25

Б урен скандал избухна след като евродепутат от ЕНП започна заседанието на комисията по бюджетен контрол, като прочете част от писмо, изпратено му от главния прокурор Иван Гешев. Така излезе, че европарламентът обявява, че снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, са манипулирани. После се оказа, че не е точно така.

В “Срещу течението” по NOVA Евгений Генчев разговаря с евродепутата Томаш Здеховски, който обяви становището на българската прокуратура за снимките от спалнята на Борисов.

Казвате ли, че снимките от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани…колаж?

„Това беше решение на прокурора. Това беше официален документ, който ни беше изпратен. Наистина се изненадах, когато разбрах, че някои от колегите ми са имали този документ още на 10-ти юни. Аз го получих четири седмици след моите колеги. А председателствах всички тези мисии. Заместник-председател съм на КОНТ – Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. От дълго време се занимавам с този въпрос”. 

Да, но аз Ви питах за Вашето усещане. Какво виждате на тези снимки? Например – правоъгълни жълти обекти, или златни кюлчета?

„Видях тези снимки в наистина много лошо качество на сайта на Радио „Свободна Европа“. Никога не съм държал в ръце оригиналите на тези снимки. И си казах – да, снимките са стари. Затова и зададох въпрос на полицията и прокурорите дали се води следствие по този случай. Дали наистина снимките са истински. Те трябва да решат.

Експертиза: Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани

Да, но Вие казахте, че снимките са манипулирани.

Така беше в доклада. 

Но Вие направихте заключение от доклада. Казахте, че те са манипулирани. И тук в България ние помислихме, че това е позицията на Европейския парламент. Това позиция на Европейския парламент ли е или Ваша?

Не, не, аз казах, че това е информацията, която имаме в анекса. Само информирах колегите за доклада и казах пред всички, абсолютно прозрачно – целия доклад. Че там пише, че снимките са проверени от петима експерти и че са манипулирани.

Обаче само един от тези експерти твърди, че са манипулирани. А останалите четирима?

Казах само, какво имаше в доклада. Нищо не съм казал, каквото го няма в доклада. Всъщност повторих единствено онова, което е вътре. И казах: „Вижте, ще ви изпратя доклада открито и прозрачно, за да можете да направите окончателно заключение.“ Това беше информация, съобщение от председателя. Казах: „Вижте, имам тази информация от Главния прокурор. И ще я разпространя до всички.“ Аз не мога да вземам отношение по българската политика – не знам кой зад кого е, кой с кого е. Това не ме интересува.  Интересува ме да се спазва процедурата. А процедурата трябва да е ясна за всички.

Бойко Борисов беше на разпит в полицията

Кой поиска писмото от прокуратурата на България?

Софи инт Велд.  

Не бяхте Вие?

Не, не, не. Никога. Обясних ясно, че аз следя за процедурата. По време на мисията бях абсолютно неутрален. Не ме интересуват тези неща. Поискаха го колегите ми. – „Искаме да разберем какво е станало. И какви са тези снимки.“ Също позицията ми на председател е да бъда неутрален и да разпространя цялата информация до всички.

Но защо вие сте лицето за контакт с нашата прокуратура? Защо са го изпратили на Вас?

Защото аз бях председател на мисията. Когато си председател, винаги получаваш ти информацията. Председател съм на мисията за Словакия. И те винаги се изпращат до председателя на мисията. Но в началото още Ви казах, че аз не бях първият, който е получил тази информация. Тази информация и това писмо е получено на 10 юни. Преди един месец. От Софи инт Велд. Тя не го е разпространила до другите членове на комисията.

Тя каза, че е имала само анекса, но писмото било изпратено до Вас. Така ли е?

Не знам какво е казала. Но ако видите какво каза в комисията по бюджетен контрол, то беше лъжа. Лъжеше. Опитваше се да твърди, че ми е изпратено, но това не е вярно. Изпратено ми е, защото съм председател. Нормално е като председател да ти изпращат всички информации. А тя лъжеше. Преди това не ми беше казала, че тя има този доклад. От цял месец. Наистина бях изненадан. Хора от други политически групи дойдоха при мен и ми казаха „Слушай Томас, тя е изпратила тази информация на министър-председателя на България и до всички.“ Но това е наистина срамно. Срамно поведение. Никога в комисията по бюджетен контрол не е са се играли такива игрички. Осем години се борим с корупцията, с измамите… А това поведение на някои мои колеги е наистина срамно. Да си правят актив от такива неща.

Според мен колегите Ви зададоха два важни въпроса. Първо - Защо представяте само една част от информацията в писмото.

Защото казах, че цялата информация съм изпратил до всички, които са пожелали да я имат. Цитирах тази част, защото тя беше важна за дискусията по мисията ни в България.

Но не е ли извадена от контекст?

Не, в контекста си беше. Това са неща, които за нас бяха много важни. Защото това бе отговор на основния въпрос, който всеки задаваше относно мисията в София.

Добре, Вие сте получил писмото на 28 юни. Защо решихте да споделите информацията едва тази седмица?

Защото тогава беше първото заседание на комисията по бюджетен контрол. Получих я миналата седмица и това беше първото заседание на комисията, първата възможност да запозная колегите с информацията.

Вашето изказване беше в същия ден, когато Европейската комисия обяви доклада си за България. Има ли някаква връзка?

Не, не, не. Не знаех, нямах представа какво ще прави Европейската комисия. Аз систематично работя по въпроса за борбата с корупцията. Независимо дали е в Унгария, Словакия… Наистина нямам никакъв интерес от случващото се в България. И каква е политическата ситуация. От моя гледна точка, моето усещане за всички тези неща е да се боря  с всеки, който злоупотребява с пари от бюджета на Европейския съюз.

Разбирам, но искате или не, Вие станахте част от политическата кампания в България. Притеснява ли Ви това?

Не, аз никога – и можете да проверите името ми в българските медии – никога не съм се изказвал по българската политика. Никога през живота си не съм политиканствал и не проявявам интерес към това. Ясното е, че преди една седмица получих това писмо в офиса си от прокуратурата. В събота отворих приложения към него анекс, и го прочетох. В понеделник реших, че няма да правя заключение. И първият възможен ден – сряда – аз прозрачно го дадох на всички. На Вас – но първо на моите колеги – членове на мисията. Не се интересувам от българската политика.  

Искам да Ви задам друг един въпрос. Вие сте специалист по връзки с обществеността, нали?

Да, да.

Добър ли сте?

Ще трябва да питате колегите ми. Каква връзка има моята специализация по връзки с обществеността и кризисен мениджмънт с…

Свързана е със следващия ми въпрос… Как ще отговорите на хората, които твърдят, че Вие се занимавате да правите пи-ар на Бойко Борисов?

Никога не съм се занимавал с такова нещо. Това е пълна глупост. Вие сериозно ли? Аз да участвам в пи-ар на някого? Бойко Борисов съм го виждат три пъти в живота си. Никога не съм бил на почивка в България. За втори път бях в България с мисията. Първият път бях в България в помощ на бездомни деца. Организирах лагер за бездомни деца от Стара Загора. Та за втори път бях в България сега. Та ако някой смята, че съм част от пи-ара на Бойко Борисов, мога само да се разсмея.

А какво смятате за него като политик?

Не го познавам. Наистина не съм наясно какво прави. Знам, че умее бойни изкуства – карате май, или нещо подобно. Но никога не съм проявявал задълбочен интерес относно Вашата политика.

Добре. Господин Заковски, благодаря Ви за този разговор.

Оценявам въпросите Ви. И наистина Ви отговорих най-искрено. Аз игри не играя. И наистина съм изненадан от тези игри в България. За себе си мога да кажа, че имам чиста съвест, и мога да спя спокойно. Защото никога не бих взел страна – на този или онзи. Наистина, можете да проверите последните ми осем години в Европейския парламент. Всички са ме критикували. Заради непримиримостта ми към корупцията. И не само от една партия. Това е моя лична позиция. И ще остане такава и за в бъдеще. И никога не съм се забърквал във вашата политика. Моля, не го забравяйте.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 10 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 10 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията