторът.

Демократите също стовариха критики върху президента. Сенаторът Бърни Сандърс, който се стреми към президентската номинация на демократите за изборите през 2020 г., написа в Туитър, че макар да подкрепя прекратяването на военната намеса на САЩ в Близкия изток, "крайно безотговорното" обявяване от страна на Тръмп може "да доведе до повече страдания и нестабилност".

Хилари Клинтън, бивш държавен секретар, която Тръмп победи през 2016 г., обвини президента, че е извършил "лошо предателство както към кюрдите, така и на клетвата си".

След разговор между Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Белият дом заяви, че Анкара "скоро ще продължи напред с дълго планираната си операция в Северна Сирия" и че американските сили "вече няма да бъдат в непосредствена близост".

Обявяването на тези планове изненада мнозина.

Сенаторът Мит Ромни нарече оттеглянето „предателство“, което улеснява възстановяването на джихадистите.

Тръмп се захвана да защитава решението си в Туитър, заявявайки, че регионът ще трябва да "си изясни ситуацията".

„Кюрдите се сражаваха с нас, но им бяха платени огромни суми пари и оборудване за това“, каза той.

"Те водят битка с Турция от десетилетия. Аз задържах тази битка почти 3 години, но е време да излезем от тези нелепи безкрайни войни, много от тях племенни, и да върнем нашите войници у дома."

Словесен шамар заради позицията на Тръмп му удари и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли, републиканка, разглеждана от някои като потенциален кандидат за президент след Тръмп.

"Винаги трябва да пазим гърбовете на нашите съюзници, ако очакваме те да пазят нашите", каза Хейли и нарече кюрдите "служещи като средство“ в борбата на САЩ срещу „Ислямска държава“. „Да ги оставим да умрат е голяма грешка“.

Европейският съюз в понеделник предупреди, че подготвяната от Турция офанзива срещу кюрдска милиция в североизточната част на Сирия ще навреди на цивилните и ще причини "масово разселване" на хората.

През последните седмици Турция изпрати подкрепления на границата, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, който отдавна предупреждава за операция срещу кюрдските бойци, които според Анкара са терористи, сега каза, че военните действия могат да започнат „всяка вечер без предупреждение".

"Подновяването на военни действия в североизточната част не само ще изострят страданията на цивилните и ще доведат до масово разселване, но и заплашват сериозно да подкопаят настоящите политически усилия", заяви говорителката Мая Коциянчич пред репортери в Брюксел.

Външните министри на ЕС ще обсъдят настъпващата криза по време на преговорите в Люксембург в понеделник, добави тя.

"Въпреки че признава законните опасения на Турция за сигурността, Европейският съюз от самото начало каза, че всяко устойчиво решение на конфликта в Сирия няма да бъде постигнато със или чрез военни средства, а изисква истински политически преход", каза тя, призовавайки "безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп за хуманитарна помощ“.

Президентът Доналд Тръмп даде благословията си за турската операция, като каза, че САЩ ще застанат настрана, когато Турция напредне - ефективно изоставяйки милицията на кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН), които беше важен американски съюзник в борбата срещу „Ислямска държава“.

Организацията на обединените нации заяви, че се "подготвя за най-лошото" в североизточна Сирия, след като САЩ заявиха, че се оттеглят, за да позволят турски военни операции в района.

"Не знаем какво ще се случи... подготвяме се за най-лошото", каза регионалният координатор на ООН по хуманитарна помощ на Сирия Панос Мумцис в Женева. Той подчерта, че има "много въпроси без отговор" относно последствията на операцията.

Мумцис добави, че ООН са "в контакт с всички страни" на място, информира АФП.

Той обаче изясни, че службата му не е разбрала предварително за решението на САЩ, което на практика изоставя кюрдите - главен съюзник на Вашингтон в дългата битка срещу ИД.

Говорителят на турския президент заяви преди минути, че „Турция няма да позволи на ИД да се върне“, на фона на опасенията, че офанзивата й срещу кюрдската милиция в Сирия може да подсили джихадистите.

"Турция ще продължи да се бори срещу „Даеш“ и няма да позволи да се върне под каквато и да е форма", каза Ибрахим Калин.

Мумцис заяви, че приоритетите на ООН са да гарантира, че бъдеща турска офанзива няма да доведе до ново изместване, че хуманитарният достъп ще остане безпрепятствен и няма да се налагат ограничения на свободата на движение.

ООН има план за действие в извънредни ситуации за справяне с допълнителни цивилни страдания, но "се надява, че няма да бъдат използвани", каза Мумцис.

Турция изпрати подкрепления по границата през последните седмици, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че дълго обявяваната офанзива може да "се случи всяка нощ без предупреждение".

Коментарите му дойдоха, след като министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви в Туитър, че Турция е „решена да осигури съществуването и сигурността на страната, като изчисти терористите от този регион“.

Той има предвид кюрдите или Сирийските демократични сили, които имат връзки с кюрдските бойци в Турция и които Анкара счита за терористична организация.

Анкара твърди, че планираната "безопасна зона" в Северна Сирия може да позволи да се върнат до 2 милиона сирийски бежанци.

Безопасната зона "ще служи на две цели: да подсигури границите на Турция чрез премахване на терористичните елементи и да позволи на бежанците да се върнат по домовете си", каза Калин.

Той подчерта, че Турция няма „интерес към окупация или промяна на демографията“.

В Турция има над 3,6 милиона сирийски бежанци - най-високият брой в света, който се превърна във все по-голям източник на напрежение в страната. 

По-рано стана ясно, че САЩ няма да подкрепят турска операция в Северна Сирия, съобщи Белият дом.

Американските войски няма да участват във военната операция на Турция в Северна Сирия, се казва в съобщение на Белия дом, публикувано след телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган.

"Турция скоро ще започне планираната отдавна операция в Северна Сирия. Американските военни няма да подкрепят и няма да участват в тази операция. Американските сили, които победиха местния "халифат на ИДИЛ", вече няма да са в непосредствена близост", пише в съобщението от президентската администрация.

В него се казва, че вече Турция ще носи отговорността за всички боеприпаси на ИДИЛ, заловени през последните две години след поражението на терористичната група от страна на САЩ.

В неделя стана ясно, че турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен глава Доналд Тръмп са се договорили по време на телефонен разговор да се срещнат във Вашингтон следващия месец, за да обсъдят зоната за сигурност в Северна Сирия, съобщи президентството на Турция.

По-рано Ердоган заяви, че решението за започване на турска военна операция в Северна Сирия, на изток от река Ефрат, може да бъде взето в близките дни. Той допълни, че цел на операцията ще бъде прочистването на пограничния район в граничещите с Турция територии от Кюрдските сили за самоотбрана и създаването там на зона за сигурност, в която ще бъдат настанени намиращите се в Турция сирийски бежанци.

"Нашият президент проведе днес телефонен разговор с Доналд Тръмп. Наред с въпросите на двустранните отношение, двете страни обмениха мнения по повод планираната зона за сигурност в Северна Сирия, на изток от Ефрат. Ердоган подчерта необходимостта от създаването на тази зона за ликвидиране на терористичната заплаха от Работническата партия на Кюрдистан и на Силите за самоотбрана на сирийските кюрди и за създаване на условия за връщане на сирийските бежанци", се казва в съобщението на Анкара.

Ердоган е изразил пред Тръмп тревогите си около „американската военна бюрокрация и тази в областта на сигурността, заради която прилагането на споразумението от август се е провалило“. Съгласно договорката, трябваше да бъде създадена буферна зона на турската граница.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания&nbsp;</p>

ЦИК реши как ще гласуват хората с увреждания и поставените под карантина

Избори 2021 Преди 4 часа

Дописвания в избирателния списък се допускат до 5 юли

Слънце и дъжд в понеделник

Слънце и дъжд в понеделник

България Преди 4 часа

Кога ще се оправи времето

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

Грандиозен успех за ансамбъла ни по художествена гимнастика

България Преди 7 часа

Златните момичета спечелиха златен медал на финала на 5 топки от Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна

Дан Шомон

Дан Шомон: В България има възможност за ново лидерство

България Преди 8 часа

Съветникът на Барак Обама с коментар за отношенията между САЩ и България, за санкциите по закона "Магнитски", за политическата ситуация у нас

Николай Витанов

Николай Витанов: Който отиде сега на море, ще спечели

Теми в развитие Преди 9 часа

"Ако 70% от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата", смята математик на закрития COVID-щаб

Денис Бери

Почина Денис Бери

Любопитно Преди 9 часа

Той е режисьор на няколко телевизионни сериала, сред които е и "Шотландски боец"

<p>БХРА: Стикерите&nbsp;създават проблеми&nbsp;</p>

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

България Преди 11 часа

"Натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал", казват от асоциацията

Виктор Николаев

Виктор Николаев с голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“

България Преди 11 часа

Водещият на „Здравей, България“ беше отличен за висок професионализъм

<p>10 км опашка от тирове на &bdquo;Дунав мост&rdquo; 2</p>

10 км опашка от тирове на „Дунав мост” 2

България Преди 11 часа

Проблеми за пътуващите има и на ГКПП „Кулата”

<p>Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция</p>

Кралицата, която наложи най-популярната сватбена традиция

Любопитно Преди 13 часа

Вижте на кого дължим коледната традиция за украсяване на елха

Проф. Велислав Минеков

Проф. Велислав Минеков: Това е смайващо

България Преди 14 часа

„Строителство върху оригинални останки е повече от кич, това е унищожение”, категоричен е служебният министър на културата

Гръцкото пристанище Пирея

DW: Китай превзема европейските пристанища

Свят Преди 14 часа

Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург – Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища. Какво цели тази експанзия

<p>НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа</p>

НАТО е против ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Свят Преди 16 часа

Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва

Как да изключим новия уиджет за новини в Windows 10

Как да изключим новия уиджет за новини в Windows 10

Технологии Преди 18 часа

Полезната функция може да не е подходяща за всички потребители

MINI John Cooper Works

БГ дебют за MINI на британска територия

Технологии Преди 18 часа

Фейслифтът на MINI хечбек и кабрио дебютира у нас на специална церемония в резиденцията на английския посланик в България.