15

Х иляди са т.нар. вуду-манастири в африканската държава Бенин. Отчаяни родители затварят там болните си деца с надеждата, че вуду-магията ще ги излекува и ще прогони злите духове от телата им, разказва "Дойче веле".

13-годишата Хундеджи е била три години в манастир. Три години мъки, без никакъв контакт с външния свят. Там е научила танца на бога на гръмотевиците, който се знае от малцина. 

"Най-лошото беше, че не можех да виждам семейството си. В манастира нямаше специално място, където да ходим по нужда или да се измием. Постянно гладувахме, защото храната все не достигаше", разказва момичето. 

Хундеджи живее в малко село, където вуду-ритуалите са неизменна част от делника.

Ежедневие е и това: затварят децата за години в манастир, за да ги излекуват от болести и да прогонят лошите духове от телата им.

Източник: vbox7.com

На 8-годишна възраст Хундеджи често страдала от болки в корема и висока температура. Майка ѝ я завела в болницата, но лекарите не могли да помогнат. Селският духовен водач я посъветвал да изпрати Хундеджи на лечение в манастир.

Оракулът казал, че за да бъде излекувана, трябва да бъде омилостивен Богът на гръмотевиците. А според вярванията, това изисква години в пълна изолация. През това време децата не ходят на училище - делникът им се състои от молитви, танци и изучаване на вуду-език.

По думите на майка ѝ, тя е знаела, че на това място дъщеря ѝ ще страда много и няма да има достатъчно храна.

Мястото на ужасните спомени на невръстното момиче се намира в самия център на селото, само на няколко метра от къщата на Хундеджи. 

"Молитвите и билките ме излекуваха за три месеца. Въпреки това трябваше да остана в манастира", разказва тя.

В манастира издълбават на лицето на момичето племенния знак.

Източник: vbox7.com

"Белезите са от ножче за бръснене. Много болеше. Това е знакът на Бога на гръмотевиците", обяснява 13-годишната Хундеджи.

Много от децата в манастира имат белези -по лицето или по гърдите. Издълбаването на знаци по тялото е неизменна част от вудуто. И при тази церемония ножът играе ключова роля. По време на този танц обаче децата не се нараняват истински.

Постепенно традицията да се затварят деца в манастири се преосмисля.

Хуманитарни организации са успели да убедят върховния духовен водач от Централен Бенин да подпише договор, съгласно който престоят на децата в манастир не бива да продължава повече от три месеца. Благодарение на новата програма децата могат да посещават училище.

Няколкостотин духовни водачи и местни правителствени представители са подписали договора, чрез който през миналата година от манастирите са били освободени над 1000 деца. Всички те са се върнали при семействата си и отново ходят на училище.

Източник: vbox7.com

За Хундеджи връщането към нормалния делник не било никак лесно.

"Спомням си, че в началото не можах да разпозная приятелките си. Много ме беше срам", споделя тя.

След трите години, прекарани в пълна изолация, Хундеджи все още има трудности в училище. Но до завършване ѝ остават още четири години, през които се надява да навакса всичко пропуснато.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@