5

Днес се проведе дебат между водещите кандидати за председател на Европейската комисия. Той се състоя от 16.00 до 17.45 часа българско време в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. 

Темите, които бяха обсъдени в тяхната последователност са - икономика и работни места, отбрана и сигурност, климат и околна среда, демокрация и лидерство, миграция и граници и иновации и технологии.

Източник: iStock/Getty Images

Въпросите по тях бяха задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите в държавите членки (изпращани чрез социалните медии), и от двамата модератори, като последното е новост в дебата през 2024 г.

Участие в него взеха Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП), Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС), Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now, Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени, Валтер Байер (Австрия), Европейска левица. Дебатът ще бъде модериран от Мартин Резничек (Чешка телевизия) и Анелис Бек (VRT, Белгия).

Първият оратор във всеки тематичен сегмент беше, както следва: Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС) (т.е. той отговаря първи на въпроса от темата Икономика и работни места и от темата Иновации и технологии), Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now (т.е. той отговаря първи на въпроса от темата Отбрана и сигурност), Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП) (т.е. тя отговаря първа на въпроса от темата Климат и околна среда), Валтер Байер (Австрия), Европейска левица (т.е. той отговаря първи на въпроса от темата Демокрация и лидерство), Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени (т.е. тя отговаря първа на въпроса от темата Миграция и граници).

Един от фаворитите за новия мандат все още е настоящият председател Урсула Фон дер Лайен
Един от фаворитите за новия мандат все още е настоящият председател Урсула Фон дер Лайен Източник: БГНЕС

Икономика и работни места

Никола Шмит посочи, че бедността в ЕС може да бъде преодоляна със създаването на работни места. Той добави, че се стреми към подобряване на условията за живот на европейците, за да имат добра работа. ИД и ЕКР не са демократични сили, коментира той.

Тери Райнтке настоя да отпадне противоречието между целите за опазване на природата и за икономически напредък. Необходими са работни места в чиста икономика, повече бюджетни инвестиции, равни възможности на пазара на труда, добави тя.

Валтер Байер отбеляза като една от причините за бедността повишението на цените на жилищата. ЕС трябва да въведе правила за основното жилище, допълни той.

Сандро Гоци заяви, че ЕС трябва да се разшири, но и да се реформира, предвид икономическите предизвикателства от нарастването на броя на държавите от общността.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС въведе минимална работна заплата и насочи 81 милиарда евро за саниране на сградите, а 21 млрд. евро - за социални жилища. 

Сигурност и отбрана

Сандро Гоци изрази надежда войната в Украйна да бъде спечелена от Киев. Искаме европейско отбранително производство, каза той. Няма сигурност без култура и образование, добави Гоци.

Тери Райнтке определи въпроса за сътрудничеството в сигурността и отбраната като ключов за Европа. Има нужда от европейски отбранителен фонд и трябва да отпадне единодушието при приемането на европейските външнополитически решения, заяви тя. Най-голямата заплаха е възходът на крайната десница, която се стреми да подкопае ЕС. Има разкрития, че крайнодесни европейски политици работят с Русия и Китай, допълни Райнтке.

Никола Шмит изрази желание да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, уточни той. Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, добави той.

Урсула фон дер Лайен настоя за подобряване на военното производство, ЕС да има общи отбранителни проекти и даде пример с противоракетната отбрана. Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана, добави тя. 

Валтер Байер посочи като най-голямата заплаха пред сигурността промените в природата. Той изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана. Искам възстановяване на Украйна, ЕС не предприема стъпки за дипломатическо решение, каза той. Байер се обяви за прекратяване на огъня в Украйна и настоя, че решение не може да бъде намерено на бойното поле. 

Околна среда

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС е поставил дългосрочна цел за незамърсяваща икономика до 2050 г., а сега се уточняват начините за постигането на това намерение. Тя предложи това да се постигне с по-широко въвежадне на технологиите. Това е задача за следващия мандат, добави Фон дер Лайен.

Никола Шмит коментира, че правилните политики за опазване на природата не биха попречили на икономическото развитие. Въпросът е как тези политики да бъдат общоприемвили, накрая всеки да спечели от тях, поясни Шмит.

Тери Райнтке настоя, че са необходими промени в европейската селскостопанска политика, както и в начина за разпределение на земеделските помощи. По нейните думи в ЕС има нужда от големи инвестиции за по-чисто производство.

Сандро Гоци призова да няма отстъпление от политиката за опазване на природата. Според него те трябва да се прилагат прагматично и в разговор с гражданите.

Валтер Байер коментира, че няма противоречие между целите за по-чиста икономика и това тя да бъде ефективна. Преходът има нужда от инвестиции и нови начини на производство. Той трябва да бъде справедлив за обществото. Необходими са инвестиции за стотици милиарди евро, обобщи Байер.

Демокрация

Валтер Байер настоя, че не може да има компромис с крайната десница в ЕС. Тези хора не трябва да идват на власт, призова той. В основата на проблема с крайната десница са неравенствата в обществото, включително по отношение на достъпа до жилища, каза Байер.

Сандро Гоци предложи преразглеждане на договорите за ЕС, за да бъде по-добре защитено върховенството на закона. ЕС трябва да бъде на страната на гражданите, когато техните правителства действат незаконно, посочи той.

Тери Райнтке призова европейските либерали да се разграничат от партията на премиера в оставка на Нидерландия Марк Рюте след споразумението за общо управление с крайната десница. Трябва да подобрим начина на вземане на решения в ЕС, каза тя. 

Никола Шмит заяви, че ЕС не е възможен без демокрация и върховенство на закона. Той предложи чл. 7 от договора за ЕС да бъде много по-суров.

Урсула фон дер Лайен уточни, че са важни принципите за сътрудничество при определянето на следващия ръководител на ЕК. Според нея сътрудничество може да има с европейските партии, които защитават ЕС, върховенството на правото и Украйна, и са против руския президент Владимир Путин. Тя посочи поименно няколко партии в ЕС, които не попадат в тази група и сред тях спомена българската партия "Възраждане". Тези партии имат различни принципи, но всички са близки с Путин и искат разрушаването на Европа. Няма да позволим това да се случи, каза Фон дер Лайен.

Тя поясни, че следващият председател на ЕК ще трябва да бъде избран от евродепутати, които се присъединят към мнозинство за върховенство и за Украйна, и са "против Путин". Не говоря за политически групи, а за евродепутати. Изборът ще бъде на основата на принципи, обобщи тя.

Миграция и граници

Тери Райнтке заяви, че ЕС има нужда от миграция за развитието на икономиката и за поддържане на здравеопазването. Тя призова да има законни пътища за мигрантите.

Сандро Гоци настоя да се проявява човечност и бедстващите мигранти в морето да бъдат спасявани. По неговите думи новите правила на ЕС за миграцията се очаква да доведат до подобрение.

Валтер Байер нарече срамота това, че ЕС не отваря границите за мигрантите. Трябва да осигурим на мигрантите достоен прием, призова той.

Урсула фон дер Лайен посочи нуждата от осигуряване на закрила за нуждаещите се. Неподлежащите на закрила трябва да бъдат връщани у дома, трябва да има начини за законно и безопасно пристигане на мигрантите в Европа, настоя тя.

Никола Шмит изрази несъгласие със споразуменията на ЕС с чужди държави за миграцията, които според него водят до отблъскване на мигрантите.

Технологии

Никола Шмит заяви, че са необходими повече инвестиции в развитието на технологиите, за да може ЕС да привлича таланти от цял свят. Алгоритмите изцяло променят света, важен е въпросът как ще контролират работниците, отбеляза той.

Урсула фон дер Лайен призна, че изкуственият интелект крие опасности. Затова ЕС първи въведе правила в тази област, поясни тя.

Валтер Байер коментира, че ЕС е взел подходящи мерки срещу незаконното съдържание онлайн. Необходими са мерки срещу монополистите в електронната търговия, настоя той.

Сандро Гоци изрази тревога за защитата на децата в интернет. ЕС вече разполага със средства за защита, отбеляза той.

Тери Райнтке настоя за повече прозрачност за работата на платформите онлайн, както и при свалянето на съдържание.

За да слушате на български език, изберете "български" от бутона с аудио настройките на видеото долу вдясно. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Баба ми казваше: Най-страшната безработица е кога не ти работи главата.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учителка е обвинена в изнасилване на 14-годишен ученик

Учителка е обвинена в изнасилване на 14-годишен ученик

Свят Преди 19 минути

Тя е арестувана без право на гаранция

<p>Известен певец се оплака, че са му сложили усмирителна риза в болница</p>

Музикант се оплака, че са го помислили за луд, след като не повярвали, че е известен певец

Любопитно Преди 46 минути

Александър Морис е настоящият вокалист на легендарната група Four Tops

ЦИК обявява окончателните резултати от вота за НС

ЦИК обявява окончателните резултати от вота за НС

Избори 2 в 1 Преди 1 час

На 16 юни ще станат ясни и имената на новоизбраните 240 депутати в българския парламент

След гръмотевичната буря: Спасиха сърничка в Шумен

След гръмотевичната буря: Спасиха сърничка в Шумен

България Преди 1 час

Животното е предадено на горските служители

Мони Бонбони: Знаех къде да ги натисна, за да рухнат и да си тръгнат

Мони Бонбони: Знаех къде да ги натисна, за да рухнат и да си тръгнат

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони е най-новият гост в The Voice Cast

Достъпът до педиатри се превръща в битка: Решим ли е проблемът

Достъпът до педиатри се превръща в битка: Решим ли е проблемът

България Преди 1 час

Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова д-р Киров

<p>А вие знаете ли кой е първият български милиардер?</p>

А вие знаете ли кой е първият български милиардер в класацията на Forbes?

Любопитно Преди 1 час

Невероятната история на едно момче от Варна, което е неизменно присъствие в класациите на най-богатите хора в света

Локомотив София остана без основния спонсор

Локомотив София остана без основния спонсор

България Преди 2 часа

Собственикът на Локомотив София - Иван Василев, потвърди новината

<p>Microsoft със сериозно предупреждение</p>

Microsoft със сериозно предупреждение: Руските кибератаки стават все по-агресивни

Свят Преди 2 часа

Президентът на технологичния гигант обрисува тежка картина на сегашното киберпространство

Снимката е илюстративна

Търсят тъмна материя в най-дълбоката лаборатория на Земята

Любопитно Преди 2 часа

В най-дълбоката лаборатория в света тихо се разгадават тайните на Вселената

<p>Какви са пораженията&nbsp;след градушката в&nbsp;страната? (ВИДЕО)</p>

Изпочупени коли и унищожена реколта: Пораженията след градушката в страната

България Преди 2 часа

Градушката унищожи над 5 хиляди декара прасковена реколта в Сливенско

Илон Мъск

Богат, по-богат, най-богат! Дами и господа, Илон Мъск

Технологии Преди 3 часа

Мултилиардерът обяви, че бонусът му от Тесла в размер на много, много нули е одобрен от акционерите

Дженифър Анистън ще пише детски книги, вдъхновени от кучето ѝ

Дженифър Анистън ще пише детски книги, вдъхновени от кучето ѝ

Любопитно Преди 3 часа

Първата книга се казва „Clydeo Takes a Bite Out of Life“ („Клайдио отхапва от живота“)

Бивш шеф на НСО с коментар за случая с ранените в службата

Бивш шеф на НСО с коментар за случая с ранените в службата

България Преди 3 часа

Инцидентът не е сериозен, а шумът около него е прекалено голям, смята ген. Тодор Коджейков