72

Б ританският „Таймс” (The Times) направи критичен анализ на свършеното от Жан-Клод Юнкер, настоящият президент на Европейската комисия, чиито мандат изтича догодина.

Според изданието трезвата оценка на състоянието на ЕС трябва да включва засилващите се търкания между Брюксел и страни членки от Централна Европа, както и острото недоволство на южноевропейските държави и отсъствието на солидарност в подхода към проблема с имиграцията.

Освен това създаването на нови работни места, с което се похвали Юнкер, трябва да се оценява на фона на 15-процентната безработица сред младежите.

Претенциите на ЕС да се счита за архитект на мира следва да се съпоставят с провала на усилията за постигане на мир между Русия и Украйна.

Да не забравяме и „Брекзит”, с който една от страните-основателки напуска съюза.

Разбира се, отговорността за тези проблеми не лежи само върху Жан-Клод Юнкер, но той прояви особен талант да създава пълномащабни кризи.

Наказателните мерки, приети в Европейския парламент срещу Унгария, са демонстрация на това доколко враждебен и непримирим е станал тонът на вътрешноевропейските дебати.

Много от претенциите към Будапеща са обосновани, но политиката на превръщане на член на ЕС в парий, вместо да се засилва взаимодействието, е обречена на провал. Сега, пред лицето на натиска и заплахите от Брюксел, унгарският премиер Виктор Отбан се позиционира като борец за национален суверенитет.

В центъра на разногласията е отказът на Унгария, както и на редица други държави от Централна Европа, да изпълняват предписаните от Европейската комисия задължителни квоти за прием на имигранти.

Този отказ е считан от Брюксел и Берлин за израз на страхливост и подло предателство към европейската солидарност. По-важното, обаче, е, че той продемонстрира пълния провал на политиката на ЕС по въпроса за неконтролируемата масова имиграция.

Във Варшава и в Будапеща на разделението между запада и изтока на ЕС се гледа като на конфликт от една страна на самозваните арбитри на европейските съдби в Германия и Франция и по-малките страни-членки от друга. За последните е предвидена ролята на послушни изпълнители на измислените в Париж и Берлин правила. Юнкер е длъжен да издига мост между тези две позиции. Вместо това той изгори този мост.

Изглежда, че председателят на Европейската комисия вярва в своята способност да доведе ЕС до система от ценности, алтернативна на тази, която предлага администрацията на президента Доналд Тръмп в САЩ.

Между двете страни в този сблъсък е Великобритания, към която Европейската комисия е безкомпромисна като назидателен пример за всяка друга държава, решила да напусне ЕС.

В същото време Юнкер говори за „тясно сътрудничество в областта на политиката, икономиката и сигурността” с Лондон извън единния пазар.

Времето на председателството на Юнкер приближава към своя край, както наближава и края на членството на Великобритания в ЕС.

Приемникът на Юнкер трябва да се съсредоточи на основополагащия принцип,  че за оцеляването си ЕС се нуждае от реформи на всички равнища, заключава „Таймс”.

Защо Орбан и Салвини се обявиха за опоненти на Макрон

„Брекзит” като Армагедон във Великобритания

ЕП може да лиши Унгария от правото на глас

Романсът между Салвини и Орбан може да разруши ЕС

Човекът, който мисли, че Европа е завладяна

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@