65

Л итва вече си има цял град, в който армията ѝ ще се упражнява във водене на партизанска война в градски условия.

На открития вчера военен полигон, простиращ се на 45 декара площ, има училище, стадион, търговски център, 26 двуетажни сгради, църква и полицейски участък. Цената на проекта е пет милиона евро.

„В тези условия нашите войски ще се обучават как да бранят по-добре страната ни и да откажат врага”, коментира пред журналисти литовският министър на националната отбрана Юозас Олекас.

На входа на града е сложена табела с надпис „Вилнюс”, както се казва и столицата на балтийската страна с население от 3 милиона души, член на ЕС и НАТО.

Морското чудовище на Русия "Адмирал Григорович" у дома

Руски убийци на подводници летят над три морета

Решаваща среща на НАТО от Студената война насам

Литва увеличи значително бюджета си за отбрана след анексията на Кримския полуостров от Русия през 2014 година. Следващата година предвидените разходи по това перо възлизат на 725 милиона евро или 1,79 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Разтревожена от продължаващия военен конфликт в Украйна, Литва въведе миналата година и частична военна повинност.

На срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на юли НАТО реши да разположи четири многонационални батальона в балтийските държави и в Полша. Военната част в Литва ще бъде под командването на Германия. 

Днес на тържествена церемония в базата Емари край Талин мисията по охрана на въздушното пространство над трите балтийски републики беше предадена на ВВС на Германия, съобщиха от главния щаб на Естонските въоръжени сили.

Германски пилоти и четири изтребителя Eurofighter Typhoon замениха контингента на ВВС на Великобритания, който охраняваше въздушното пространство над Естония, Латвия и Литва от 28 април.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@