52

Е вропейският съюз предложи финансови стимули на държавите-членки, за да приемат имигранти от спасителни кораби в Средиземно море, като част от усилията да се прекрати кризата с Италия.

Предложенията идват като разширение на договореностите на европейската среща на върха миналия месец, в отговор на новото правителство на Италия, което заяви, че няма да приема плавателните съдове с бежанци.

Криза в Средиземно море: никой не иска кораб с мигранти

Мигранти се биха с местни жители на о. Лесбос

Десетки мигранти изненадаха туристи на испански плаж

Европейската комисия предложи да се отделят средства за държавите-членки, които искат да създадат центрове за имигранти на тяхната територия, докато бъде определено дали пристигащите отговарят на изискванията за убежище в ЕС или трябва да бъдат изпратени обратно.

Ще се отпускат по 6 000 евро за всеки кандидат за убежище, който бъде приет в тези "контролирани центрове".

"Ние сме готови да подкрепим държавите-членки и трети държави за по-добро сътрудничество при приемането на имигранти, които са спасени в морето", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

В допълнение към центровете в рамките на ЕС, лидерите на срещата на върха се съгласиха да обмислят създаването на "дебаркационни платформи" извън Европа, най-вероятно в Северна Африка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@