47

С якаш напрежението в Средна Азия не е достатъчно голямо, сега дипломатическия свят и международната общност се сблъскват с още една криза. Тя се разразява бързо и има потенциал да доведе до военен конфликт между две ядрени сили, които за последните месеци бяха вече опасно на ръба.

В понеделник, Индия обяви, че отменя конституционното право на автономия на контролираната от нея част от оспорвания район Кашмир, предизвиквайки с това решение както вътрешно политическо напрежение, така и възможност за избухване на напрежение в самия район.

Ходът последва след напрегната нощ в неделя, през която властите сложиха под домашен арест политици от Шринагар, главния град на Кашмир и спряха достъпа до мобилни мрежи и интернет. Хиляди индийски войници бяха разположени в Кашмир непосредствено преди обявяването на решението за прекратяването на автономията на района.

Отмяна на важния член 370 от Конституцията на Индия

Амит Шах, вътрешният министър на Индия, заяви пред парламента, че правителството премахва Член 370 от Конституцията, която дава правото на Кашмир да създава и налага свои права. Ходът също така възпира всеки, който не е от района, да може да купува земя или жилище. Шах също така обяви, че Кашмир ще бъде реорганизиран административно, което ще ограничи значително правомощията на местните политици. 

Член 370 се смята за крайъгълен камък за включването на Кашмир в Индия, създадена след 1947 г., когато Индия и Пакистан се разделят след края на британското колониално управление. Днес, контролирания от Индия Кашмир е единственияt щат с предимно мюсюлманско население, където вече три десетилетия местни сепаратисти се сражават с индийските сили за сигурност, изисквайки или пълна независимост, или увеличаване на автономията. Пакистан, който също предявява претенции към Кашмир, оспорва правото на Индия върху хималайския район. От три войни, водени между двете държави, две са били заради Кашмир. В понеделник Пакистан отново оспори правото на Индия върху Кашмир и осъди остро премахването на член 370 от конституцията, заявявайки, че така нарушава резолюция на ООН, според която Кашмир официално е считан за „международно призната оспорвана територия“. Пакистан също така заяви, че ще продължи да помага на кашмирското население да отстоява правата си.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че двете страни трябва да намалят напрежението, но това едва ли ще се случи лесно.

Отмяната на член 370 идва, след като водената от индийския премиер Нарендра Моди ултранационалистическа партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия), спечели голяма победа на изборите през май. Решението на централното правителство в Ню Делхи със сигурност ще засили сепаратистките движения в Кашмир, а също и ще усили напрежението с опозицията, която застана срещу отмяната на член 370.

Местни журналисти съобщават, че животът в Кашмир е замразен. Непосредствено преди официалното обявяване на решението на правителството, в района бяха изпратени близо 10 000 допълните военни сили. На местните хора е заявено да стоят в къщите си, а върху района е наложена пълна информационна стена – интернет постепенно беше прекъснат в отделните части на Кашмир, а мобилните мрежи не работят. Междувременно, посреднощ властите арестуваха двама бивши министри, които застанаха срещу хода на правителството. 

Индийското правителство описва мерките като „необходими“ и „превантивни“, целящи да спрат избухване на насилие. Те също така оспорват критиките на опозицията, че новите правила заплашват мира в района и предизвикват сепаратистите. От своя страна, политическите лидери от Кашмир обявиха хода като „нелегален“ и „противоконституционен“. Бившият главен министър на щата Мехбуба Муфти заяви пред международни медии, че ставащото е „най-мрачният ден в индийската демокрация“, което ще превърне Индия в окупационна сила. Жителите на Кашмир се опасяват, че този ход също ще доведе до демографска промяна в района.

Според правни експерти, решението на правителството все още може да се оспорва в съда, тъй като отмяната на член 370 е директно нарушаване на текста на Конституцията.

Спекулациите за това какво ще предприеме индийското правителство в Кашмир се засилваха постепенно през последните две седмици, след като местна медия написа, че властите разполагат 35 000 души от специализираните полицейски сили. Правозащитни групи често описват Кашмир като една от най-военизираните зони в света.

Хаосът настъпи миналият петък, когато властите изненадващо прекратиха ежегодното хиндуистко поклонение в Кашмир, посочвайки като причина „терористична заплаха от Пакистан“. Допълнително, на всички туристи им беше съобщено, че трябва да се евакуират незабавно. Великобритания и Австралия бяха от първите страни, които издадоха предупреждение към гражданите си да не посещават района. Новините предизвикаха паника и местни жители масово започнаха да се запасяват с храна и гориво.

През февруари напрежението между двете ядрени сили Пакистан и Индия се покачи рязко след кървава атака върху индийските сили в Кашмир от местна групировка, която Индия обвинява за връзки с пакистанското разузнаване. Двете държави бяха на ръба на военен конфликт като изпратиха изтребители един срещу друг за първи път от десетилетия. Ситуацията се успокои привидно след освобождаването на задържан от Пакистан индийски пилот.

Американският президент Тръмп два пъти обяви желанието си да посредничи в преговорите между Индия и Пакистан за Кашмир, но Ню Делхи отклони предложението, заявявайки, че въпросът е двустранен проблем.

Това изявление звучи странно на фона на новините от края на юли, че всъщност индийският премиер Моди е поискал посредничество. Говорителят на министерството на външните работи на Индия тогава излезе с изявление, в което се отрича, че Моди е поискал от президента Тръмп да посредничи в конфликта между Индия и Пакистан за района на Кашмир. Пакистанският премиер Имран Хан е на друго мнение – той заяви открито, че смята ролята на САЩ за добре дошла, което според Индия би било нарушение на Споразумението от Шимла – договор от 1972 между Ню Делхи и Исламабад, който възпрепятства Пакистан да включва трети страни в дискусии за бъдещето на Кашмир.

Ставащото в Кашмир има голямо значение за стабилността в Азия.

Сега Индия се подготвя за нова реалност в Кашмир, която може да подкопае десетилетия на внимателно структурирана стратегия. От години Кашмир е предмет на спор между Индия, Пакистан и Китай, тъй като районът е разделен между трите държави от 1962 г.

Действията на Индия да промени статута района в конституционно и административно отношение има последици, които бавно ще се разгърнат, докато Пакистан и Китай подготвят своите действия. Всяка промяна в статуса усложнява и без това невероятно сложната ситуация около Кашмир, която е ставала причина за не един въоръжен конфликт не само между Индия и Пакистан, но и с Китай. Така например, през октомври 1962 г. Китай предприе атака през северните граници на Индия. Когато лошо оборудвана индийска армия се оттегля, големи части от източната част на Джаму и Кашмир, регион, известен като Аксай Чин, попадат под окупация на Китай. Китайците използват тази зона за изграждане на връзки с източните й части и преговарят с Пакистан, за да поемат още един тракт в щата през март 1963 г. Индия обвини Пакистан в „незаконно предаване“ на част от „спорната територия“.

Ситуацията около Кашмир се използва и от джихадистки групи. През последните 20 години подобни организации опитват да инфилтрират сепаратистите в Кашмир, яхвайки недоволството към индийската армия. Ал Кайда, а също и Ислямска държава, имат комуникация с някои от най-крайно настроените сепаратистки лидери и може да се очаква, че отмяната на член 370 ще бъде използвано от пропагандните машини на тези организации.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 26 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 33 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 12 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 13 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 13 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 13 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 14 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 14 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности