23

Е дин от документите, подписани между правителството на Република Северна Македония и правителствената делегация, оглавявана от гръцкия премиер Алексис Ципрас, е меморандум между Министерствата на отбраната на двете страни, който предвижда гръцките военновъздушни сили да защитават и патрулират въздушното пространство на Македония. Както заявиха двамата министър-председатели на пресконференцията във вторник, това би способствало за сигурността и сътрудничеството между Атина и Скопие, пише македонският "Фокус“.

При това Ципрас добави, че тази услуга от страна на Гърция ще бъде изцяло безплатна.

"Компенсацията ще бъде в по-голямата стабилност на нашия регион. Това получаваме в замяна. Искаме съсед, който е стабилен от гледна точка на политиката и сигурността. Гърция притежава най-добрите умения и познания в областта на авиацията. Ние имаме възможностите, способността да подкрепяме Северна Македония в нейните усилия за гарантиране на стабилност и сигурност“, подчерта гръцкият премиер. Както обясни той, Северна Македония ще получи помощ от Гърция чрез обучения, както и техническа помощ чрез радара в Солун, за да повиши безопасността на полетите.

"Това е важно, защото предотвратява незаконни действия, както и произшествия, гарантира безопасни комуникации, както и транспорт на нашите граждани. Когато пътувам с правителствения самолет винаги забелязвам, че пилотът се отклонява от пътя, за да избяга от въздушното пространство над БЮРМ, това се случваше по-рано. Тази глупост ще спре днес. Сега можем да спрем и да се поздравим, за да можем да стигнем по-бързо до нашата дестинация“, обясни Ципрас.

Македонският премиер Зоран Заев каза, че такова сътрудничество е нормално, защото Македония няма собствена авиация.

"Нашата страна няма авиация и защита на нашето небе. Това означава, че един от нашите съседи, който е страна-членка на НАТО, трябва да направи това. Вече имаме сътрудничество с България за танкове и учения, с Турция за образоване на нашите кадри от армията, а с Гърция сега имаме договор тя да пази нашето небе, за да бъде обезпечена сигурност и стабилност. Това е добре за всички, за целия регион, НАТО се грижи за това. Когато нямате авиация, стигате до съседите си“, заяви Заев. 

Какво още съобщиха двамата премиери

Гърция за първи път ще открие свое посолство в Северна Македония, която на свой ред ще направи същото в Атина.

Това заяви днес гръцкият министър-председател Алексис Ципрас на пресконференция в Скопие след разговори с премиера на Северна Македония Зоран Заев и след заседание на Висшия съвет за сътрудничество на двете страни, предаде ТАСС.

Ципрас подчерта, че по време на посещението му са били подписани редица споразумения и меморандуми за сътрудничество, както и план за действия, който покрива почти целия комплекс за сътрудничество между двете страни. 

В дипломатическата сфера откриваме посолства и с тях заменяме бюрата за връзки между двете страни, които съществуваха досега, посочи гръцкият премиер. 

Неотдавна Гърция стана първата страна, ратифицирала протокола за членство на Северна Македония в НАТО, а днес подписахме меморандум за сътрудничество с цел ускоряване на процеса за присъединяване на Северна Македония към ЕС, подчерта Ципрас. 

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия,

трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да преминем към сътрудничество и растеж, каза по-рано днес още Ципрас.

Той подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията й да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.

Историческата среща днес 

След близо 30 години на хладни отношения,

гръцкият министър-председател Алексис Ципрас пристигна в Северна Македония за дипломатическа визита. Това е първото официално посещение, след като Гърция и северната й съседка разрешиха дългогодишния спор за името на Македония, пише Euronews.

С надежда да се положат основите на нови връзки между Гърция и Северна Македония, Ципрас и президентът Георге Иванов изглежда са готови да захвърлят старите различия. Заместник-министърът на вътрешните работи Сия Ананостопулу коментира пред Euronews значението на тази визита, която се случва по-малко от година след подписването на Договора от Преспа.

Сключеното споразумение бе надеждата спорът за територия в Гърция, която също се казва Македония, да бъде разрешен.

"Взаимното разбирателство и взаимно доверие, които доминират в Договора от Преспа, практически се осъществяват с това посещение днес. Споразуменията, които се предвижда да бъдат подписани в Скопие, са в полза на гражданите на двете страни. Това е много важно, защото виждаме, че това са исканията на местните хора, които сега, благодарение на споразумението, имат участие в голямата картина", казва Ананостопулу пред медията. 

Официалното си посещение в Северна Македония Ципрас започна със среща със своя домакин Зоран Заев. Снимки от срещата им вижте в 

ГАЛЕРИЯТА:

Алексис Ципрас на официална визита в Северна Македония

След срещата на четири очи и междуправителствената среща, двамата премиери ще дадат обща пресконференция. Ципрас ще има среща и с председателя на парламента Талат Джафери.

(Според публикации среща с президента Георге Иванов няма да се проведе, причината не е оповестена.) 

Медиите за посещението

Посещението на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас в Скопие открива нова ера в отношенията със Северна Македония. Това е първото посещение на гръцки премиер в съседната страна, което той описа като "историческо", предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA.

"Това посещение е още една стъпка към консолидиране на водещата роля на Гърция в Югоизточна Европа като стълб на мира, стабилността и растежа", подчертават източниците на агенцията.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас трябва да пристигне на обещаното си посещение в Скопие, обявено помпозно на Делфийския икономически форум в началото на март. Това ще бъде първото посещение на Ципрас като премиер и негово второ официално посещение в страната, коментират в редакцията на електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – "Нова Македония“.

"Ако моето правителство се страхуваше от политическата цена, нито щеше да може да извади страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за осигурителната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да реши спора с името, нито да лансира небоходимия диалог с Турция въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които бяха необходими в областта на човешките права". Това заяви преди посещението си в Скопие в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) и някои медии от Северна Македония премиерът на Гърция Алексис Ципрас, съобщава "Независен весник". 

В разговор с кореспондентката на МИА в Атина Алексис Ципрас подчерта, че посещението е от историческо значение и е базирано на нова стратегическа визия за двете страни. Той разкрива, че ще дойде с 10 министри и ще се подпишат редица договори в различни области. Ципрас заяви, че Гърция и Северна Македония трябва да бъдат партньори и съюзници, и отправи посланието, че

Атина трябва да има стабилен и сигурен северен съсед, а Скопие има нужда от силен съсед, който да подкрепя неговите стъпки към европейска перспектива, пише "Независен весник".

Очаква се шест договора да бъдат подписани:

- План за действие за задълбочаване и засилване на сътрудничеството между двете страни - включително широк списък от области на сътрудничество;

- Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Министерството на отбраната на Гърция и Министерството на отбраната на Република Северна Македония;

- Споразумение за установяване на гранично-пропускателен пункт между двете страни;

- Меморандум за разбирателство между Министерството на външните работи и Секретариата по европейските въпроси на правителството на Република Северна Македония за ускоряване на процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз;

- Меморандум за сътрудничество на министерствата на транспорта;

- Меморандум за разбирателство за развитие на пътната и железопътната връзка Солун-Скопие-Табановце.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 6 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 6 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност