33

С траните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

"Изборите не бяха нито честни, нито свободни и поради това резултатът от тези избори не може да бъде признат", каза Меркел на пресконференция след извънредна виртуална среща на върха на ЕС. Меркел, чиято страна понастоящем е ротационен председател на съюза, осъди също "жестокото насилие" срещу протестиращи в Беларус.

Масови демонстрации избухнаха в бившата съветска република преди повече от седмица, след като президентът Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на изборите на 9 август. Хиляди протестиращи бяха задържани, като много от освободените твърдят, че са били малтретирани в ареста.

Беларуският президент Александър Лукашенко не разполага с демократична легитимност след непризнатата си изборна победа, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс. Европейският съюз възнамерява да изрази "осъждането си и отхвърлянето" на режима на Лукашенко.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов съвсем скоро да наложи санкции на мнозина, отговорни за насилието и подмяната на резултатите от президентските избори в Беларус.

Беларус – бомба с часовников механизъм за Русия

"Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори", е заявил министър-председателят Бойко Борисов, по време на извънредното заседание на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка, съощи правителствената пресслужба,

Премиерът Борисов изтъкнал, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън, категоричен бил Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус е именно в помощ на гражданското общество и за развитие на демократични структури.

Българският министър-председател подчертал пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Той изтъкнал и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за диалог трябва да останат отворени, подчертал Бойко Борисов.

Министър-председателят отбелязал важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейската политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Премиерът Борисов изразил подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.

Протестите в Беларус не стихват

Кремъл заяви днес, че няма необходимост Русия да оказва военна или друга помощ на Беларус при вълненията заради спорните президентски избори там на 9 август и че Беларус също не вижда нужда от такава помощ от Русия, предаде Ройтерс.

На брифинг с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че в Договора за колективна сигурност и договора за съюзна държава между Русия и Беларус има редица задължения за взаимопомощ, но понастоящем няма такава необходимост и беларуското ръководство споделя тази позиция.

"Тук хипотетични разсъждения са абсолютно неприемливи, невъзможни", отвърна Песков, помолен да каже при какви обстоятелства такава помощ би била възможна, посочва ТАСС.
Говорителят на Кремъл обвини неназовани чуждестранни сили, че се месят в работите на Беларус и заяви, че подобна намеса е недопустима. Той подчерта, че ситуацията в Беларус е вътрешен въпрос, който беларусите трябва да решат сами. Смятаме, че беларусите сами ще решат проблемите си чрез диалог, в рамките на правото и без каквато и да било намеса отвън, каза Песков.

Няма нужда от чуждестранно посредничество за решаване на кризата в Беларус, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров. Той обвини чуждестранни сили в това, че използват кризата, за да се намесят във вътрешните работи на бившата съветска република.

Тихановска - жената, която предизвика "последния диктатор в Европа" Лукашенко

Руският министър изтъкна, че страните членки на Европейския съюз се ръководят от геополитически съображения и че се надява беларуската опозиция да има готовност да започне преговори с властите на Беларус.

"Обезпокоени сме от опита да бъдат използвани вътрешните трудности, с които се сблъска Беларус, беларуският народ и ръководство, за да бъде извършена намеса в тези събития и процеси отвън. Не просто намеса, а опит да бъдат наложени на беларусите тези порядки, които външни играчи възприемат като изгодни за себе си. Това, което чуваме сега от европейските столици, най-вече от балтийските страни, а също така от Полша и европарламента - не се говори за (президента на Беларус) Александър Лукашенко, за човешките права и демокрацията. Говори се само за геополитика. Никой не крие, че става дума за борба за постсъветското пространство. Станахме свидетели на тази борба и при предходните етапи на развитието на ситуацията след разпадането на Съветския съюз. Най-скорошният пример, разбира се , е Украйна", каза Лавров в интервю за предаването "60 минути" на телевизия "Россия-1".

 

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 37 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 43 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 3 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 3 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията