29

О пасността Русия или някоя друга страна да се намеси в президентските избори в САЩ е значително по-голяма днес, отколкото беше преди вота през 2020 г. Това заяви наскоро Марк Уорнър, който е председател на комисията по разузнаване към Сената. По думите му, причините за това са няколко: опонентите на Вашингтон са станали значително по-умели в разпространяването на дезинформация, американците все по-рядко различават реалните факти от пропагандата, комуникацията между правителството и социалните мрежи е изключително затруднена, а изкуственият интелект разкрива нови възможности за създаване и разпространяване на фалшиви новини. С наближаването на 5 ноември, когато ще се проведат дългоочакваните избори, все повече експерти си задават въпроса доколко основателни са подобни опасения?

  • Засилващото се влияние на Русия

В доклад на оглавяваната от Уорнър разузнавателна комисия, публикуван през 2020 г., се обръща специално внимание на усилията, положени от Русия за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ, състояли се през 2016 г. Оттогава Москва е усъвършенствала способностите си да разпространява пропаганда както в Съединените щати, така и в Европа, отбелязва сенаторът. „С поляризирането на мненията и растящото недоверие в институциите, хората започват или да вярват на абсолютно всичко, което видят или прочетат, или не се доверяват на сведенията, идващи от проверени и надеждни източници…в резултат, популярността на някои конспиративни теории нараства значително“, добавя Уорнър. Като пример в това отношение той посочва Словакия, където дезинформацията, идваща от Русия, повлия на много хора и промени мнението им за войната в Украйна. „В началото на конфликта, около 80 процента от словаците подкрепяха Киев. Две години по-късно, начело на страната вече стои проруско правителство, а 55 на сто от хората в Словакия смятат, че САЩ са започнали войната в Украйна“, отбелязва още Уорнър.

След изборите през 2016 г., американските разузнавателни агенции започнаха да полагат значителни усилия в борбата с дезинформацията и пропагандата. През 2018 г., например, когато в САЩ се провеждаха междинни избори, американските власти предприеха офанзива срещу руска „ферма за тролове“, разпространяваща фалшиви новини. Освен това, доскоро ФБР, Агенцията за национална сигурност и американските технологични компании редовно споделяха информация помежду си. Въпросната комуникация днес е чувствително влошена, което улеснява разпространяването на дезинформация, предупреждава сенатор Уорнър. Той обръща внимание и на темата за технологиите, използващи изкуствен интелект. Според него, те се развиват изключително бързо и това крие големи опасности. „През последните шест месеца качеството на материалите, създадени с помощта на ИИ, несъмнено се подобри“, смята Уорнър, добавяйки, че това налага въвеждането на нови методи за борба с фалшивите новини.

  • Стратегията на Кремъл

Една от компаниите, следящи внимателно какво се случва в месеците преди задаващите се президентски избори в САЩ, е Microsoft. Преди няколко седмици нейни представители отбелязаха, че руските онлайн кампании за оказване на влияние върху вота са се засилили от началото на март, но това се случва с по-бавни темпове в сравнение със същия период преди четири години. Според тях, свързани с Кремъл акаунти разпространяват материали с невярно или подвеждащо съдържание предимно за войната в Украйна и американската подкрепа за Киев. Въпреки твърденията на Москва, че няма никакво намерение да се намесва във вота през ноември, в доклад, изготвен от технологичния гигант, се подчертава, че руската активност най-вероятно ще се увеличи през следващите месеци.

Как, всъщност, се създават и разпространяват фалшиви новини? Експертите смятат, че съществуват различни методи, но най-често публикациите, свързани с руската пропаганда, започват с мним „подател на сигнал“ или т. нар. граждански журналист. Той публикува даден материал в социалните мрежи, след което информацията се отразява от редица уебсайтове като DC Weekly, Miami Chronical и The Intel Drop. „След като наративът се е завъртял онлайн в продължение на няколко дни или седмици, аудиторията в САЩ повтаря и публикува отново тази дезинформация, вероятно без да осъзнава какъв е нейният първоначален източник“, отбелязват от Microsoft.

  • „Евтино, но ефективно оръжие“

На фона на предупрежденията, че руската пропаганда засилва влиянието си, все по-активна става хакерската група Star Blizzard (известна и с името Cold River), която е близка до Кремъл. По данни на Microsoft, тя фокусира дейността си върху западни анализаторски центрове и институти. Що се отнася до изкуствения интелект, злонамереното му използване от противници на САЩ несъмнено е сериозен проблем, но това не променя факта, че елементарните цифрови фалшификати са далеч по-често срещани от т. нар. deep fake публикации, добавят от американската компания. Заключенията на експертите сочат, че манипулираните аудио материали имат по-голямо въздействие от видеозаписите. „Рядко използването на генеративно, поддържано от ИИ съдържание е имало голям обхват в социалните мрежи и само в няколко случая е била забелязана истинска измама чрез такова съдържание“, обобщават от Microsoft.

Всички анализатори са единодушни, че Русия продължава да бъде най-голямата заплаха за изборите през ноември. Това, обаче, не означава, че трябва да бъде подценяван капацитета на други държави, смята Уорнър. „Други наши опоненти – като Китай и Иран, например, отлично осъзнават, че дезинформацията представлява евтино, но ефективно оръжие“, подчертава той. Показателен е фактът, че хакери, спонсорирани от Пекин и Техеран, все по-често използват софтуерни инструменти с изкуствен интелект, за да усъвършенстват своите умения и да извършват различни измами. „Американците трябва да осъзнаят, че заплахата от чуждестранна намеса изобщо не е изчезнала. Нещо повече – ситуацията тази година е още по-тежка, отколкото беше преди четири години“, допълва сенаторът.

Още от автора:

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

България Преди 11 минути

По тялото на жертвата са открити следи от насилие

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 21 минути

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 1 час

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 1 час

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 2 часа

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Любопитно Преди 2 часа

Tе ще направят пътуването и престоят ви във френската столица много по-приятен и запомнящ се

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 3 часа

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 3 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 3 часа

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 4 часа

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

<p>Имен ден празнуват жените с красивите имена...</p>

Почитаме паметта на двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 4 часа

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан, а Лидия е първата жена християнка в Европа

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

България Преди 4 часа

Той обаче не се отменя, а се отлага до 30 юни, заяви Лиляна Вълчева

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

Технологии Преди 4 часа

Компанията разпусна специалния екип, който имаше тази задача

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 5 часа

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Президентът на Иран е загинал при хеликоптерната катастрофа

Президентът на Иран е загинал при хеликоптерната катастрофа

Свят Преди 5 часа

Летателната машина е намерена в труднодостъпен район в Северозападен Иран