52

И зненадващото мащабно нападение на бойци от Газа срещу Израел в събота доведе до смъртта на стотици израелци, което предизвика ответни израелски въздушни удари и официално обявяване на война в неделя.

"Граждани на Израел, ние сме във война - не в операция, не в обход - във война", заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във видеопослание малко след като войнстващата групировка Хамас, която контролира крайбрежния анклав Газа, изстреля множество ракети и изпрати въоръжени лица в Израел в многостранна и безпрецедентна атака в дългогодишния конфликт.

Над 1100 са жертвите след атаката на "Хамас" срещу Израел

Досега са загинали над хиляда души, като повече от 700 израелци са убити при нападението на Хамас, а повече от 400 палестинци са загинали при въздушните удари на Израел по Газа.

Все още е неизвестна съдбата на най-малко 100 заложници, включително израелски войници, които Хамас твърди, че е заловил.

Ето какво знаем до момента.

Какво се случи?

Около 6:30 ч. сутринта местно време в събота, когато много израелци вероятно са спели, в района на Тел Авив се чуват сирени, а над Израел прелитат ракети.

След това бойци от Газа навлязоха в Израел по суша, море и въздух, като някои от тях използваха парапланери, съобщиха от IDF (Israel Defense Forces-Израелски отбранителни сили-бел.ред.).

IDF съобщи, че по Израел са били изстреляни около 2 200 ракети. Според Хамас броят им е 5 000. В контекста на това, по време на 50-дневната война между двете страни през 2014 г. от Газа към Израел са били изстреляни около 4000 ракети.

Военният командир на Хамас Мохамед Ал-Дейф нарече операцията "Бурята Ал-Акса" и заяви, че нападението срещу Израел е отговор на нападенията срещу жени, оскверняването на джамията Ал-Акса в Йерусалим и продължаващата обсада на Газа.

Ицхак Херцог: Иран е виновен за мащабната атака на Хамас

Хамас заяви, че е заловила израелски войници, като публикува в профилите си в социалните медии видеоклипове на войници, които уж е заловила. Видеоклипове, чието местоположение е установено от CNN, сочат, че поне един израелски войник е бил пленен от групировката. В неделя IDF публикува имената на 44 войници, които според него са били убити при нападението.

В изявление от същия ден Хамас заяви, че негови бойци все още се намират в южните израелски градове и че групировката ги подкрепя с ракетен обстрел в градовете Офаким, Сдерот, Яд Мордехай, Кфар Аза, Беери, Ятед и Кисуфим.

Как реагира Израел?

В отговор на нападението Израел започна операция "Железни мечове", като нанесе удари по редица цели в ивицата Газа. Нетаняху заяви, че отговорът на Израел на нахлуването на Хамас ще "наложи огромна цена" на групировката.

IDF призова цивилното население в Газа незабавно да напусне жилищните си райони с оглед на тяхната безопасност, тъй като израелските военни операции продължават да бъдат насочени срещу Хамас.

Във вътрешността на Газа се чуваше рев на израелски военни самолети, последван от силни експлозии и издигащи се кълба черен дим.

Най-малко 313 души са загинали за 24 часа, включително най-малко 20 деца, съобщи палестинското министерство на здравеопазването в Газа в неделя. То добави, че други 1 990 души са били ранени.

Израел е поразил над 500 цели на Хамас и "Ислямски джихад"

В неделя IDF съобщи, че са нанесени удари по 426 цели в Газа, включително по 10 кули, които според информацията са били използвани от Хамас.

В северната част на страната подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" пое отговорност за обстрелването на три израелски обекта в района, известен като фермите Шебаа, с помощта на ракети и артилерия. Ливан счита района за окупиран от Израел. Израел отговори с артилерийски огън.

А в окупирания от Израел Западен бряг седем палестинци бяха убити от израелски войници в събота, когато избухнаха сблъсъци, след като израелската армия блокира градове на Западния бряг, според палестинското министерство на здравеопазването.

Как двете страни стигнаха дотук?

Напрежението между Израел и палестинците съществува отпреди основаването на държавата през 1948 г. Хиляди хора и от двете страни са били убити и много повече ранени в дългогодишния конфликт между двете страни през десетилетията.

През тази година насилието е особено засилено. Броят на палестинците - бойци и цивилни - убити на окупирания Западен бряг от израелските сили е най-голям от близо две десетилетия. Същото важи и за израелците и чужденците - повечето от тях цивилни - убити при палестински нападения.

Израел и Хамас са въвлечени във въоръжен конфликт още от Първата палестинска интифада или въстание през 1987 г. срещу израелската окупация на ивицата Газа и Западния бряг.

Израел завладява Газа от Египет по време на войната през 1967 г., след което се изтегля през 2005 г. Територията, в която живеят около 2 милиона палестинци, преминава под контрола на Хамас през 2007 г. след кратка гражданска война с Фатах - конкурентна палестинска фракция, която е в основата на Палестинската автономия.

След нападението срещу Израел: Петролът скочи с над 5%

След като Хамас завзема контрола над Газа, Израел и Египет налагат строга обсада на територията, която продължава и в момента. Израел също така поддържа въздушна и морска блокада на Газа.

Преди операцията в събота последната война между Хамас и Израел беше през 2021 г., която продължи 11 дни и при която загинаха най-малко 250 души в Газа и 13 в Израел.

Нападението в събота се случи на 50-ата годишнина от войната от 1973 г., когато арабските съседи на Израел започнаха изненадваща атака срещу Израел на Йом Кипур, най-свещения ден в еврейския календар, на 6 октомври 1973 г.

Какво представлява Хамас?

Хамас е ислямистка организация с военно крило, която възниква през 1987 г. от Мюсюлманските братя - сунитска ислямистка група, основана в края на 20-те години на миналия век в Египет.

Самата дума "Хамас" е акроним на "Harakat Al-Muqawama Al-Islamia" - на арабски "Движение за ислямска съпротива". Групата, подобно на повечето палестински фракции и политически партии, настоява, че Израел е окупационна сила и че се опитва да освободи палестинските територии. Тя смята Израел за нелегитимна държава.

Отказът ѝ да признае Израел е една от причините, поради които в миналото тя е отхвърляла мирните преговори. През 1993 г. тя се противопоставя на споразуменията от Осло - мирен пакт между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Групата се представя като алтернатива на Палестинската автономия (ПА), която е признала Израел и е участвала в множество неуспешни мирни инициативи с него. Днес ПА се ръководи от Махмуд Абас и е базирана в окупирания от Израел Западен бряг.

През годините "Хамас" е извършила множество нападения срещу Израел и е обявена за терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и Израел. Израел обвинява своя заклет враг Иран, че подкрепя Хамас.

Какво е Ал-Акса?

Комплексът Ал-Акса е едно от най-почитаните места в исляма и юдаизма. Свещената територия, известна на мюсюлманите като Ал Харам Ал Шариф (благородно светилище), а на евреите - като Храмовия хълм, от десетилетия е огнище на напрежение между Израел и палестинците.

Хамас твърди, че е предприел атаката "Бурята Ал-Акса" в събота отчасти за да защити свещеното място.

Само на мюсюлманите е позволено да се молят в комплекса съгласно споразумение за статукво, първоначално постигнато преди повече от век. На посетителите, които не са мюсюлмани, е разрешено да посещават комплекса в определени часове и само определени зони.

Много хора в мюсюлманския свят обаче се опасяват, че правото да бъдат единствените поклонници там е подкопано и че самите обекти са застрашени от разрастващото се крайнодясно еврейско движение и крайнодясното правителство на Израел.

На мястото често избухват сблъсъци между палестински поклонници и израелски сили. През последната година полицията няколко пъти нахлува в комплекса.

Комплексът се намира в Източен Йерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава и който по-голямата част от международната общност смята за окупирана територия. Израел я завзема от Йордания по време на шестдневната си война през 1967 г. и смята както Източен, така и Западен Йерусалим за своя единна, "вечна столица".

Какво казват основните регионални играчи?

Западните държави осъдиха нападението на Хамас и обещаха подкрепа за Израел, докато арабските държави, включително тези, които са признали Израел, призоваха за спокойствие.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън разговаря в събота с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и заяви, че Вашингтон "недвусмислено осъжда това ужасяващо нападение срещу Израел от страна на терористите от Хамас от Газа".

"Ясно заявих на министър-председателя Нетаняху, че сме готови да предложим всички подходящи средства за подкрепа на правителството и народа на Израел", каза той.

Саудитска Арабия, която води преговори със САЩ за потенциално нормализиране на отношенията с Израел, заяви, че следи отблизо "безпрецедентната" ситуация и призова "двете страни незабавно да спрат ескалацията", се казва в изявление на саудитското външно министерство в социалната мрежа X.

Противниците на Израел приветстваха нападението. Генерал-майор Рахим Сафави, съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, заяви:

"В момента на нападението на Израел е налице опасност за живота на Израел: Ние поздравяваме палестинските бойци и ще стоим до тях до освобождаването на Палестина и свещения Йерусалим", заяви държавната агенция ISNA.

Хизбула похвали атентатите и заяви, че е в контакт с палестинските бойни групи "в страната и чужбина", съобщи нейният канал "Ал Манар".

Какво следва?

Сега IDF се съсредоточава върху поемането на контрола над ивицата Газа.

"Същественото нещо, което ни занимава в момента, е стабилизирането на контрола в ивицата Газа", заяви Хехт на брифинг в неделя.

"Имаме цели за следващите 12 часа: да сложим край на анклава в Газа. Да контролираме целия анклав и да убием всички терористи на наша територия", каза той и добави, че IDF ще се опита да изсели определени общности в районите на Газа.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант разшири "специалната ситуация на сигурност" на цялата територия на Израел.

Това дава възможност на IDF да дава инструкции за сигурност на цивилни граждани и да затваря обществени обекти, ако това е необходимо за сигурността, съобщиха от кабинета на министъра. По-рано в събота беше създадена зона на "специална ситуация на сигурност" в радиус от 80 км от ивицата Газа.

Хехт заяви, че IDF планира да представи няколко потенциални следващи стъпки пред израелския кабинет, който ще заседава в неделя. Правителството вероятно ще вземе решение в неделя или понеделник, каза той.

Високопоставеният член на Хамас Салех ал-Арури заяви в събота пред Al Jazeera Arabic, че Хамас е готов "за всички варианти, включително война и ескалация на всички нива".

"Готови сме за най-лошия сценарий, включително сухопътна инвазия, която ще бъде най-добрата за нас, за да решим края на тази битка", каза ал-Арури.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина
Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 7 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 11 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 12 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 12 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 12 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 12 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 13 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 13 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 13 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 14 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 14 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 14 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 15 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях