66

В края на миналата година в Германия беше публикуван доклад за авторитарните тенденции, според който много от демонстриращите срещу ограниченията, въведени заради пандемията, вярват, че зад мерките се крият тъмни сили - някакво тайно световно правителство, фармацевтичното лоби, еврейски милиардери, пише "Дойче веле".

Радев: Да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи

Пълномощникът на германското правителство за борба срещу антисемитизма Феликс Клайн твърди, че тъкмо антисемитизмът е пресечната точка между възгледите на различните групи демонстрантите: десни и леви екстремисти, ислямисти и представители на различни обществени слоеве. Анете Кахане, председателка на фондацията "Амадеу Антонио", припомня, че антисемитизмът открай време е "операционната система" на конспиративните теории. До същите изводи стига и едно проучване, изготвено по поръчение на британското правителство. Авторите му твърдят, че антисемитските конспиративни теории са особено разпространени тъкмо в антиваксърските форуми.

Израелец умря след поставяне на ваксина срещу ковид-19

Антисемитизмът - част от генезиса на антиваксърството

Впрочем в Германия съпротивата срещу ваксините има очевидни антисемитски корени. Тя за пръв път се надига сериозно, след като през 1874 година Райхстагът приема Закона за ваксинации срещу едра шарка. Новините за принудителните ваксинации, на които с полицейска сила са подложени деца, чиито родители са против ваксината, предизвикват недоволство. Появяват се петиции и писания, възникват и дружества срещу ваксинациите. Няколко години по-късно, през 1881, бял свят вижда печално известното писание на Ойген Дюринг "Еврейският въпрос като въпрос, свързан с расата, нравите и културата". Дюринг е предтеча на расовите идеи на националсоциализма и в това свое произведение твърди, че ваксинациите са суеверие, което се поддържа от лекари евреи с цел лично обогатяване.

Забравени от историята – жестоките диктатори, за които вероятно не сте и чували

През 1911 година антисемитското списание "Der Hammer" ("Чукът") доразвива тази "идея". Според списанието майките в еврейски семейства не са ваксинирали децата си, а получавали от лекари евреи фалшиви удостоверения за ваксинация. Така те уж предпазвали децата си от инфекция с "телешка гной" - защото ваксината първоначално се извлича от имунния серум на кравите. В същото време, твърди списанието, идеята била чрез ваксинирането на не-евреите "да се отрови нашата кръв и да се унищожи расата ни".

Жена на 101 години е първата ваксинирана в Германия срещу ковид-19

Тази история описва в "Ди Цайт" Матиас Барек от Центъра за изучаване на антисемитизма в Берлин. Авторът твърди, че антисемитизмът сред противниците на ваксините изобщо не е някакво периферно явление. Паул Фьорстер, който през 1899 поема председателство на току-що възникналия "Германски съюз на противниците на ваксините", е добре известен расист и антисемит. Той е сред съавторите на една петиция, внесена през 1880 в Райхстага, която настоява да се отмени равнопоставянето на евреите. А когато през 1933 година властта попада в ръцете на националсоциалистите, които насърчават масовия антисемитизъм в страната, противниците на ваксините са окрилени, пише историкът Малте Тисен. Той припомня, че гаулайтерът Юлиус Щрайхер, издател на антисемитския орган за нацистите "Der Stürmer", е заклет враг на ваксинациите. Антисемитски сайтове в интернет и до днес разпространяват една карикатура от списанието на Щрайхер, заклеймяваща ваксинациите. На нея са изобразени майка и малко дете с "типични арийски черти" и ваксиниращият лекар, маркиран с обичайните антисемитски стереотипи. Под карикатурата са цитирани тревожните мисли на майката в мерена реч: "Обземат ме тревоги нови, че редом са евреи и отрови."

„Хората са шокирани, когато чуят, че това се случва в САЩ”

Ваксинациите "пречат" на "естествения отбор"

Нацисткият предводител на лекарското съсловие Герхард Вагнер също отхвърля ваксините, а неговите възгледи споделят и редица приближени на Хитлер от управляващата върхушка като Рудолф Хес и Хайнрих Химлер. Но антиваксърството по време на "Третия Райх" бързо губи подкрепа и съответните организации са разпуснати от Министерството на вътрешните работи още в края на 1933 година. Националсоциалистите запазват задължителните ваксинации срещу едра шарка, но контролът е съвсем формален и процентът ваксинирани бързо спада.

Най-много детски бракове с българчета в Германия

В статията на Матиас Барек четем още: "Отричането на ваксините и антисемитизмът имат общ корен: една социал-дарвинистка и дълбоко несолидарна вяра в природата. От едната страна е правото на по-силния, който се съпротивлява срещу вируса, а от другата е съдбовната присъда на Майката природа срещу по-слабите, които не могат да се справят (…) Този начин на мислене е характерен още за идеолога на антиваксърството в Германския Райх Паул Фьорстер, според когото било естествено, а оттук и правилно, "слабите" да бъдат подложени на "естествен отбор". Защото само "силните", на база на своята биологична даденост, имали право да властват. Ваксинациите обаче пречели на "естествения отбор", поради което биологично слабите евреи се били добрали до властта, смята още Фьорстер.

Антиваксърството привлича и последователи на алтернативната медицина

В цитираните исторически източници става дума и за маниакалните идеи на последователите на Фьорстер, че ваксината всъщност "трови народния организъм". Те атакуват научния фундамент на медицината, а по времето на националсоциализма научната медицина с лека ръка се приравнява с евреите, които я практикуват. През 19 век в Австрия и Германия лекарската професия все по-често се практикува именно от евреи, чиито конкуренти с удоволствие посягат към антисемитски обвинения, за да си разчистят пътя.

Успоредно с това през първите десетилетия на 20 век и особено по времето на националсоциализма на научната медицина се противопоставят всякакви "природни лечения". Срещу ваксинациите се обявяват и последователи на антропософията и на възгледите на Рудолф Щайнер за динамиката на отношенията между човека и духовния свят. А и до днес различни езотерични течения са сред най-активните антиваксъри.

Коментари 66
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

66 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 2 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие