12

Е вропейският съюз планира да активизира диалога със страните от Западните Балкани, за да им обясни предимствата на финансирането от европейските инструменти за инфраструктурни проекти, съобщи пред Радио Свободна Европа говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич.

Тя предупреди, че китайските инвестиции могат да доведат до голямо задлъжняване на страните от региона.

Коциянчич обясни, че финансирането на Европейския съюз за инфраструктурни проекти обхваща безвъзмездни помощи и кредити с изгодни лихви, докато китайското финансиране е изключително под формата на кредити със значително по-високи лихвени проценти.

"Затова правителствата трябва да внимават тези инвестиции да не доведат до високи нива на задължения, което може да ограничи трансфера на стратегически инвестиции и ресурси в бъдеще", посочи Коциянчич.

По нейните думи, страните от Западните Балкани имат ясна европейска перспектива, и ЕС е техен главен партньор в търговията и инвестициите.

Статистическите данни сочат, че 70 процента от търговията на Западните Балкани е с ЕС, както и 60 процента от преките чуждестранни инвестиции в региона. В същото време делът на Китай във външната търговия и чуждестранни инвестиции е едва около 6 процента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@