18

С ръбският президент Александър Вучич свиква за тази вечер спешно заседание на Съвета за национална сигурност, докато напрежението в Косово бързо се покачва.

"Икономист": Размяна на територии ще отвори ада на Балканите

Mюсюлманите в Сърбия поискаха нова автономия

Какво предвижда нов план на САЩ за Западните Балкани

Специалните части на косовската полиция задържаха днес в Митровица директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич. Според местни медии Джурич е отведен за разпит в Прищина.

Обстановката в Косовска Митровица е изключително напрегната след ареста. Генералният секретар на президентството на Сърбия Никола Селакович, който пристигна заедно с Джурич, не е арестуван и се намира в сградата на община северна Митровица, в която се събират и сръбски политици.

Косовските власти отхвърлиха по-рано исканията за посещение на Марко Джурич и на Никола Селакович заради техни изявления, които „предизвикват напрежение”.

Сръбските представители обаче казаха, че ще осъществят посещението въпреки това.

Косовският външен министър Беджет Пацоли предупреди, че никой не може да влезе в Косово без разрешение, а който се опита да го направи, ще бъде арестуван.

В същото време сърбите, живеещи в северната част на автономната област Косово и Метохия, се събират в центъра на Косовска Митровица и дори са започнали да строят барикади според сръбските медии. Танюг съобщи, че в Косовска Митровица са пуснати сирени за тревога.

По-рано Джурич бе докаран с белезници в Прищина. Косовската телевизия показа кадри, на които се вижда, как го водят към полицията под въоръжена охрана. Джурич бе арестуван в момент, когато говорел със сръбски граждани, живеещи в северния край на града. Хората се опитали да го защитят, но полицията е използвала шокови гранати и сълзотворен газ.

Междувременно стана ясно, че Джурич е бил изведен от Косово в Сърбия през граничния пункт до Мердар, след като се яви в съда за „нарушение при пресичането на границата”. Очаква се на Джурич да бъде забранено за дълго влизане в Косово и Метохия.

„Всички, участвали в задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда”, заяви сръбският президент Александър Вучич след заседанието на Съвета за национална сигурност,

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@