47

А така в Киркук. Отвличания из Ирак. Атентат в Кабул. Офанзиви в Сирия. Това са само част от събитията, случили се през изминалите 10 дни, които показват, че групировката "Ислямска държава" е все още активна. От международната коалиция, водена от САЩ, предупредиха в началото на април, че войната срещу джихадистите не е приключила.

103 достигнаха жертвите в Кабул, обявен е национален траур

Преди месец "Ислямска държава" засили своята онлайн пропаганда на фона на последните новини, свързани с повторното надигане на групировката. Това е в рязък контраст с оптимистичните политически изявления в Русия и САЩ, че "Ислямска държава" е унищожена. Експертите и военните, обаче, са наясно, че това е далеч от истината. Основното ядро, пропагандата, „спящите клетки“ и бойците – макар и редуцирани като брой – са все още работещи и активни, въпреки военните кампании на международната коалиция от изминалата година.

"Ислямска държава" показва, че няма намерение да се крие в пясъците на Сирия и Ирак, като подготвя нови удари както навън, така и в Близкия изток. Сигнали за укрепване на позициите се виждат в няколко държави.

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

В Кабул, кървав атентат припомни, че ИД има намерение да се установи трайно в Афганистан. Десетките жертви и пробивите в сигурността показват колко трудно е за централното правителство в Афганистан да се справи с предизвикателствата, които включват и сражения с настъпващите по няколко фронта талибани. ИД се възползва много добре от проблемите в Афганистан и дори успя да привлече няколкостотин бойци на талибаните на своя страна. Така, в провинция Нангархар и в Северен Афганистан, "Ислямска държава" вече разполага с минимум две бази, в които лидерството на групировката се чувства удобно до степен, че да планира атаки извън Близкия изток.

Най-видимо присъствие "Ислямска държава" продължава да има в Ирак

При атентат в Киркук само преди няколко дни, ИД причини смъртта на 14 души. Целта на атаката беше член на тюркменската партия, която ще се явява на предстоящите избори на 12 май. След атаката мнозина политици изразиха притеснението си да участват на изборите.

"Ислямска държава" извършва постоянно нападения из Ирак, противно на изказванията на иракския премиер Хайдар ал Абади, че джихадистите са унищожени. Според иракски военни източници, за последните пет месеца са загинали над 200 войници, без да се броят полицейските жертви. При атака преди седмица джихадисти, преоблечени като полицаи, убиха петима членове на силите за сигурност.

От месец насам групировката започна отново с отвличанията на политически дейци и шефове на местни полицейски пунктове, всявайки страх сред обикновените хора, както се случваше през 2008-2009 – периодът, предшествал надигането на ИД. Иракските сили дори извършиха масирани въздушни удари по границата със Сирия, тъй като излезе информация, че ИД прекарва десетки бойци.

Все още не се знае какво е станало с няколко хиляди бойци, които се изтеглиха от Мосул и Ракка – според информацията на експерти и разузнавателни служби, част от тях са се смесили с местното население, други са се оттеглили и прегрупирали в останалите територии на ИД, а трети са опитали да се върнат в родните си държави.

Къде отиват бойците от "Ислямска държава"

И ако се говори много за опасността от чуждите бойци при тяхното завръщане, малко се обръща внимание на факта, че

ИД продължава да държи позиции в Сирия.

Част от силите на групировката са съсредоточени в Южна Сирия около град Тасил и в провинция Дараа. Те превзеха тези територии, след като изтласкаха бунтовническите части. Днес, посредством местния си клон „Джайш Халид бин Уалид“, "Ислямска държава" установи база, от която може да набира нови бойци и да контролира земеделски земи, търговски пътища и няколко стотин хиляди души.

Досега бунтовническите сили атакуваха няколко пъти позициите на групировката, но без особен напредък, а сирийските правителствени части засега не предприемат офанзива към ИД в Тасил. Дамаск извърши въздушни удари в района, единствено по време на бунтовнически атаки върху ИД.

В средата на април, обаче, след тригодишно забавяне, силите на Асад решиха да атакуват "Ислямска държава" в южните предградия на столицата Дамаск. Джихадистите превзеха през 2015 година кварталите Ярмук, Ал Хаджар ал Асуад и Тадамон от бунтовническите сили, а по време на правителствената офанзива в Източна Гута, ИД успя да вземе и квартала Кадам. Днес силите на Асад атакуват добре подсигурените позиции на ИД, използвайки всякакъв тип оръжия, включително смазващи въздушни удари. Палестинското население на Ярмук, което е попаднало в капана на сраженията, няколко пъти вече изпраща апели да се позволи изнасянето на ранени, но засега без успех.

Асад започва нови офанзиви, бързайки да приключи войната

"Ислямска държава" контролира територии и в Източна Сирия. След като беше превзет град Ракка, инерцията на кюрдските и американските сили поспря, а след интервенцията на Анкара в Африн, още повече. По този начин, ИД запази контрола си върху селища около река Ефрат и по протежение на сирийско-иракската граница.

От средата на април джихадистите извършват ежедневни нападения в Албу Камал, Маядин и Дейр ез Зор. След като бунтовниците, спиращи устрема на ИД в областта Източен Каламун, бяха принудени от Асад да напуснат позициите си, "Ислямска държава" успя да завземе три селища в пустинните райони между Източен Каламун и Палмира, като така подсигури възможен път за доставки и прегрупиране на бойците си.

Всички тези сигнали показват, че групировката не е прекъснала дейността си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@