42

В ъпреки тежките санкции, целящи да изолират Русия заради войната в Украйна, десетки руснаци, свързани с президента Владимир Путин или с руските военни, все още са добре дошли в страните от Европейския съюз, което предизвиква критики от страна на политици и антивоенни активисти, съобщава в. "Вашингтон пост".

Сред тези критици са ръководителите на "Фондацията за борба с корупцията" на Алексей Навални, настояващи за повече действия. Те обръщат внимание на случаите, които изглежда противоречат на целта на западните санкции, използвани например за отказ на визи за пътуване, както и за конфискуване на яхти, недвижими имоти и друга собственост, пише американският вестник.

Елена Исинбаева, руска състезателка по овчарски скок и двукратна носителка на златен олимпийски медал, която има близки връзки с Путин и носи почетно звание майор от руската армия, живее спокойно в луксозно жилище за милиони на Канарските острови в Испания.

Дъщерята и зетят на Борис Обносов, ръководител на руската корпорация "Тактически ракети", произвеждаща ракети и авиационни бомби, с които се унищожават украински градове и инфраструктура вече повече от година, продължават да живеят в Прага, където семейството им притежава множество имоти и луксозни автомобили.

А Мария Китаева, бивш съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и почетен генерал-майор, за която се твърди, че сега има връзка с руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, през последната година многократно е пътувала до Унгария и Италия, за да пазарува.

През миналия месец евродепутати от 15 страни призоваха Европейската комисия да наложи санкции на близките членове на семейството на Обносов. Дъщеря му Олга и зет му Ростислав Зориков живеят от 2020 г. в чешката столица, където според наличните сведения те и други членове на семейството притежават недвижими имоти на стойност над 8 милиона долара.

Миналия месец испанската медия "Ел дигитал сур" (El Digital Sur) съобщи, че Исинбаева, която е добре известна поддръжничка на Путин, се е преместила със семейството си на остров Тенерифе, където сега прекарва времето си в няколко луксозни вили. Според ново разследване на "Фондацията за борба с корупцията" Исинбаева е купила там две вили и мезонет на стойност около 3,2 милиона долара, което ѝ е позволило да получи разрешение за пребиваване от властите на Испания само две седмици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година.

Тъй като Путин засили антизападната си реторика, представяйки нахлуването като екзистенциална битка със Запада, която трябва да гарантира бъдещото оцеляване на Русия, Исинбаева и други поддръжници на руския президент и войната му в Украйна изглежда пренебрегват това послание, като продължават да посещават често домовете си в Европа или да правят пътувания за пазаруване до европейски градове.

В отговор на надигналото се възмущение от преместването ѝ в Европа Исинбаева изтъкна като причина своята кариера и постиженията си като спортист, а не връзките си с руското правителство, определяйки отразяването на скандала като "фалшиво".

В публикация на страницата си в руската социална мрежа "ВКонтакте" през юли Исинбаева написа: "Живея там, където работя, ям това, което обичам, общувам с тези, които ценя и уважавам. ... Не забравяйте: Завистта е разрушително чувство. ... Аз съм човек на света, винаги съм била и ще остана такава!"

Западните държави, начело със САЩ и ЕС, наложиха поредица от мащабни санкции срещу висши руски политици, военни и богати бизнесмени, свързани с Путин. В някои случаи под санкциите попаднаха и техни роднини.

Някои руснаци твърдят, че отделни граждани, дори най-богатите, не трябва да бъдат наказвани за решението на Путин да започне война. Други настояват, че всички, чието богатство и успех могат да бъдат проследени до Кремъл, трябва да бъдат подведени под отговорност, отбелязва в. "Вашингтон пост".

През 2020 г. Исинбаева участва в работна група за промени в руската конституция, които биха дали възможност на Путин евентуално да остане на власт до 2036 година. Тя не е била обект на никакви санкции.

Канада и Украйна наложиха санкции на Мария Китаева заради подкрепата ѝ за войната и журналистическата ѝ кариера на руски пропагандист, но не и Европейският съюз.

Руският заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, обект на санкции от страна на ЕС и САЩ, е най-високопоставеният официален руски представител, който отговаря за строителството в армията на Русия и наблюдава възстановяването на окупирания украински град Мариупол.

"Фондацията за борба с корупцията" е установила също, че бившата съпруга на Иванов, Светлана Маниович, е продължила да пътува из Европа през миналата година, включително до Париж за луксозни покупки и харчене на широко.

По същия начин не са наложени санкции срещу брата, дъщерята и други роднини на Магърдич Окроян, главен конструктор на руската компания "Союз", която произвежда двигатели за много от ракетите, изстрелвани по Украйна, включително тази, ударила миналата година търговски център в украинския град Кременчук, убивайки най-малко 20 души.

Роднините на Окроян притежават огромни луксозни имоти във Великобритания. "Фондацията за борба с корупцията" призова Окроян и неговите роднини да бъдат включени в списъците със санкции на ЕС и САЩ.

Представители на Окроян, Китаева и руското министерство на отбраната не са отговорили още на исканията на "Вашингтон пост" за коментар.

Михаил Ходорковски, руски бизнесмен в изгнание и критик на Путин, който живее в Лондон, каза, че година и половина след началото на нахлуването продължава да се прилага "несистематична" и "нестандартна" политика на санкции.

"Представителите на антивоенната опозиция, които са преследвани в Русия, трудно получават възможност да се преместят на Запад", каза той.

"Докато представителите на елита на Путин, дори роднини на военнопрестъпници, които предварително са се сдобили с европейски разрешения за пребиваване, живеят добре на Запад и харчат там откраднатите в Русия пари", добави Ходорковски.

"Измина достатъчно време, за да се разработи политика, която би изключила тези рискове без да дискриминира всички граждани на Русия", каза той.

Георгий Албуров, разследващ от "Фондацията за борба с корупцията", каза, че след нахлуването много представители на руския елит са били принудени да признаят, че са изградили целия си живот на Запад и санкциите ще ги откъснат от тяхното алтернативно съществуване "далеч от живота при Владимир Путин".

Много от тези представители на руския елит, включително някои официални длъжностни лица, са изпратили децата си да живеят в чужбина, като са поддържали офшорни банкови сметки и ваканционни къщи. Всички те са в страни, които сега Путин смята за вражески, пише "Вашингтон пост".

Според Албуров западните санкции трябва да бъдат преработени, за да "вземат под внимание реалностите в Русия".

Руските официални представители рядко регистрират имоти на свое име, като вместо това използват имената на своите адвокати или роднини. Обикновено техните синове и дъщери продължават да живеят на Запад, където все така използват имотите си и харчат и инвестират активите си, отбелязва американският вестник.

"Санкциите трябва да се разширяват автоматично и да се налагат на най-близките членове на семейството - съпрузи, деца, адвокати, на чиито имена е регистрирано цялото имущество", каза Албуров.

Подобно на Ходорковски, Албуров направи ясно разграничение между богатия руски елит и обикновените руснаци, някои от които преди това са протестирали срещу правителството или войната, а сега се борят да получат визи и работа, достъп до финансови услуги или софтуер, необходими за бизнеса им.

"Проблемът е, че това се отнася само за хората, които нямат пари", посочи той.

"Ако сте богат чиновник или някакъв мошеник или крадец, това е много лесно. Можете просто да се качите на частен самолет и да отлетите. Можете да си купите гражданство, да си купите разрешение за пребиваване или имот в чужбина, което ще ви осигури виза", каза Албуров.

"Това е голямо разочарование за всички, които се борят срещу корупцията в Русия", добави той, цитиран от "Вашингтон пост".

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 3 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 7 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 7 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни