10

Н АТО се сблъсква с период на многобройни вътрешни проблеми и неразбирателства. На фона на напрегната среща на Алианса в Лондон, нови събития в Източното Средиземноморие наливат масло в огъня и предизвикват вълна от напрежение между Турция и нейните съюзници. На 27 ноември в Истанбул, Ердоган подписа споразумение с лидера на международно признатото либийско правителство в Триполи, Файаз Сераж, което предполага създаването на нови морски граници между двете държави.

Зоната, която е засегната от това споразумение, е и зона, към която претенции имат Гърция и Кипър – става дума за Критско море, където гърците смятат да добиват газ и се изгражда газопровод, който да свърже газовите находища в Източното Средиземноморие с европейските пазари. 

Съвсем скоро, след като турско-либийското споразумение беше обявено в медиите, последва остра реакция от Гърция и Кипър. Към тях се присъединиха и Израел и Египет, които също се чувстват притиснати заради новата зона. Освен всичко друго, има ръст на напрежението и в самата Либия. 

Какво се случи след това? На първо време, Атина побърза да изгони представителя на Либия в знак на протест. Не закъсня и показването на сила – в Средиземно море беше извършено военно учение с участието на Франция, Италия и Кипър, докато на дипломатическо ниво гръцката страна изпрати дипломати да лобират в ЕС и НАТО да бъде признато споразумението между Анкара и Триполи. Към оказването на натиск в ЕС се присъедини и Франция. Преди и по време на срещата в Лондон, Париж ескалира тона срещу Турция, което беше последвано от турска реакция и размяна на заплахи. В Лондон Ердоган показа, че може да задава тона на срещата именно заради три теми, в които Турция има предимство в момента: Северна Сирия, отношенията с Русия и закупуването на С-400, и договора с Либия, който преначертава икономическите зони в източната част на Средиземно море.  

Споразумението идва, докато се правят сондажи за газ в рамките на кипърските териториални води. Турция разглежда това като проблем, тъй като счита, че тези дейности трябва да бъдат споделени между гръцки Кипър и Северен Кипър – турската република в северната част на острова, създадена през 1974 и призната единствено от Анкара. ЕС, а също и Гърция, разглеждат Кипър като една държава и игнорират съществуването на Северен Кипър. 

С този тон през март тази година беше стартиран газов проект между Гърция, Кипър и Израел, известен като EastMed, който предвижда съвместни проучвания на газови находища и прокарване на газопроводи към Европа. Отделно, също по-рано тази година имаше газов форум, на който присъстваха Гърция, Кипър, Израел, Йордания, Палестина, Египет и Италия. Проблемът на това споразумение за EastMed според Анкара е, че то не е било съгласувано с турската страната, въпреки че част от газовата инфраструктура се предполага, че ще преминава през териториални води, към които има претенции Турция. 

Ще има ли война между Гърция и Турция за нефта в Средиземно море

Може да се смята, че договора с Либия е ответна реакция – изказванията на турската администрация, че сега на околните държави ще им е нужна турска подкрепа, доказват това предположение. Неслучайно Анкара изпраща това послание – ако бъде въведено в сила, това споразумение ще създаде коридор, който буквално ще изолира Гърция и Кипър, а Египет и Израел ще бъдат длъжни да преговарят с Турция, за да могат газопроводите да преминават безпроблемно. Това поставя Ердоган в много изгодна позиция, дори на фона на ескалация в отношенията. 
Ето защо, няма да е изненада, че ЕС едва ли ще признае турско-либийското споразумение. То засяга интересите на страни-членки, а Гърция е и важен търговски партньор в световната търговия. Сделката ядосва Гърция, тъй като тя дава „зелена светлина“ на Либия да си възвърне около 39 000 кв. км. от икономическата си зона, към която претенции има Атина. Гърция искаше да използва войната в Либия, за да придобие площ, която е почти четири пъти по-голяма от територията на Ливан.

Турски министър: Готови сме да разбиваме глави

Събитията имат значение и за Кипър, който продължава да е разделен. Гърция, Турция и Великобритания са гаранти на Кипър, след независимостта през 1960-те, а днес две от тези страни са във все по-обтегнати отношения. Според Атина, газовите залежи около Кипър са на гръцката част от острова, докато Анкара иска да бъде включена и севернокипърската страна. Около 40 000 турски войници продължават да се намират в Северен Кипър, въпреки поетите ангажименти те да бъдат изтеглени. Турция нахлува в Кипър през 1970-те, след като гръцките политици заплашват етническите турци. За Гърция и Кипър, газовия добив усложнява възможни преговори за бъдещето на острова, които така или иначе досега бяха провал. 

Остава въпросът е как това споразумение ще се отрази на терен в Либия, тъй като проблемът е многопластов и не става дума само за ЕС и Средиземно море. 

Турция преговаря с Либия за морските граници от 2009 насам, но споразумението вади отново на преден план либийската гражданска война, която няма да е пресилено, ако кажем, че отсъства от новинарските емисии напълно. Страната е разделена грубо казано между две основни страни – правителството в столицата Триполи и правителство, базирано в Тобрук и Бенгази. Освен двете правителства, в Либия има набор от разнообразни групи, милиции и местни съвети, които управляват зони по модела на градовете-държави. Битката за огромните либийски петролни предизвика състезание за надмощие и повече влияние, в което се включиха Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия, Египет, Катар, Франция, Италия, Турция и Русия. 

Битка за газовите находища в Средиземно море

В Либия, Турция подкрепя правителството в Триполи, което има подкрепата и на ООН. Именно с лидера на това правителство, Файаз Сераж, се срещна Ердоган в Истанбул в края на ноември. Споразумението включва не само преначертаване на морските граници, но и военно сътрудничество. Това предизвика острата реакция на Халифа Хафтар – 75-годишния военен командир на източното правителство, чиито сили наричат себе си Либийска национална армия. С подкрепата на ОАЕ, Египет, Русия и Франция, Хафтар води вече седем месеца битка в Западна Либия, атакувайки директно столицата Триполи. 

Всяка доставка на оръжия би подпомогнала силите на Триполи и Хафтар реагира остро на подобни планове. Поради тази причина, силите на Хафтар обявиха война на Турция по-рано тази година и отвлякоха шестима турски моряци, които бяха описани като „агенти на турското разузнаване“. Кризата с шестимата заложници „отпуши“ турската намеса в Либия и в крайна сметка Хафтар предизвика видимото и все по-настоятелно участие на Анкара. 

Турция нехае за заплахите на ЕС, праща още кораби към Кипър

Франция, която застава зад Хафтар разбира се използва всеки възможен случай и напрежението в Либия служи като отправна точка за атака по споразумението между Триполи и Турция. Как това споразумение е легално, пита Париж, след като е подписано не от Либия, а от едно от враждуващите правителства? Този аргумент има и Гърция, която се очаква да подкрепи неофициално силите на Хафтар заради спора с Турция в Средиземно море. Турция поиска ООН да се намеси относно легалния статус на споразумението с Триполи, като се има предвид, че Обединените нации подкрепят именно това правителство. 

Остава отворен и въпросът как сегашните събития в Средиземно море, ще се отразят на отношенията между Русия и Турция. Докато в Сирия те намират все повече допирни точки, особено след интервенцията на Анкара срещу кюрдските милиции от ПКК този октомври, в Либия руснаците и турците имат различни позиции. Русия подкрепя Хафтар, а Турция правителството в Триполи, което е под атака на силите на Хафтар. Докато Русия засега не показва видим интерес към споровете в Източното Средиземноморие, то подписването на военно споразумение между Триполи и Анкара, е проблем за руските интереси. 

С това действие, Турция настъпва сериозно Русия, която иска Хафтар да овладее колкото се може по-скоро столицата Триполи. В Либия бяха изпратени дори руски наемници от частната компания „Вагнер“, които да подпомогнат силите на либийския командир, но засега без особен успех. По-рано тази година, триполитанските сили получиха доставки на оръжия през пристанището в Мисрата. Корабът, собственост на иранска компания, санкционирана от САЩ, беше натоварен в Бургас и предизвика сериозни критики от силите на  Халифа Хафтар. Той разглежда тези доставки като нелегални и обвини Турция в предоставянето на оръжия за враговете му. Впоследствие, този кораб – „Шахр и Корд“ – беше блокиран в Мисрата и ООН забрани да плава. И ако досега Анкара действаше прикрито с доставките на оръжие, сега след подписването на споразумението с Триполи, Турция може да доставя директно. Това е сериозен проблем за плановете на Русия в Либия, където основният фокус е достъпът до петролните залежи.  

Сега политическата игра излиза извън рамките на познатите сценарии. Сега става въпрос за Средиземно море, за Гърция и Кипър, за Либия, за Сирия. Турция иска разширяване на влиянието, а също и Франция, Русия и Италия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев

Президентът има готовност да приеме кандидата за премиер с резултата от преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

България Преди 1 минута

Държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 1 минута

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 2 часа

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх