42

Г ерманската армия е като разбита, няма достатъчно техника и оборудване, а самите германци не вярват в нея, разкри „Велт” (Die Welt)

Бундесверът отчаяно търси бойни танкове за силите за бързо реагиране на НАТО, които трябва да поведе през 2019 г. Самолетите на Луфтвафе работят само четири месеца в годината. А доверието в армията намалява рязко.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ

Германия започва превъоръжаване срещу заплахите от Русия и Сирия

Уплашена от Русия Литва прави град за военни учения

Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО, разкрива поверителен доклад. В началото на 2019 г. тя трябва да поеме ръководството на мултинационалните сили за бързо реагиране, разположени в Източна Европа.

Оказва се обаче, че Бундесверът не разполага с достатъчно работеща техника.

В момента само девет от общо предвидените за целта 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. А от 14 бронирани машини „Мардер“, едва 3 са оборудвани и работят.

Причините за стряскащите данни са липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойната техника.

Липсва оборудване и за самите войници. Не достигат устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и предпазни жилетки.

В резултат на това обучението на частите на Бундесвера е на практика парализирано.

При военновъздушните сили положението е още по-отчайващо. Те също не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Изтребителите „Юрофайтър” и „Торнадо“, и транспортните хеликоптери CH-53 са в оперативна готовност средно само четири месеца в годината, през които се използват за обучения и упражнения.

През останалите осем месеца самолетите и хеликоптерите остават на земята за ремонти и рехабилитация.

„Ситуацията е еднакво тревожна във всички части на въоръжените сили”, отчита комисар Ханс-Петер Бартелс.

Според военния експерт Тобиас Линднер проблемите в Бундесвера са известни от години, но за решаването им не се прави почти нищо.

„Изглежда от политическа гледна точка е по-целесъобразно непрекъснато да се обявяват нови оръжейни проекти, вместо да се решават проблемите с резервните части и поддръжката”, коментира Линднер.

А Бундесверът има проблем не само с оперативните си способности, но и с намаляващата подкрепа сред населението на Германия.

Доверието във въоръжените сили се понижава рязко през последните години - от 53% през 2011 г., до едва 45% през януари 2018 г.

Само 22% от германците смятат, че Бундесверът е добре оборудван и готов за действие. Според 63% оборудването и оперативната способност на германската армия са неадекватни на международното положение.

Въпреки това германците не желаят да харчат повече за войниците, като едва 27% подкрепят увеличаване на инвестициите във военно оборудване и отбрана.

По-голямата част от населението се вълнува далеч повече от вътрешната сигурност и реда в самата Германия – проблеми като тероризма, тежките престъпления, свързани с насилие и кражбите,  отколкото от състоянието на въоръжените сили и способността им да противодействат на външни заплахи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@