Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират
Източник: Thinkstock/Guliver photos
14

Н еформални мрежи в Персийския залив подпомагат преноса на пари за финансиране на терористични групи, заяви в свой доклад през октомври 2016 г. Комитетът по национална сигурност на САЩ.

Милиони долари преминават през ръцете на куриери, банкови преводи и обменни бюра в посока Сирия, Ирак и други страни, в които днес оперират различни групировки. За правителствата в Залива е особено трудно да проследят кои бизнесмени изпращат пари и докъде. Със същия проблем се сблъскват и други държави като САЩ и Русия.

Държавният департамент санкционира няколко подобни неформални мрежи за пренос на пари, които са свързвани с терористични групи. През 2012 г. Министерство на финансите на САЩ вкара в „черния списък“ три такива мрежи - Haji Khairullah Haji Sattar Money Exchange (HKHS), Roshan Money Exchange (RMX) и Rahat Ltd. Те оперират предимно в Пакистан и Афганистан, където прехвърлят пари на талибаните.

Две години по-късно, САЩ санкционираха Haji Basir & Zarjmil Co. – компания, която е заподозряна, че превежда пари на членове на "Ислямска държава", талибаните и Ал Кайда.

На 7 февруари тази година, САЩ санкционираха още трима души – Рахман Зеб Факир Мухаммад, Хизб Уллах Астам Хан и Дилавар Хан Надир Хан. Те работят за Фазийл Атул Шайх Абу Мохамад Ал Пешавари, известен като Шейх Аминуллах. През своето религиозно училище в Пакистан, в продължение на години, Аминуллах помага с логистика, подслон и пари членове на Ал Кайда и талибаните.

Други държави също опитват да ударят тези мрежи. През изминалата седмица, Националната разузнавателна агенция на Индия арестува Абдул Самад по подозрения, че прехвърля пари от бизнесмени в Персийския залив към членове на Лашкар-е-Тайба – пакистанска група, оперираща в района на Кашмир. Самад е петият арестуван във връзка с подобна дейност, откакто през декември миналата година Индия стартира разследване на финансиране на организации.

Въпреки всички опити на САЩ и международната общност да атакуват и премахнат тази система от мрежи за пренос на пари, тя продължава да съществува и работи на пълни обороти.

Как става пренасянето на пари и защо не се засичат?

Системата от мрежи за неформален пренос на пари носи името „хауала“ и тя остава основен метод за финансиране на групировки, особено в държави, където правоприлагането е слабо, а недоверието в правителството високо. Всъщност, терористичните групи употребяват хауала по най-лош начин, като по този начин застрашават вековна традиция, на която са разчитали поколения.

Както за други организации, така и за терористичните групи, пренасянето, размяната и обменът на пари, е жизненоважен процес, без който не биха имали нито влияние, нито възможност да поддържат мрежите си от симпатизанти и членове.

Подобно на картелите в Латинска Америка, организациите в Близкия изток имат своя неформална система – тя съществува много преди изобщо да има понятия като „световен тероризъм“ и „международен джихад“. Тази система е част от ежедневието за мнозина жители на близкоизточните страни не само в миналото, но и днес, и всеки който е пътувал малко повече в този район на света, в един или друг момент се е сблъсквал с нея.

Думата „хауала“ стана известна за външните наблюдатели и анализатори едва през последните години с надигането на Ал Кайда и после на "Ислямска държава". До 2001 г. хауала беше абсолютно непознато понятие, макар Ал Кайда да използва системата още от създаването си. Различните организации използват хауала, за да останат анонимни и по този начин банковата система не засича паричните преводи.

„Ислямска държава“: Ние сме във вашия дом

Бойците на "Ислямска държава" се завръщат вкъщи и няма ясна стратегия за тях

Хауала на арабски означава „трансфер, пренос“ и представлява неформална система за транзакции, базирана на взаимното доверие и кодекс на честта. Тази система съществува още от 8 век между арабските и мюсюлмански търговци, пътуващи по Пътя на коприната, които целят да предпазят средствата си от крадци.

Посредством хауала, търговците са финансирали своите операции по целия маршрут на търговията от икономическите центрове до нови пазари в началото на Средновековието. По-късно, хауала се разпространява в Африка и Югоизточна Азия.

Днес тази система продължава да съществува и е един от най-честите методи местното население да прехвърля пари към роднини, търговски партньори или за лични цели.

Как работи системата?

Както стана ясно, хауала работи на основата на взаимното доверие. Търговецът, гражданинът или член на организация не носи реални пари със себе си, за да избегне излишното внимание.

Човек, живеещ в точка А дава пари на хауала брокер – наричан хауаладар – базиран също в точка А. Тогава този брокер се свързва с друг брокер в точка Б и го информира, че трябва да се дадат пари на друг човек, живеещ в точка Б. За да са сигурни, че парите отиват при правилния човек, се разменят пароли, а самите брокери не разменят помежду си пари. Вместо това, те записват съответната сума и по-късно уреждат сметката помежду си, дали с размяна на блага и продукти, дали с пари или банкови преводи.

Брокерите също така начисляват малка такса за услугите си. Реалният подател на парите от точка А остава в неизвестност – същото е и с получателят. Те могат да използват истински имена или псевдоними, а също и да изпратят човек, който е в течение на сделката. Информацията остава предимно в брокерите.

Основната причина мрежите хауала да се използват от терористични групи е, че те не остават следи, нито използват хартия, разпечатки и други. Основната информация е у брокерите, но тя не се води в тефтери.

Хауала представлява голяма трудност за правоприлагащите органи и агенции да разкрият мрежите от хора или да разберат кои групи участват в тази неформална система. Именно заради това "Ислямска държава" използва този начин да прехвърля пари, включително към Европа.

Неформалните системи се използват и за спонсориране на атаки

Талибаните, Ал Кайда и Ислямска държава използват съществуващата система хауала за своите лични цели и най-вече за спонсориране на операциите си. Чрез хауала те прехвърлят средства към местни клонове или за атаки извън териториите, които контролират.

За важната роля на хауала се разбира едва през 2004 г., когато излиза доклад на комисията, назначена да разследва атаките от 11 септември 2001. Според данните, Ал Кайда пренася значителни средства през подобни мрежи в Дубай и Пакистан, и през целия Близкия изток.

Хауала е предпочитан метод за транзакции по същата причина, заради което милиони хора използват мрежата – тя не оставя видими следи, а парите не влизат в банковата система и не могат да се проследят от световните финансови институции и местните правителства.

По разузнавателни данни на САЩ, десетте членове на пакистанския клон на талибаните, отговорни за атаките в Мумбай през 2008 г., оставили мъртви 183 души, са използвали мрежите на хауала, за да финансират операциите си.

И "Ислямска държава" използва неформалните мрежи хауала

Един от най-важните въпроси, които се чуват покрай надигането на "Ислямска държава", е как джихадистите финансират операциите си и откъде получават пари, за да развиват дейността си. Тази тема вече получи множество добри и пълноценни отговори от 2014 насам и те припомнят онова, което вече съществуваше като практика при Ал Кайда, а именно използването на неформални системи за пренасяне и размяна на пари.

Новото при "Ислямска държава" беше, че те използват данъчна система в подчинените им територии. Те продължават да правят това, макар и с много по-малко територия. Наред с неформалните системи за размяна на пари, ИД имаха и достъп до природни ресурси като газ и петрол, които успяваха с посредници да продават далеч извън териториите си.

„Умирай трудно“ за джихадисти. Как ИД набира членове

ИД: Не сме забравили Балканите, просто бяхме заети

"Ислямска държава" също разчита на хауала и тя представлява основна част от финансовата структура на организацията до днес. Точно по този начин са прехвърляни пари от Сирия към други клонове на ИД – като този в Либия, например. Само преди месец излезе информация на иракските и американски служби, че ИД успява да пренася пари, въпреки всички опити групировката да бъде унищожена. Така например, с помощта на мрежите на хауала, джихадистите успяха да вкарат пари и в легален бизнес с обменни бюра, които според новите данни възлизат на над 200 милиона долара.

Милиарди, които никой не вижда

Хауала не е изобретение на радикалните групи – те само я използват. Тя всщност е основна неформална банкова система в Близкия изток, Северна Африка и Югоизточна Азия. Така например, по данни на американското Министерство на финансите и пакистанската администрация, влизащите в Пакистан средства посредством хауала се оценяват на близо 7 милиарда долара всяка година.

Според доклад на Държавния департамент от 2015 г., в Афганистан, около 90% от финансовите транзакции са задвижвани през хауала мрежи, включително обмен на пари, трансфери, търговия и други.

Хауала се използва и от бежанци и мигранти. Според изследователи, около 90% от плащанията, които хора, бягащи от война дават на контрабандисти и трафиканти, минават през хауала мрежи. По същия начин мигранти изпращат около 390 милиарда долара годишно на семействата си.

Правителствата, разбира се, опитват да атакуват хауала по всякакъв начин, въпреки че тази система се използва предимно от обикновени граждани. Хауала съществува именно поради липсата на доверие в местните правителства, но заедно със САЩ, техните опити да се разруши хауала, продължават.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram!

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ким Кардашиян към семейството си: Съжалявам за Кание</p>

Ким Кардашиян към семейството си: Съжалявам за връзката си с Кание

Любопитно Преди 17 минути

Ким обеща на семейството си: „Никога няма да позволя това да се случи с вас, хора“

.

Дълъг COVID-19: Ето кои хора са най-застрашени и защо

Теми в развитие Преди 20 минути

Проблемите с дишането и мускулните болки са сред най-честите усложнения

.

Русия обяви, че свалила самолет с оръжия край Одеса

Свят Преди 50 минути

Разрушен е и украински център за радиоелектронно разузнаване в Николаевската област

Морската гара в Бургас става буферна зона за украински бежанци

Морската гара в Бургас става буферна зона за украински бежанци

България Преди 1 час

Тя бе използвана за Областен кризисен център

„Пазители на знанието“ в „Темата на NOVA“

„Пазители на знанието“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Колко дълъг може да бъде пътят до знанието – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

<p>Събев се срещна с мотористите, какво им обеща</p>

Събев: Ще предприемем законодателни промени за безопасността на мотористите

България Преди 1 час

Преди няколко дни министърът се включи към техния протест пред Народното събрание

.

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View

Любопитно Преди 1 час

Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място

Спецпрокуратурата иска по-дълъг буферен период след закриването ѝ

Спецпрокуратурата иска по-дълъг буферен период след закриването ѝ

България Преди 2 часа

Целта е да има време за прехвърлянето на делата

<p>Парното и топлата вода може да скочат с до 330%</p>

Цените на парното и топлата вода може да скочат с до 330%

България Преди 2 часа

Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор

Николай Плашков

Да помогнем на Ники! Благотворителен търг в помощ на Николай Плашков

България Преди 2 часа

Ники може да се излекува, но за целта са му необходими 47 000 евро - сума, която е непосилна за него

Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача

Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача

България Преди 2 часа

Това заяви на брифинг министърът

.

“Малките художници” на Vivacom Art Hall Оборище 5

Любопитно Преди 2 часа

Желаещите да посетят изложбата могат да го направят от 28.05.2022г до 09.06.2022г. /вход свободен/

УЕФА „Лига на нациите“ стартира от 1 юни в каналите на Нова Броудкастинг Груп

УЕФА „Лига на нациите“ стартира от 1 юни в каналите на Нова Броудкастинг Груп

Любопитно Преди 2 часа

Турнирът ще бъде излъчен за първи път по NOVA SPORT и в премиум пакета DIEMA XTRA

Лидерът на "Ислямска държава" е задържан в Истанбул

Лидерът на "Ислямска държава" е задържан в Истанбул

Свят Преди 2 часа

Това съобщи турският информационен портал Ода ТВ

<p>Радев изрази съболезнования към Байдън за жертвите в училището в Тексас</p>

Радев изрази съболезнования на президента на САЩ Джо Байдън за жертвите при стрелбата в Тексас

България Преди 3 часа

Този противоестествен акт на жестокост е престъпление, което трябва да бъде заклеймено от всички нас, заявява българският държавен глава