2

От телевизионните екрани и интернет всеки ден ни заливат с криминална хроника. А това поражда страхове у мнозина. Официалните криминални статистики представят нещата по друг начин.

Има ли разминаване между субективното възприятие на хората и официалните данни. Дали се страхуваме повече, отколкото трябва, пита "Дойче веле".

Обири, кражби, насилие: всеки ден медиите показват подобни кадри. Нищо чудно, че много от нас се страхуват и се питат "дали аз няма да съм следващият потърпевш?"

Официалните данни обаче казват друго. Според Евростат с всяка изминала година Европейският съюз става все по-сигурно място за живеене. Обирите на кражби и коли са намалели значително.

В класацията на 50-те най-опасни градове не фигурира нито един европейски град.

Според Федералната криминална служба през 2018 г. в Германия са били извършени 5, 5 милиона престъпления. Звучи много, но престъпленията в Германия са намалели с 3, 6% в сравнение с 2017 г.

Статистиките обаче не ни казват всичко. Не е ясно дали те отчитат действителния брой на криминалните деяния, защото някои жертви на престъпления не подават сигнал с полицията.

Източник: iStock

Между криминалните статистики и субективното усещане за опасност има огромно разминаване.

10-те държави, в които е най-опасно да си жена

Криминологът Томас Фелтес от Университета в Бохум е провел редица изследвания по темата. Според негово проучване от 2016 г. всеки пети участник се опасява, че може да стане жертва на обир.

В действителност рискът от такива престъпления е бил едва 0,3%. Тоест, субективното усещане за страх е било с 65 пъти по-високо от действителната опасност.

А вие? Чувствате ли сигурни на мястото, където живеете?

Чувствате ли се сигурни в България?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@