7

В началото на април седем хуманитарни служители на базираната в САЩ неправителствена организация „Световна централна кухня“ бяха убити в Газа при въздушен удар, извършен от израелската армия.

Жертвите са трима британци, поляк, австралиец, палестинец, както и един човек с двойно американско и канадско гражданство. Впоследствие стана ясно, че те се движели в район, за който се смятало, че е безопасен. Автомобилите, в които се намирали, на свой ред били с логото на организацията, а освен това придвижването им били координирано с израелските военни.

Израелски въздушен удар в Газа уби чуждестранни хуманитарни работници

Новината за смъртта им предизвика вълна от възмущение по цял свят. Американският президент Джо Байдън втвърди тона си, като отбеляза пред журналисти в Белия дом, че действията на Израел след нападението, извършено от групировката „Хамас“ на 7 октомври миналата година, са „прекомерни“.

Държавният глава също така разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху и постави ултиматум: цивилните жители и хуманитарните служители в Газа да бъдат пазени, тъй като в противен случай Вашингтон може да ограничи подкрепата, която оказва на Тел Авив във войната срещу „Хамас“.

Израелските власти на свой ред поднесоха извинения за случилото се, определяйки атаката като „огромна грешка“. В същото време, Нетаняху подчерта, че макар и смъртта на хуманитарните служители да е истинска трагедия, подобни неща „се случват по време на война“. Един от най-често задаваните въпроси през последните дни е колко такива инциденти са се случили в Газа след избухването на войната?

По данни на ООН, над 180 души, работещи за неправителствени организации и занимаващи се с предоставянето на помощи за цивилното население, са загинали от началото на израелската инвазия. Повечето от тях са палестинци. Редица експерти пък отбелязват, че броят на хуманитарните служители, убити по време на въоръжени конфликти – като тези в Сирия, Мали, Мианмар и Афганистан, нараства непрекъснато от края на 90-те години на миналия век. Статистиката е повече от красноречива. През 2023 г., общо 237 представители на неправителствени организации са били убити, ранени или отвлечени. За сравнение, такава съдба е сполетяла едва 35 хуманитарни работници през 1997 г.

Нападения срещу болници, училища и бежански лагери

„Доскоро се смяташе, че атаките срещу хуманитарни служители по време на военни конфликти е абсолютно забранено. За съжаление, в последно време забелязваме как подобни нападения се извършват все по-често“, отбелязва Елизабет Стайтс, която е професор по международни отношения от университета „Тъфтс“ в Масачузетс.

„Тази мрачна тенденция е свързана с факта, че в момента има много повече такива доброволци, отколкото преди. Те предоставят помощи на нуждаещите се по различни начини. Днес, повечето конфликти, включително и този в Газа, обхващат населени места, битките се водят в райони, където живеят много цивилни и където са базирани хуманитарните служители. Нараства и броят на нападения срещу болници, училища, както и бежански лагери. Предполага се, че те не трябва да бъдат обстрелвани, но фактите сочат друго“, добавя тя.

Всеизвестен факт е, че от хуманитарните работници се очаква да бъдат неутрални и да изпълняват задачите си, без да демонстрират каквито и да било политически пристрастия. Тази представа, обаче, е на практика утопична, смята проф. Стайтс. Очевиден пример в това отношение е войната в Афганистан.

Отпускането на хуманитарна помощ по време на конфликта беше финансирано основно от САЩ – една от страните в конфликта. Анализаторите подчертават, че от гледна точка на талибаните, това изобщо не е било справедливо и са считали помощта за изцяло американска, т.е. идваща от враговете им. Има само няколко организации, превърнали запазването на неутралитет в свой основен приоритет – като „Лекари без граници“ и Международния комитет на Червения кръст. Истината е, че дори и те невинаги успяват да постигнат тази цел. Редица въоръжени групи на свой ред отказват да приемат, че хуманитарната дейност не е обвързана с нечии интереси.

„В Газа, предоставянето на стоки от първа необходимост, включително храни и медикаменти, е силно политизиран процес – особено по отношение на това къде отиват те и кой ги получава. В резултат, задачата на работниците там става почти невъзможна, а цивилните рядко получават онова, от което се нуждаят, за да оцелеят“, допълва проф. Стайтс. 

  • Стратегията на хуманитарните организации

Фактите сочат, че хуманитарни работници стават обект на нападения постоянно, но дали на тези случаи се обръща достатъчно голямо внимание? Отговорът на този въпрос в голяма степен зависи от това каква е националността на атакуваните служители. Броят на загиналите чуждестранни граждани в конфликта в Сирия, например, е сравнително малък. Причината за това е, че повечето неправителствени организации предпочитат да не изпращат там свои представители. Вместо това, те работят с местни доброволци, които се нагърбват със задачата да разпределят хуманитарната помощ. Много често, техните семейства живеят в някои от районите, пострадали най-тежко от въоръжените сблъсъци.

„Според мен, инцидентът от началото на април нагледно показа как и за кого се вълнуваме, когато става въпрос за предоставянето на хуманитарната помощ. Шестима от загиналите служители на „Световна централна кухня“ бяха чужденци – и то от влиятелни държави като САЩ, Великобритания и Австралия. Именно това доведе до отправянето на остри критики срещу израелската армия и хвърли светлина върху проблемите, с които се сблъскват хуманитарните работници в Газа. За съжаление, случилото се най-вероятно ще бъде забравено много скоро“, смята проф. Стайтс. Все пак, колкото и да е малка, надежда за подобряване на ситуацията има.

След разговора между Байдън и Нетаняху стана ясно, че израелският кабинет по сигурността се е съгласил пристанището в Ашдод да бъде използвано за насочването на хуманитарна помощ към Газа, да бъде отворен пропускателния пункт Ерец, както и да бъдат увеличени доставките от Йордания. Въпреки това, намирането на изход от кризата към момента изглежда почти невъзможно, а хиляди хора продължават да живеят в ужасяващи условия и се нуждаят спешно от храна, питейна вода, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Още от автора:

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 7 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 7 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”