2

Г ерманска дипломатка е загинала при експлозията в ливанската столица Бейрут във вторник, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Най-лошите ни опасения се оправдаха. Служителка на нашето посолство е загинала в апартамента си вследствие на експлозията. Всички служители на външното министерство са в траур" заради кончината ѝ, изтъкна Маас. 

Енджи Касабие: Това е най-страшното нещо, през което Ливан е минавал

"Благодаря на всички вас, които, подобно на нашата загинала колежка, всеки ден поемат големи лични рискове по целия свят, докато служат на страната ни", каза още германският министър.

Експлозията, според ливанските власти, се дължи на възпламеняването на огромно количество амониев нитрат в склад на пристанището на ливанската столица. Тя отне живота на поне 137 души и остави около 300 хиляди без дом в една страна, в която и без това близо половината население живее в бедност.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Има информация, че сред пострадалите има

двама души с гръцки произход. По непотвърдена информация е загинала и съпругата на гръцки гражданин. За Ливан ще отпътува екип на гръцката гражданска защита, съставен от 12 души и куче-спасител, две превозни средства и специално оборудване. Гръцките спасители ще отпътуват с транспортен самолет C-130 на военновъздушните сили. 

Също така най-малко шестима турски граждани са пострадали при взривовете на пристанището на Бейрут в Ливан, предаде ТАСС, като се позова на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Броят на нашите граждани, пострадали при взрива в Ливан, нарасна на шест. Петима от тях са получили леки наранявания, един е претърпял операция, състоянието му се подобрява", написа Чавушоглу в Туитър.

Повече от 100 души в неизвестност след експлозиите в Бейрут

Съпругата на нидерландския посланик в Ливан е била тежко ранена при взрива в Бейрут, съобщи външното министерство на Нидерландия, цитирано от Ройтерс.

Съпругата на посланика е била приета в болница, каза говорител на ведомството. По думите му взривът е причинил значителни щети на посолството и са пострадали още четирима души, свързани с дипломатическото представителство.

И посолството на САЩ в Бейрут съобщи за ранени американски граждани, както и че най-малко един американски гражданин е починал при мощна експлозия в ливанската столица, съобщи Асошиейтед прес.

"Ние поднасяме най-искрените си съболезнования на техните роднини и близки и работим за предоставянето на гражданите на САЩ и техните семейства всякаква възможна консулска помощ", се посочва в изявление на посолството. "Работим в тясно сътрудничество с местните власти, за да разберем дали са засегнати други граждани на САЩ", добавят от посолството. В съобщението се уточнява, че няма пострадали сред служителите на посолството.

Сред хилядите ранени в Бейрут са и близо сто служители на ООН и членове на семействата им, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ДПА. Той уточни, че двама роднини на служители на ООН са загинали. 

Ранените "са лекувани в болници и се надяваме да се оправят", заяви говорителят пред репортери в Ню Йорк и изказа съболезнования на колегите, изгубили членове на семействата си. 

Тридневен траур в Ливан след взрива и десетките жертви

Към 5 август посолството на България в Ливанската република не е получавало информация за пострадали от взрива в Бейрут на 4 август български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Консулската служба при посолството функционира в нормален режим и е в готовност да окаже евентуално съдействие на нуждаещи се от помощ наши сънародници. За контакт може да бъде използван телефон 00961 5 452 883, както и електронни адреси consular.beirut@mfa.bg и embassy.beirut@mfa.bg.

Бейрут след експлозиите: Чаровният квартал Мар Микаел е в руини

А за Ливан вече се изпраща международна помощ. Полша и Гърция пращат екипи, които да съдействат в спасително-издирвателните дейности, а Кипър заяви, че ще предостави помощ. Германия каза, че изпраща екип от спасители, които да помогнат за издирването на оцелели след взрива, отбелязва ДПА. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец заяви, че отделя 750 000 швейцарски франка за Ливан като помощ за пострадалите при взрива в Бейрут.

Днес и френският президент Еманюел Макрон пристигна в Бейрут и съобщи, че иска да организира международната помощ за Ливан след смъртоносните експлозии на пристанището в Бейрут и в същото време призова ливанските държавни ръководители да извършат реформи без повече отлагане, предаде Франс прес.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"Ще помогнем за организирането в близките дни на допълнителна подкрепа от френска страна, от европейска страна", каза Макрон, който беше посрещнат на летището на Бейрут от президента Мишел Аун. Франция вече изпрати в Ливан спасители и лекарства.

"Искам да организирам европейското и по-общо международното сътрудничество", добави френският президент. Той е първият чуждестранен държавен глава, който посещава Ливан след експлозиите, които опустошиха части от ливанската столица. Най-малко 137 души загинаха, а 5000 са ранени.

Българският посланик в Бейрут разказа за взривовете

В еднодневното си посещение Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи.
"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението. Има го обаче искането, което Франция от месеци и години изразява - за необходими реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването. "Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.

Страшни взривове недалеч от посолството на България в Ливан, загинали

Европейската комисия също ще помогне на Ливан. Тя ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.

ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда.

В Бейрут, пострадал от мощна експлозия на пристанището, тази сутрин пристигна и трети самолет с помощи от Русия. Това съобщи за ТАСС министерството на извънредните ситуации в Москва. С трите полета в Ливан са доставени аеромобилна болница, лекари, спасители и психолози от Русия, както и експерти с необходимото оборудване за изграждане на лаборатория за диагностициране на Ковид-19.

Ужасяващи разрушения след експлозиите в Бейрут
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 5 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 10 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 10 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 10 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 10 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 10 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 10 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери