109

П арламентът на Молдова избра Павел Филип от доскоро опозиционната коалиция, подкрепяща интеграцията на страната към Европейския съюз за премиер.

Хиляди излязоха на протест срещу решението и дори нахлуха в парламента в Кишинев с искания за предсрочни избори. Самият Филип беше наричан „Юда” от съгражданите си.

Предходното правителство на бившата съветска република, в която има големи руско и румънско малцинства беше свалено от власт от парламента след грандиозен корупционен скандал, подобен на този с Корпоративна търговска банка и събитията от началото на 90-те години на XX век в България.

Оказа се, че от банковата система на страната са изчезнали около 1 милиард долара. За малка икономика като молдовската ударът е огромен. Това са близо 12,5% от брутния вътрешен продукт.

След като злоупотребите станаха публично достояние, местната валута се срина и това доведе до рязко обедняване и на без това бедното население.

Освен с Румъния и с Украйна, Молдова граничи с т. нар. Приднестровие. Военизиран руски анклав, който официално е част от територията на страната, но реално се управлява от самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република.

От една страна в Молдова се сблъскват интересите на Русия и Румъния, респективно ЕС, но причините за протестите изглежда са по-скоро свързани с корупцията в държавата.

Павел Филип е бивш министър на технологиите, за който обаче е известно, че е свързан с Владимир Плахотнюк, един от най-големите молдовски олигарси.

През миналата седмица президентът Николае Тимофти отказа да номинира Плахотнюк за премиер и според протестиращите, с избора на Филип, просто се заобикаля тази пречка.

Официално Филип обяви, че ще работи за по-тесни връзки с Европейския съюз, но доверието към него в обществото е много ниско.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@